Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

ΕΔΔΑ: Νόμιμη η πειθαρχική ποινή σε δάσκαλο μετά από σχόλια για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι- Δεν παραβιάζεται η ελευθερία της έκφρασης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΕΔΔΑ: Νόμιμη η πειθαρχική ποινή σε δάσκαλο μετά από σχόλια για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι- Δεν παραβιάζεται η ελευθερία της έκφρασης

«Υπερέβη τα εσκαμμένα» είναι η κυρίαρχη άποψη για δάσκαλο, ο οποίος λίγο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ιανουαρίου 2015 στο Παρίσι με στόχο την εφημερίδα Charlie Hebdo, έσπευσε να δημοσιεύσει ανοιχτή επιστολή στον Τύπο.

Με αφορμή την επιστολή αυτή του επιβλήθηκε πειθαρχική ποινή μετακίνησης σε άλλο σχολείο και εκείνος έφτασε μέχρι το ΕΔΔΑ θεωρώντας πως καταστρατηγείται το δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης.

Ωστόσο, το Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του ως «προδήλως αβάσιμη», κρίνοντας πως τα σχόλιά του ήταν ασυμβίβαστα με το καθήκον της ουδετερότητας που βαρύνει τον προσφεύγοντα ως δάσκαλο, ιδίως ενόψει της τεταμένης ατμόσφαιρας που επικρατούσε στο σχολείο του μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Στην επιστολή του, ο δάσκαλος Yacob Mahi σχολίαζε τις επιθέσεις στην Charlie Hebdo και εξέφραζε επίσης απόψεις για την ομοφυλία, τα μέσα ενημέρωσης, τους πολιτικούς ηγέτες και το δικαστικό σώμα, και ανέφερε έναν συγγραφέα που είχε καταδικαστεί στη Γαλλία για την άρνηση του Ολοκαυτώματος, χαρακτηρίζοντάς τον ως «μέντορά» του.

Ο συγκεκριμένος δάσκαλος διδάσκει την ισλαμική θρησκεία από το 1987 σε σχολεία που διοικεί η γαλλόφωνη κοινότητα του Βελγίου και στις 4 Φεβρουαρίου 2015 απέστειλε τη σχετική επιστολή σχολιάζοντας ορισμένα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τον φερόμενο ρόλο του σε διαταραχές που συνέβησαν στο σχολείο στο οποίο δίδασκε στις Βρυξέλλες.

Οι διαταραχές σημειώθηκαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του  Ιανουαρίου 2015 στο Παρίσι με στόχο την εφημερίδα Charlie Hebdo. Είχαν λάβει τη μορφή  επιθέσεων από μαθητές σε άλλο δάσκαλο του ιδίου σχολείου που υπερασπίστηκε την εφημερίδα Charlie Hebdo και βίαιων επιθέσεων εναντίον μαθητή που αρνήθηκε να υπογράψει αναφορά εναντίον αυτού του δασκάλου.

Σε γνωμοδότηση που δημοσιεύθηκε στις 13 Μαρτίου 2015, το Ομοσπονδιακό Κέντρο Ίσων Ευκαιριών και Δράσης κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων διαπίστωσε ότι οι παρατηρήσεις του προσφεύγοντος δεν ήταν αντίθετες με τη νομοθεσία κατά των διακρίσεων ως έχει, αλλά εξέφρασε την ανησυχία ότι τέτοιες παρατηρήσεις τις είχε εκφέρει δάσκαλος.

Στις 31 Οκτωβρίου 2017, η κυβέρνηση της γαλλόφωνης κοινότητας, διαπίστωσε ότι τα σχόλια του  κ. Mahi παραβίαζαν το καθήκον της διακριτικής ευχέρειας και διέταξε τη μετακίνησή του σε σχολείο στο La Louviereως ως πειθαρχική  ποινή. Σε απόφαση της 16ης Μαΐου 2019, το Συμβούλιο του Κράτους απέρριψε αίτηση αναίρεσης του προσφεύγοντος σχετικά με την εν λόγω απόφαση.

Τι είπε το ΕΔΔΑ

Παρά το γεγονός πως το ΕΔΔΑ σημειώνει ότι η πειθαρχική κύρωση που επιβλήθηκε στον προσφεύγοντα συνιστούσε παρέμβαση στο δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης, ωστόσο διευκρινίζει πως τα «καθήκοντα και οι ευθύνες» που αναφέρονται στο άρθρο 10 § 2 αποκτούν μια ιδιαίτερη σημασία, η οποία δικαιολογούσε στο εναγόμενο κράτος ένα ορισμένο περιθώριο εκτίμησης για τον προσδιορισμό του εάν η επίμαχη παρέμβαση ήταν ανάλογη του στόχου όπως αναφέρεται.

Αναφορικά ειδικά –όπως αναφέρεται- «με τους δασκάλους, οι οποίοι συμβόλιζαν την εξουσία για τους μαθητές τους στο εκπαιδευτικό πεδίο, τα ειδικά καθήκοντα και οι ευθύνες τους εφαρμόζονταν επίσης, σε κάποιο βαθμό, στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες». Το ΕΔΔΑ στην απόφασή του εμφανίζεται να συμφωνεί με το Συμβούλιο του Κράτους του Βελγίου και το Κέντρο Ίσων Ευκαιριών που θεώρησαν τα σχόλια ασυμβίβαστα με το καθήκον της ουδετερότητας ιδίως ενόψει της τεταμένης ατμόσφαιρας που επικρατούσε στο σχολείο του μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου 2015 στο Παρίσι.

«Το Δικαστήριο έλαβε υπόψιν τον ισχυρισμό του προσφεύγοντος ότι ένιωθε την ανάγκη να αντιδράσει σε ορισμένες κατηγορίες εναντίον του. Εντούτοις, έκρινε ότι η σκέψη αυτή από μόνη της δεν επαρκούσε για τη παράκαμψη του καθήκοντος της ουδετερότητας και την απαίτηση να επιδεικνύει μετριοπάθεια στην άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης, δεδομένου του συγκεκριμένου πλαισίου στο οποίο έγιναν οι παρατηρήσεις του. Αυτό ήταν ιδιαίτερα αληθές, καθώς τα σχόλια και οι δηλώσεις δεν ήταν αυθόρμητη αντίδραση κατά τη διάρκεια μιας προφορικής ανταλλαγής αλλά είχαν τη μορφή γραπτών ισχυρισμών που είχαν ευρέως δημοσιευτεί και ως εκ τούτου ήταν προσβάσιμες στους μαθητές του, κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εντάσεις στο εν λόγω σχολείο» υπογραμμίζει το ΕΔΔΑ.

Και καταλήγει: «Κατά συνέπεια, το Δικαστήριο εκτίμησε, λαμβάνοντας υπόψη τον πιθανό αντίκτυπο των σχόλιων του και στους μαθητές του, ότι η μετακίνησή του σε άλλο σχολείο που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα από το αρχικό σχολείο, στο οποίο είχε ένα πλήρες πρόγραμμα διδασκαλίας, δεν ήταν δυσανάλογη». Ως εκ τούτου απέρριψε την προσφυγή του δασκάλου.

Πηγή: www.echrcaselaw.com

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ