Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Επαναλειτουργούν οι υπηρεσίες των ΚΕΠ – Παράνομη έκρινε το Εφετείο την αποχή διαρκείας των εργαζομένων από τα καθήκοντά τους

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Επαναλειτουργούν οι υπηρεσίες των ΚΕΠ – Παράνομη έκρινε το Εφετείο την αποχή διαρκείας των εργαζομένων από τα καθήκοντά τους

Σε αντίθεση με την πρωτόδικη απόφαση, που είχε απορρίψει την αγωγή του Δημοσίου για να ακυρωθεί η κινητοποίηση των εργαζομένων στα ΚΕΠ, το Εφετείο Αθηνών έκρινε πως η απεργία – αποχής διαρκείας που είχαν προκηρύξει είναι παράνομη. Έτσι, όλες οι υπηρεσίες θα πρέπει άμεσα να τεθούν σε λειτουργία προς τους πολίτες.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα των εργαζομένων ήταν πως «αποτελούν προσωπικό των κατά τόπους Δήμων και επομένως οι τελευταίοι ως εργοδότες τους, νομιμοποιούνται να στραφούν κατά της προκηρυχθείσας απεργίας. Το γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο ασκεί εποπτεία στα Κ.Ε.Π. δεν αρκεί από μόνο του για να θεμελιώσει το έννομο συμφέρον για την άσκηση της αγωγής».

Ωστόσο, το Εφετείο κατέληξε σε διαφορετική άποψη. «Όπως προκύπτει από το σχετικό νομικό πλαίσιο, τα ΚΕΠ επιτελούν καθήκοντα που ανήκουν στην αρμοδιότητα της κρατικής διοίκησης και συνδέονται άμεσα με το Ελληνικό Δημόσιο, του οποίου κατ’ ορθό νομικό χαρακτηρισμό αποτελούν υπηρεσίες» αναφέρεται στην απόφασή του που δημοσίευσε το aftodioikisi.gr.

«Επομένως, η λειτουργία των ΚΕΠ αφορά άμεσα στην κεντρική διοίκηση, τις ανάγκες της οποίας εξυπηρετεί και υπό την άμεση εποπτεία και ευθύνη της οποίας τελεί» προστίθεται. Όπως μάλιστα επισημαίνεται στο πλαίσιο αυτό υπήρξε νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου οι δήμαρχοι περιστασιακά και ανάλογα με τις υπηρεσιακές τους ανάγκες να αναθέτουν σε υπαλλήλους των ΚΕΠ και καθήκοντα που αφορούν τους ίδιους τους δήμους.

Το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο έσφαλε

Στην κρίση του, το Εφετείο αναφέρει πως το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο έσφαλε. «Το Ελληνικό Δημόσιο δεν ασκεί απλή ‘’εποπτεία’’ επί των ΚΕΠ, όπως εσφαλμένα έγινε δεκτό με την εκκαλούμενη απόφαση, αλλά ασκεί ουσιστικές αρμοδιότητες επ’ αυτών, αποτελώντας στην ουσία τον οιονεί εργοδότη του προσωπικού τους» υπογραμμίζεται.

«Όταν υπάρχει κίνδυνος μη παροχής από τα ΚΕΠ κάποιας υπηρεσίας σε πανελλαδική έκταση, όπως στην προκειμένη περίπτωση, το Ελληνικό Δημόσιο έχει άμεσο έννομο συμφέρον, που απορρέει από την παραπάνω αποκλειστική του αρμοδιότητα, να επιδιώξει με την άσκηση σχετικής αγωγής την απαγόρευση της απεργίας, ώστε να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των ΚΕΠ και των την παροχή όλων των υπηρεσιών, δεδομένου ότι όπως προαναφέρθηκε τα ΚΕΠ λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, εξυπηρετώντας τις ανάγκες όλων των πολιτών της χώρας, διεκπεραιώνοντας υποθέσεις αρμοδιότητας της κεντρικής διοίκησης» σημειώνεται στην απόφαση.

Αιχμές και ως προς τη διαδικασία

Στην απόφασή του, το Εφετείο αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η απεργιακή κινητοποίηση είναι παράνομη, διότι αφενός αποφασίσθηκε και κηρύχθηκε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ο.Σ.Ε.Κ.Ε.Π. και όχι με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης».

Ειδικότερα, σημειώνει πως «η ανάθεση όμως από την αρμόδια Γενική Συνέλευση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ρύθμισης των λεπτομερειών της απεργίας δεν μπορεί να φθάσει μέχρι εξουσιοδότησης ‘’εν λευκώ’’, δηλαδή μέχρι ανάθεσης απόλυτης πρωτοβουλίας στο όλο θέμα της απεργίας».

Στην ανακοίνωσή της για την αποχή διαρκείας, η ΠΟΣΕΚΕΠ ανέφερε στους λόγους την απασχόλησή τους:

1) Από καθήκοντα «αλλότρια» για όλους τους υπαλλήλους του κλάδου Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών (Δ.Υ.Π.) που στελεχώνουν τα ΚΕΠ, ήτοι, από καθήκοντα άλλων κλάδων ή συναφή με τον κύριο τίτλο σπουδών.

2) Από καθήκοντα εξυπηρέτησης πολιτών μέσω του Προγράμματος MyKepLive, για όλους τους εργαζόμενους στα ΚΕΠ.

3) Από καθήκοντα της διαδικασίας χορήγησης Βεβαίωσης περί Αυτοπρόσωπης Εμφάνισης σε κατέχοντες δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία σε ισχύ, για όλους τους εργαζόμενους στα ΚΕΠ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ