Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ακούει κανείς για την “ανομία” στα Πανεπιστήμια;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ακούει κανείς για την “ανομία” στα Πανεπιστήμια;

Μια δημόσια έκκληση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, μια εισαγγελική έρευνα με άγνωστα μέχρι στιγμής αποτελέσματα και μια δημόσια αντιπαράθεση με πολιτικά χαρακτηριστικά, συνθέτουν την ατμόσφαιρα που επικρατεί γύρω από το ζήτημα της καταγγελόμενης ανομίας στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας.

Τι δεν υπάρχει στο “κάδρο”;

Μα η πραγματική κατάσταση η οποία επικρατεί και είναι μια εικόνα χάους, (γύρω κυρίως)  από Πανεπιστημιακά ιδρύματα τα οποία έχουν να επιδείξουν , σύμφωνα με διεθνείς πίνακες, υψηλές επιδόσεις σε απόδοση και γνωστικό επίπεδο των φοιτητών τους.

Αν αναλογιστεί λοιπόν κανείς πως είναι η κατάσταση εντός των Ιδρυμάτων, αναρωτιέται γιατί αφήνεται να είναι έτσι στους γύρω δρόμους π.χ από την ΑΣΟΕ. Με αυτό το σκεπτικό ήδη υπάρχει μια οργανωμένη αντίδραση από τον μεγαλύτερο επιστημονικό σύλλογο της χώρας, τον ΔΣΑ , ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να μηνύσει για «παράβαση καθήκοντος» τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και της αστυνομίας εάν δεν ληφθούν μέτρα για την κατάσταση ανομίας και διάπραξης αδικημάτων γύρω από τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας.

Δεν έχει σχέση με το άσυλο

Είναι δε χαρακτηριστικό πως τεχνηέντως εμπλέκεται το άσυλο στη συζήτηση αφού προφανώς και δεν είναι θέμα ασύλου( ελεύθερης διακίνησης ιδεών)  το λαθρεμπόριο, η διακίνηση ναρκωτικών ή η άσκηση βίας που σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται (ή βασιλεύει κατά άλλους) σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Ο Δημ. Βερβεσός

Οι δικηγόροι, με ανακοίνωση παρέμβαση (η απόφαση για την οποία ελήφθη κατά πλειοψηφία) αναφέρουν πως :

«Ο  Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, με απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία από το Διοικητικό του Συμβούλιο,  εκφράζει την έντονη ανησυχία του για όσα απαράδεκτα συμβαίνουν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και σε άλλους Πανεπιστημιακούς χώρους. Η επικράτηση της ανομίας στους χώρους αυτούς, οφειλόμενη κατά κύριο λόγο στην παντελή αδιαφορία του οργανωμένου κράτους, δεν εξευτελίζει μόνο και απαξιώνει την δημόσια ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας, αλλά αντιστρατεύεται τον ίδιο τον πυρήνα λειτουργίας μιας συντεταγμένης Πολιτείας. Οι διάφορες δε καινοφανείς θεωρίες που μεταθέτουν τις ευθύνες στην πανεπιστημιακή κοινότητα ή ακόμη και στους φοιτητές είναι απαράδεκτες, ξένες προς τον νομικό μας πολιτισμό και οδηγούν σε επικίνδυνες ατραπούς.

Καλούμε τα αρμόδια όργανα του κράτους, όπως και τους πολιτικούς προϊσταμένους των, αλλά και τις εισαγγελικές Αρχές,να ασκήσουν επιτέλους άμεσα τα καθήκοντά τους. Σε αντίθετη περίπτωση θα προβούμε εμείς σε κάθε αναγκαία ενέργεια ώστε να βρεθούν όλοι προ των ευθυνών τους, ιδίως αυτοί που ανέχονται και ενθαρρύνουν με την ανοχή τους την παρανομία».

Εισαγγελική έρευνα

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ από τις αρχές Φεβρουαρίου 2018 ο τότε Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος είχε διατάξει προκαταρκτική εξέταση με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου που έκαναν  λόγο για περιστατικά βίας, διακίνηση ναρκωτικών, κλοπές, ληστείες ακόμη και σεξουαλικές επιθέσεις μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους. Αντικείμενο της έρευνας ήταν να διαπιστωθούν ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των πανεπιστημίων αλλά και να εντοπιστούν οι δράστες των τυχόν παράνομων ενεργειών. Ουδείς γνωρίζει αν η έρευνα έχει καταλήξει κάπου…

Τι είπε στον Πρ. Παυλόπουλο ο Πρύτανης του Αριστοτελείου

Έκκληση να δοθεί λύση στο πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης απηύθυνε και ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Περικλής Μήτκας κατά την προσφώνησή του στον επίσημο εορτασμό της Ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της 106ης Επετείου της Απελευθέρωσης της Πόλης και του Έπους του ’40 που έγινε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

«Δεν είναι ζήτημα πολιτικής θεώρησης η τήρηση των νόμων, είναι υποχρέωση όλων μας αλλά κυρίως αυτών που έχουν τα μέσα, τη δυνατότητα και την εκ του νόμου αρμοδιότητα να παρέμβουν», είπε στην ομιλία του ο κ. Μήτκας, προσθέτοντας ότι «το Αριστοτέλειο, καθώς πλησιάζει τα 100 από ιδρύσεως, στέκεται όρθιο και ονειρεύεται παρά, τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζει».

«Προσπαθεί να αποτινάξει τις ιδεοληψίες του παρελθόντος, απαιτεί όμως από την κοινωνία και την πολιτεία να ξαναθυμηθούν ότι λειτουργούμε όχι ως κέντρο διαφθοράς ή ανομίας αλλά ως ναός της γνώσης, ως μοχλός ανάπτυξης και προόδου» είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ