Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Αναβιώνει στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο το «Κωσταλέξι» της Καλλιθέας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αναβιώνει στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο το «Κωσταλέξι» της Καλλιθέας

Σε λίγες ημέρες θα αναβιώσει στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας ο «Γολγοθάς» της Μαρίας Παπαδοπούλου, της γυναίκας που βίωσε ένα σύγχρονο «Κωσταλέξι», όταν μετά το θάνατο της μητέρας της, η φροντίδα της πέρασε σε μια ηλικιωμένη Ρωσίδα.

Οι μήνες που ακολούθησαν το θάνατο της μητέρας της 40χρονης σήμερα Μαρίας, την βρήκαν παράλυτη, με ένα σπασμένο πόδι δεμένο σε ξύλο, καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι με μουσαμάδες στο μπαλκόνι του σπιτιού της που έβλεπε στο φωταγωγό, κάνοντας πάνω της τις φυσικές τις ανάγκες.

Σοκαριστικές οι αποκαλύψεις

Η αποκάλυψη των συνθηκών διαβίωσης της Μαρίας από μια γειτόνισσά της, οδήγησε την 82χρονη σήμερα κατηγορουμένη σε 12 έτη κάθειρξη.

Μαζί της και ένας 54χρονος συγγενής της, ο οποίος καταδικάστηκε επίσης σε 10 χρόνια κάθειρξη.

Οι καταθέσεις των μαρτύρων κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στον πρώτο βαθμό, όπως αποτυπώνονται στην απόφαση του ΜΟΔ που αποκάλυψε το «Έθνος», είναι σοκαριστικές.

«Ήταν φρικιαστικό το θέαμα από το παραθυράκι του κλιμακοστασίου. Φτάνοντας στο μπαλκόνι, που ήταν η κοπέλα, ήταν κλεισμένο με υφάσματα ναύλον. Η Μαρία ήταν πάνω σε ένα κρεβάτι με μουσαμά, χωρίς σεντόνια, ημίγυμνη και το ένα πόδι της ήταν δεμένο πάνω σε ένα ξύλο με γάζες. Μύριζε πολύ άσχημα ο χώρος. Ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση και μας εκλιπαρούσε με τα μάτια. Ζητούσε νερό και μας παρακαλούσε να διώξουμε τους κατηγορουμένους. Μας είπε ότι δεν της έδιναν τροφή και νερό για να μη λερώνεται. Για τον ίδιο λόγο δεν της είχαν σεντόνια. Στο νοσοκομείο μου είπε ότι την είχαν έξω για να την πλένουν με το λάστιχο» είχε καταθέσει στο δικαστήριο η επόπτρια Δημόσιας Υγείας, που ερεύνησε την καταγγελία που έγινε στην υπηρεσία της.

“Με το θάνατο της μητέρας της ξεκίνησαν όλα»

Ανατριχιαστική ήταν και η κατάθεση της Ιωάννας, που γνώριζε τη Μαρία από τα 12 της χρόνια, όταν ήρθε με την μητέρα και τη γιαγιά της να μείνει στην πολυκατοικία τους.

«Η Μαρία αγαπούσε πολύ τη γιαγιά της. Όταν πέθανε, έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, πέφτοντας από τη βεράντα και έμεινε παράλυτη. Η μητέρα της επειδή εργαζόταν, είχε προσλάβει την κατηγορουμένη να την φροντίζει. Με το θάνατο της μητέρας της ξεκίνησαν όλα» θα περιγράψει στην κατάθεσή της. Ακολούθησε ένα διάστημα κατά το οποίο, η Ιωάννα καταλάβαινε ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά δεν μπορούσε να δει τι συμβαίνει.

Όταν κατάφερε ένα πρωί να φτάσει στο μπαλκόνι, είδε το μέγεθος της καταστροφής: «Είδα ένα ημίγυμνο σκελετό, με σκασμένα χείλη και δόντια σαπισμένα. Όταν της έδιναν φαγητό, ήταν σούπες και μακαρόνια επειδή δεν είχε δόντια. Άκουγα τη Μαρία να ζητάει σουβλάκια και η κατηγορουμένη δεν της έδινε και της έλεγε ότι δεν έχει λεφτά. Το πόδι της ήταν σπασμένο και το είχαν δέσει σε ένα ξύλο. Τελικά, είχε πάθει γάγγραινα και της το έκοψαν. Της φώναζαν συνεχώς. Κάποιες φορές η κατηγορουμένη φώναζε τους γείτονες να δουν τη Μαρία που τάχα αυνανιζόταν. Πολλές φορές η Μαρία χρησιμοποιούσε τα χέρια της για να βγάλει τις φυσικές της ανάγκες».

“Δεν βρήκα ανταπόκριση”

Η Ιωάννα στην κατάθεσή της στο δικαστήριο άφησε αιχμές και για την αντίδραση της πολιτείας στις πρώτες προσπάθειες της να καταγγείλει το περιστατικό. «Αφού είδα την κατάσταση πήγα στην Πρόνοια και για μιάμιση εβδομάδα προσπαθούσε να δω τον αρμόδιο Εισαγγελέα. Μου είπαν στην Εισαγγελία ότι πρέπει να κάνω επώνυμη καταγγελία για το γεγονός. Εγώ δεν ήθελα μόνη μου, επειδή φοβόμουν και ενημέρωσα το διαχειριστή της πολυκατοικίας. Δεν βρήκα όμως ανταπόκριση». Την ίδια αδιαφορία από τον διαχειριστή βρήκε και μια ακόμη γειτόνισσα, η οποία ειδοποιήθηκε από την Ιωάννα και ενημέρωσε αμέσως τον διαχειριστή, χωρίς επίσης να βρει ανταπόκριση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ