Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Στο «εδώλιο» (ξανά) 69χρονος Γερμανός με την κατηγορία της κατασκοπείας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο «εδώλιο» (ξανά) 69χρονος Γερμανός με την κατηγορία της κατασκοπείας

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου θα καθίσει σήμερα 69χρονος Γερμανός, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία της κατασκοπείας. Σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε 14 έτη κάθειρξη, ποινή που είχε ακούσει έκπληκτος από το δικαστήριο, καθώς δεν είχε αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασής του.

Ο 69χρονος είχε συλληφθεί πριν από τέσσερα χρόνια στην Κω και αρχικά είχε παραπεμφθεί στο αυτόφωρο, ωστόσο τα στοιχεία που βρέθηκαν στην κατοχή του, ανέτρεψαν την υπόθεση η οποία ερευνήθηκε από τακτικό ανακριτή. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Κω «έστειλε» σε δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου τον Γερμανό, όπου τον Δεκέμβριο του 2016 κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για κατασκοπία.

Σε στρατιωτικό φυλάκιο στο νησί της Κω

Ήταν 15 Οκτωβρίου του 2014 όταν συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κω. Αιτία της σύλληψης ήταν η προσέγγιση με το αυτοκίνητό του σε στρατιωτικό φυλάκιο στο νησί της Κω, το οποίο ξεκίνησε να φωτογραφίζει εξωτερικά. Από την έρευνα της αστυνομίας στο σπίτι του, βρέθηκαν χειρόγραφες σημειώσεις με καταγεγραμμένες συντεταγμένες, που αντιστοιχούσαν σε θέσεις στρατοπέδων, δημοσίων υπηρεσιών και κτιρίων της νήσου Κω. Αρχικά, σε βάρος του 69χρονου αλλοδαπού ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος και επρόκειτο να περάσει αυτόφωρο. Ωστόσο, προσκομίστηκαν στο δικαστήριο νέα στοιχεία τα οποία και ανέτρεψαν όλη την υπόθεση και την οδήγησαν στην ανάκριση.

Τελικά, δύο χρόνια αργότερα, η υπόθεση του Γερμανού εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου. Κατά την απολογία του ο 69χρονος Γερμανός κατηγορούμενος, δήλωσε ότι πράγματι φωτογράφιζε τις στρατιωτικές μας εγκαταστάσεις, διότι, όπως είπε, ήταν παλιές και όχι τόσο σύγχρονης τεχνολογίας, ενώ πρόσθεσε ότι γνώριζε πως ήταν παράνομο όχι όμως τόσο… κακό.

Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι για τη «δουλειά» αυτή θα ελάμβανε το ποσό των 2000 ευρώ. Το πρωτόδικο δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον 69χρονο και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 14 ετών με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη. Αιτιολογώντας την απόφαση του σώματος, ο πρόεδρος της έδρας είχε πει μεταξύ άλλων πως ελήφθησαν υπόψη η βλάβη που μπορεί να προκληθεί στην ασφάλεια του κράτους αλλά και ο αποδέκτης αυτών των πληροφοριών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ