Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Λόγος-αντίλογος για την αρμοδιότητα της Εισαγγελίας Διαφθοράς στην Novartis μετά τον ορισμό εφέτη-ανακριτή.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Λόγος-αντίλογος για την αρμοδιότητα της Εισαγγελίας Διαφθοράς στην Novartis μετά τον ορισμό εφέτη-ανακριτή.

Στις 28 Νοεμβρίου όπως όλα δείχνουν θα συγκληθεί η  Ολομέλεια των Εφετών  προκειμένου να αποφασίσει για τον ορισμό ή μη  εφέτη  ειδικού  ανακριτή (ή ανακριτών) στην υπόθεση της Novartis,  όπως ζητά ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας.

Το αίτημα ωστόσο έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις για το  εάν  συνεχίσει  ή μπορεί να συνεχίσει  την προκαταρκτική  η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Βάση   του  εγγράφου που έλαβε το Εφετείο είναι σαφές ότι ο κ. Πλιώτας ζητά να φύγει η υπόθεση από τους εισαγγελείς διαφθοράς  ώστε   «να μην επικαλύπτεται η προκαταρκτική από την κύρια ανάκριση» αλλά και προκειμένου να επιτευχθεί η «ενιαία αξιοποίηση του αποδεικτικού υλικού».

Οι απόψεις διίστανται

Σύμφωνα με τη μία νομική άποψη, εφόσον η δικογραφία περάσει σε εφέτη ειδικό ανακριτή  αυτομάτως όλες  οι ενέργειες γίνονται από αυτόν  και από τον εποπτεύοντα (ή εποπτεύοντες) εισαγγελέα της έρευνας  που θα οριστεί από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.

Η άλλη άποψη όμως είναι πως  η Εισαγγελέας Διαφθοράς έχει οριστεί από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ)  και ένα κατώτερο αυτού όργανο,  όπως  είναι η Ολομέλεια των Εφετών, δεν μπορεί να λάβει απόφαση να της αφαιρέσει μία έρευνα. Ο αντίλογος εδώ είναι πως η το ΑΔΣ δεν έχει λόγο για την  ουσία των υποθέσεων αλλά μόνο επιλέγει, και ότι η Ολομέλεια είναι  «υπερόργανο»  όσον αφορά στην άσκηση των διώξεων. Επικαλούνται δε το άρθρο 28 του Κώδικα Ποινικής  Δικονομίας  που αναφέρει ότι:

«1. Η ολομέλεια του εφετείου σε συμβούλιο, συγκαλούμενη ύστερα από αίτηση του εισαγγελέα εφετών ή κατά το άρθρο 14 παρ. 2 εδ. α του κώδικα οργανισμού δικαστηρίων και κατάστασης δικαστικών λειτουργών, έχει το δικαίωμα να παραγγέλλει στον εισαγγελέα εφετών να κινήσει την ποινική δίωξη για εγκλήματα εξαιρετικής σημασίας. Αν η ποινική δίωξη έχει ήδη ασκηθεί από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών, η ολομέλεια έχει το δικαίωμα να διατάξει να υποβληθούν τα έγγραφα στον εισαγγελέα εφετών. Σε κάθε περίπτωση, κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας, παρίσταται και ο εισαγγελέας εφετών.

2. Και στις δύο περιπτώσεις της παρ. 1 η ολομέλεια ορίζει έναν από τους εφέτες με τον αναπληρωτή του, που εκπληρώνουν καθήκοντα ανακριτή στην υπόθεση. Ο εισαγγελέας εφετών έχει όλα τα δικαιώματα και τα καθήκοντα του εισαγγελέα πλημμελειοδικών. Το συμβούλιο εφετών έχει τα δικαιώματα και τα καθήκοντα του συμβουλίου πλημμελειοδικών και αποφασίζει για την κατηγορία σε πρώτο και τελευταίο βαθμό.»

Παράλληλα, επισημαίνεται από εκείνους που υποστηρίζουν ότι η προκαταρκτική πρέπει να παραμείνει στην Διαφθορά, πως  βάση νόμου  υποθέσεις όπως αυτή της  Novartis   είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας  της συγκεκριμένης  Εισαγγελίας. Διαφορετικά, υποστηρίζουν, μπορεί να τεθούν θέματα ακυρότητας από τους εμπλεκόμενους.  Κι όχι μόνο, καθώς δεν αποκλείουν να υπάρξει πρόβλημα και με τους Οργανισμούς Διαφάνειας, τον ΟΟΣΑ και τη GRECO δηλαδή , που όπως έχει φανεί μέχρι τώρα , είναι  ιδιαίτερα «ευαίσθητοι»  σε ό,τι αφορά στις  αρμοδιότητες    της  Εισαγγελίας  Διαφθοράς. Και σε περίπτωση που θεωρήσουν ότι αυτές θίγονται ,  ελλοχεύει και ο κίνδυνος, λένε,  να «πέσουμε» στον πίνακα αξιολόγησής τους. Εξέλιξη, που όπως σημειώνεται, επηρεάζει-πλην του «προσώπου» της  Ελλάδας  προς τα έξω- κι έναν ακόμη  τομέα: την έγκριση πάσης φύσεως κονδυλίων  προς την χώρα. Γιατί η έγκριση- διαχείρισή τους   συναρτάται άμεσα με τις επιδόσεις μιας χώρας όσον αφορά στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Tags: Ολομέλεια Εφετών, εφέτης-ανακριτής, Novartis,Εισαγγελία Διαφθοράς, αρμοδιότητα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ