Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Επέστρεψαν χρήματα από τις απάτες τους για να πέσουν στα… μαλακά!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Επέστρεψαν χρήματα από τις απάτες τους για να πέσουν στα… μαλακά!

Ηλικιωμένους , απ’ άκρου εις άκρον της Ελλάδας, κατάφεραν να εξαπατούν πατέρας και γιος μαζί με έναν ακόμη συγκατηγορούμενό τους, αποσπώντας τους περισσότερα από 33.000 ευρώ, προσποιούμενοι τους εφοριακούς ή τους ασφαλιστές.

Το κόλπο ήταν γνωστό αλλά ιδιαίτερα πειστικό για τους ηλικιωμένους οι οποίοι «πλήρωναν» την αγωνία τους για τους δικούς τους ανθρώπους που συνήθως ήταν μακριά, πέφτοντας θύματα των μελών της σπείρας. Χρησιμοποιώντας κάθε λογικοφανή δικαιολογία, οι τρεις κατηγορούμενοι προσέγγιζαν τους ηλικιωμένους και τους «πωλούσαν» εξυπηρέτηση, ζητώντας τους διάφορα ποσά που θα μπορούσαν, κατά τα λεγόμενά τους, να «ξελασπώσουν» τα συγγενικά τους πρόσωπα.

Από τη Μεσσηνία μέχρι το Διδυμότειχο η δράση τους

Γυρίζοντας όλη την Ελλάδα, από τη Μεσσηνία μέχρι το Διδυμότειχο, κάνοντας και μια στάση στο Παλαιό Φάληρο, τα μέλη της σπείρας, ,είχαν πετύχει να εκμεταλλευτούν την καλοπιστία των ηλικιωμένων οι οποίοι ανυποψίαστοι για την απάτη, τους έδιναν μέχρι και ποσά που ξεπερνούσαν τα 7.000 ευρώ. Σε ορισμένες περιπτώσεις για να ξεγελούν τα θύματά τους , έδιναν ακόμη και δήθεν αποδείξεις.

Σε όλους τους ηλικιωμένους, συστήνονταν άλλοτε ως εφοριακοί άλλοτε ως λογιστές και άλλοτε ως ασφαλιστές και τους έπειθαν ότι είχαν τη δυνατότητα να διευθετήσουν τις οφειλές των δικών τους ανθρώπων. Σε μία δύσκολη για όλους τους Έλληνες εποχή, δεν ήταν άλλωστε δύσκολο να πιθανολογήσουν ότι και οι συγγενείς των ηλικιωμένων θα είχαν χρέη που θα τους έπνιγαν. Φρόντιζαν πάντως νωρίτερα να εκμαιεύσουν πληροφορίες για τα θύματά τους αλλά και τις οικογένειές τους για μην πέσουν σε λάθη.

Τους «πρόδωσε» το μαύρο αυτοκίνητο

Τα περισσότερα περιστατικά συνέβησαν τους πρώτους μήνες του 2012. Πολλοί ηλικιωμένοι από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας άρχισαν να καταγγέλλουν τις απάτες σε βάρος τους από τους τρεις άνδρες, οι οποίοι μετακινούνταν πάντα με ένα μαύρο αυτοκίνητο που είχε καταγραφεί και από κάμερα.

Την τελευταία φορά, οι τρεις δράστες είχαν επιχειρήσει να εξαπατήσουν μια γυναίκα, την οποία σταμάτησαν σε δρόμο της Καλαμάτας, της συστήθηκαν ως υπάλληλοι του ΤΕΒΕ ζητώντας της 800 ευρώ για δήθεν οφειλή του γιου της, όμως δεν έγιναν πιστευτοί. Οι αστυνομικοί τους εντόπισαν, στα τέλη Απριλίου του 2012, από το μαύρο αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ο ένας από αυτούς με τους άλλους δύο, να ακολουθούν με διαφορετικό αυτοκίνητο.

Γλύτωσαν τα….. χειρότερα στο δικαστήριο

Σύμφωνα με το tharrosnews.gr, και οι τρεις έχουν καταδικαστεί σε πρώτο και δεύτερο βαθμό ως μέλη συμμορίας που διέπραττε απάτες κατ’ εξακολούθηση, ενώ τελικά το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας, μείωσε τις ποινές που αρχικά τους είχαν επιβληθεί καθώς τους αναγνώρισε ότι προσπάθησαν να άρουν τις συνέπειες των πράξεών τους αποζημιώνοντας τα θύματά τους.

Πατέρας και γιος καταδικάστηκαν σε δεύτερο βαθμό σε κάθειρξη 5 ετών και 6 μηνών ενώ ο συγκατηγορούμενός τους που βαρύνεται και για πλαστογραφία, σε κάθειρξη 6 ετών και 9 μηνών.

Ο βίος και οι… απάτες των δραστών

Οι τρεις κατηγορούμενοι, φέρονται, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η αστυνομία ότι:

  1. Έπεισαν μια 81χρονη στην Καλαμάτα πως ο γιος της οφείλει στην εφορία και της πήραν 650 ευρώ. Για να γίνουν απολύτως πιστευτοί έκαναν ότι τηλεφώνησαν στο γιο της αποκαλώντας τον με το όνομά του και ότι συνεννοούνται για την οφειλή. Μάλιστα, επιχείρησαν να της πάρουν άλλα 100 ευρώ, αλλά έφυγαν όταν είδαν ότι η γυναίκα δεν είχε άλλα χρήματα στο σπίτι.
  2. Στη Μεσσήνη πλησίασαν στο δρόμο μια 88χρονη και της συστήθηκαν ως εφοριακοί. Κατάφεραν να της πάρουν 130 ευρώ ως οφειλή του εγγονού της στην εφορία, προσποιούμενοι και πάλι ότι μιλούν μαζί του.
  3. Στο Αριοχώρι προσέγγισαν 88χρονη, την έπεισαν ότι είναι λογιστές και της πήραν 550 ευρώ ως οφειλή του ανιψιού της. Μάλιστα, ένας εξ αυτών προσποιήθηκε ότι είναι ο ανιψιός της και μίλησε μαζί της στο τηλέφωνο, παρακαλώντας την να δώσει τα χρήματα και αυτός θα τα επιστρέψει. Παράλληλα, οι δράστες βλέποντας από πού η γυναίκα έβγαλε τα χρήματα, αφαίρεσαν άλλα 150 ευρώ, όταν έλειψε από το δωμάτιο.
  4. Στην Καλογερόρραχη αφαίρεσαν από 92χρονη ως «λογιστές» για δήθεν οφειλή του γιου της 900 ευρώ. -Στην Εύα από 85χρονο πήραν ως «εφοριακοί» για οφειλή του γιου του 850 ευρώ.
  5. Στην Καλαμάτα έπεισαν 73χρονη ότι είναι λογιστές και της πήραν 2.100 ευρώ για οφειλή του γιου της, ενώ από 74χρονη, με την ίδια δικαιολογία, απέσπασαν 2.100 ευρώ. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση πήγαν την 74χρονη με το αυτοκίνητό τους στην Εθνική Τράπεζα για να κάνει ανάληψη των χρημάτων και της έδωσαν και δήθεν απόδειξη.
  6. Επίσης, στην Καλαμάτα από 83χρονη πήραν 1.200 ευρώ ως «λογιστές», ενώ από 86χρονο το ποσό των 1.600 ευρώ. Από 93χρονη πήραν το ποσό των 150 ευρώ και από 84χρονη το ποσό των 1.200 ευρώ.
  7. Στο Κεφαλόβρυσο από 81χρονη ζήτησαν 800 ευρώ για οφειλή του γαμπρού της, όμως τελικά πήραν 500 ευρώ.
  8. Στο Πεταλίδι έπεισαν 84χρονη ότι είναι εφοριακοί, τους ακολούθησε έως την Εθνική Τράπεζα στη Μεσσήνη και της πήραν 7.200 ευρώ.
  9. Στην Καλαμάτα οδήγησαν 76χρονη στην Εθνική Τράπεζα ζητώντας της 6.000 ευρώ και τελικά κατάφεραν να της πάρουν 2.400 ευρώ.

Ως δράστες έχουν αναγνωρισθεί από ηλικιωμένους που εξαπατήθηκαν στο Παλαιό Φάληρο και το Διδυμότειχο. Στο δικαστήριο πάντως και οι τρεις προσκόμισαν αποδεικτικά στοιχεία ότι έχουν επιστρέψει τα περισσότερα από τα ποσά που είχαν πάρει από τους ηλικιωμένους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ