Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ενοχή για δικαστή και δικηγόρο ζήτησε ο εισαγγελέας μετά τις καταγγελίες Μπoλέτση για δωροδοκίες

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ενοχή για δικαστή και δικηγόρο ζήτησε ο εισαγγελέας μετά τις καταγγελίες Μπoλέτση για δωροδοκίες

Πρόταση ενοχής για τον πρόεδρο εφετών, Γιάννη Ευσταθίου, τον πρώην βουλευτή και δικηγόρο, Πέτρο Μαντούβαλο και τον αρχιμανδρίτη, Ιάκωβο Γιοσάκη έκανε σήμερα ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, Νίκος Δεγαΐτης για υπόθεση που αφορά τη δράση παραδικαστικού κυκλώματος.

Πρόκειται για μία δίκη η οποία διαρκεί εδώ και 18 μήνες και πλέον οδεύει προς την ολοκλήρωση της. Αφορμή για την διερεύνηση της υπόθεσης στάθηκαν καταγγελίες του επιχειρηματία Γιάννη Μπολέτση ο οποίος μέχρι πρόσφατα φυγοδικούσε.

Ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του δικαστή και του δικηγόρου για δωροδοκία η οποία φέρεται να ανήλθε στο ποσό των 600.000 ευρώ

Ο εισαγγελικός λειτουργός στη μακροσκελή πρόταση του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργήματων της Αθήνας πρότεινε την ενοχή του δικαστή και του δικηγόρου για δωροδοκία η οποία φέρεται να ανήλθε στο ποσό των 600.000 ευρώ.

Αντίθετα, ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση του επιχειρηματία Γιάννη Μπολέτση επισημαίνοντας ότι κακώς παραπέμφθηκε σε δίκη γιατί βρέθηκε προ καταστάσεως ανάγκης στην προκειμένη περίπτωση. «Έπρεπε εξαρχής να μην παραπεμφθεί. Τα στοιχεία θεμελιώνουν πως εξαναγκάστηκε καθώς βρέθηκε προ καταστάσεως ανάγκης. Η επίμαχη πράξη της δωροδοκίας ήταν απότοκος έντονου φόβου που ένιωσε από τον αδίστακτο δικαστικό λειτουργό. Το μόνο που θα μπορούσε να δεχθεί ήταν διαπραγματεύσεις ως προς τη μείωση αρχικού ποσού» επισήμανε ο εισαγγελέας, καταλήγοντας πως ο κατηγορούμενος πρέπει να αθωωθεί.

Επιπλέον, ο εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε επίσης να κριθεί ένοχος και ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης για την εκβίαση του επιχειρηματία. Ο αρχιμανδρίτης φέρεται να μεσολάβησε στην δωροδοκία του προέδρου εφετών από τον επιχειρηματία. Ο κ. Δεγαϊτης πρότεινε ωστόσο την απαλλαγή του αρχιμανδρίτη λόγω εξαλείψεως του αξιοποίνου για το αδίκημα της πλημμεληματικής δωροδοκίας (παραγραφή). Με το ίδιο σκεπτικό εισηγήθηκε την απαλλαγή λόγω παραγραφής του δικηγόρου Πέτρου Λεωτσάκου και του ιερέα Διονυσίου Ζήκου .Αντίθετα, ζήτησε την ενοχή του Σταύρου Γεωργιτσογιαννάκου για διαμεσολάβηση σε ενεργητική δωροδοκία δικαστή άνω των 120.000 ευρώ.

Να απαλλαγεί ο καταγγέλων επιχειρηματίας Γ. Μπολέτσης

Την ίδια στιγμή, ο κ. Δεγαϊτης ζήτησε να αθωωθεί λόγω αμφιβολιών ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Ντάλτας ενώ επιπλέον ζήτησε και την απαλλαγή του εφέτη Αθανάσιου Μουστάκα.Επίσης, ο εισαγγελέας πρότεινε να απαλλαγούν από την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα όσοι κατηγορούμενοι έχουν παραπεμφθεί για αυτό το αδίκημα στο ακροατήριο.

Επισημαίνεται ότι οι καταγγελίες του επιχειρηματία έλαβαν χώρα το 2010 σε ένα άλλο ακροατήριο, με κατηγορούμενους τον δικαστή Ευάγγελο Καλούση και τον δικηγόρο Πέτρο Μαντούβαλο και πρόεδρο του Δικαστηρίου τον Γιάννη Ευσταθίου. Τότε ο Γιάννης Μπολέτσης είχε καταγγείλει πως ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης τον εκβίαζε ζητώντας του 60.000 ευρώ, τα οποία απαιτούσαν οι δικαστές προκειμένου να τον αθωώσουν.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της παρούσας δίκης οι δύο δικαστές (Ευσταθίου και Μουστάκας) στο διάστημα Μάιος του 2009 έως Φεβρουάριος του 2010, φέρονται να έλαβαν 600.000 ευρώ από τον Πέτρο Μαντούβαλο – μέσω του Ιάκωβου Γιοσάκη – προκειμένου να αθωώσουν τον ίδιο και δύο συνεργάτες του, που δικάζονταν για το «παραδικαστικό κύκλωμα Νο 1». Επίσης, ο Ευσταθίου κατηγορείται, ότι μέσω του Γιοσάκη εκβίασε τον Ι. Μπολέτση να του καταβάλει 60.000 ευρώ, προκειμένου να εκδώσει και για εκείνον απαλλακτική απόφαση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ