Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Καταδικάστηκε υπάλληλος Πρωτοδικείου γιατί πουλούσε μεταχειρισμένα … μεγαρόσημα!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Καταδικάστηκε υπάλληλος Πρωτοδικείου γιατί πουλούσε μεταχειρισμένα … μεγαρόσημα!

Ένοχη έβγαζε τα μεγαρόσημα από παλιές αιτήσεις στο αρχείο και τα ξαναχρησιμοποιούσε ή πιο σωστά ξαναπουλούσε, κρίθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας υπάλληλος του Πρωτοδικείου Καλαμάτας.

Η συγκεκριμένη υπάλληλος αθωώθηκε για την κατηγορία της υπεξαίρεσης, όμως το δικαστήριο την καταδίκασε για την επαναχρησιμοποίηση των μεγαρόσημων και της επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με 3ετή αναστολή.

Ειδικότερα, το δικαστήριο την έκρινε ένοχη για παράβαση άρθρου του Ποινικού Κώδικα κατά εξακολούθηση το οποίο άρθρο λέει ότι «όποιος εν γνώσει ξαναχρησιμοποιεί επίσημα ένσημα δηλωτικά αξίας, που είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί ή τα αποκτά με σκοπό να τα ξαναχρησιμοποιήσει προσφέροντάς τα στην αγορά ή εισάγοντάς τα σε κυκλοφορία, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή».

Η συγκεκριμένη κρίθηκε ένοχη για το διάστημα από 1/4/2016 έως Ιούνιο του 2016, ενώ για το διάστημα από 1/9/2014 έως 31/3/2016 έπαυσε τη δίωξη εναντίον της, λόγω παραγραφής.

Καταγγελία Η έρευνα της υπόθεσης ξεκίνησε έπειτα από ανώνυμη καταγγελία που έγινε τον Ιούνιο  2016 και η οποία στάλθηκε τότε στην πρόεδρο Πρωτοδικών, ενώ είχε κοινοποιηθεί στον εισαγγελέα Εφετών, την πρόεδρο Εφετών, τον εισαγγελέα Πρωτοδικών και την πταισματοδίκη. Με  αυτήν καταγγελλόταν ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος του Πρωτοδικείου αφαιρούσε μεγαρόσημα από παλιές υποθέσεις, αιτήσεις και δικογραφίες από το Τμήμα Αρχείου και ακολούθως τα χορηγούσε σε ιδιώτη, που τα μεταπωλούσε σε πολίτες. Μάλιστα, η καταγγελία  ανέφερε ότι αυτό γινόταν επί σειρά ετών, ενώ το ίδιο μεγαρόσημο μπορεί να είχε μεταπωληθεί ακόμα και πέντε φορές! Άμεσα διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα από τον τότε εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας και το εύρος της επεκτάθηκε στην 5ετία 2012-2017. Το δε κόστος για το Δημόσιο υπολογίσθηκε περίπου στα 11.000 ευρώ. Αποτέλεσμα της έρευνας ήταν να ασκηθούν ποινικές διώξεις και να παραπεμφθούν σε δίκη τρεις εν ενεργεία δικαστικοί υπάλληλοι και μία συνταξιούχος.

Καταπέλτης η εισαγγελέας Η κατηγορούμενη στην απολογία της, μεταξύ άλλων, είπε πως ελάχιστες φορές είχε αφαιρέσει κάποια μεγαρόσημα, προκειμένου να βοηθήσει οικονομικά αδύναμους πολίτες, χωρίς η ίδια να έχει οικονομικό όφελος. Ωστόσο, στην αγόρευσή της η εισαγγελέας Έδρας κα Γκιτώνη ήταν καταπέλτης, καθώς σχολίασε ότι αν κρίνει από το αποτέλεσμα της έρευνας, το φαινόμενο της αφαίρεσης των μεγαρόσημων πρέπει να ήταν καθημερινό. Ανέφερε δε, ότι έγινε ενδελεχής έλεγχος που διήρκεσε αρκετούς μήνες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχουν γίνει σοβαρές παρατυπίες, καθώς ήταν μεγάλος ο αριθμός των αιτήσεων στις οποίες διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πρόβλημα. Αυτό, όπως είπε, απέδειξε πως δεν επρόκειτο για ένα τυχαίο περιστατικό απώλειας κάποιων ενσήμων ή αμέλειας υπαλλήλου, αλλά ότι υπήρχε δόλος και συστηματική προσπάθεια αφαίρεσής τους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ