Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Αποκάλυψη: Το μπαλάκι των ευθυνών, η χαμένη ώρα και η ασυννεοησία στην τραγωδία στο Μάτι

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποκάλυψη: Το μπαλάκι των ευθυνών, η χαμένη ώρα και η ασυννεοησία στην τραγωδία στο Μάτι

Ανάμεσα στις  «συμπληγάδες» των αρμοδιοτήτων των εμπλεκομένων φορέων κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, βρίσκεται η εισαγγελική έρευνα που αναζητά ενδεχόμενες  ποινικές ευθύνες για όσα έγιναν ή δεν έγιναν τις κρίσιμες εκείνες ώρες.

Τα πρώτα στοιχεία από τη δικογραφία των 21.000 σελίδων αποκαλύπτουν τον κομβικό ρόλο της Πυροσβεστικής η οποία  όχι μόνο  δεν αξιολόγησε  σωστά το σοβαρό κίνδυνο επέκτασης της φωτιάς αλλά μάλλον τον υποβάθμισε, δίνοντας εντολή  να μετακινηθούν, τα πρώτα μόλις λεπτά της πυρκαγιάς,  τα πυροσβεστικά οχήματα από τη Διώνη και το Νέο Βουτζά προς την περιοχή της Κινέτας.

“..το χειρόγραφο «ημερολόγιο» αεροσκαφών του Συντονιστικού Κέντρου της Πυροσβεστικής, μιλά για «αιφνιδιασμό…»

«Αν τα  οχήματα αυτά ήταν στην αρχική προκαθορισμένη θέση τους θα χρειάζονταν 5-6 λεπτά, συμπεριλαμβανομένης και της ορεινής φύσης της διαδρομής, για να φτάσουν στο σημείο της πυρκαγιάς», τονίζει χαρακτηριστικά στο  πόρισμα που συνέταξε ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Δημ. Λιότσος, κατόπιν σχετικής παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Το χειρόγραφο ημερολόγιο

Ο επιπυραγός ο οποίος συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε τα δεδομένα για την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων και των εναερίων μέσων, από το αρχείο GPS και το χειρόγραφο «ημερολόγιο» αεροσκαφών του Συντονιστικού Κέντρου της Πυροσβεστικής, μιλά για «αιφνιδιασμό»,  έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης και «επιχειρησιακές δυσλειτουργίες» που είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος στην καταστροφική πορεία της πυρκαγιάς.

Ενδεικτικές της «προχειρότητας»  με την οποία αντιμετωπίστηκε  η φωτιά παρά την μεγάλη επικινδυνότητά της είναι  οι λανθασμένες καταγραφές που παρατηρούνται στα βιβλία των επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Ακόμη και η ώρα  αναγγελίας της  πυρκαγιάς, αποδείχτηκε λάθος!.

«Σύμφωνα με την τηλεματική μέσω GPS από το ΠΣ 3993 προκύπτει ότι η πρώτη κινητοποίηση και ειδοποίηση προς το Κέντρο για το συμβάν σημειώνεται στις 16:41 και όχι 16:49:27, όπως αναφέρει το έγγραφο με Α/Α: 571943 από το ΕΣΚΕ – ΣΕΚΥΠΣ, αλλά ούτε και η ώρα του Δελτίου τύπου ισχύει»

Αναντιστοιχίες

Μεγάλο κομμάτι του πορίσματος καταλαμβάνουν αποκαλύψεις για αναντιστοιχίες και λανθασμένα δεδομένα, στα βιβλία των επιχειρήσεων. Αναντιστοιχίες  όμως υπάρχουν επίσης στις ώρες καταχώρησης των οχημάτων στο σύστημα ENGAGE, λόγω χειροκίνητης καταχώρησης, καθώς και στις ώρες ειδοποίησης- αποχώρησης- άφιξης ή ακύρωσης. Επίσης,  αρκετά πυροσβεστικά οχήματα δεν έχουν εισαχθεί στη φόρμα εισαγωγής πόρων του ENGAGE .

Για τον απειλητικό χαρακτήρα της φωτιάς,  την κατεύθυνσή της αλλά και τον μεγάλο κίνδυνο  για τις κατοικημένες περιοχές είχαν ενημερώσει από τις  5.10 μ.μ στην ηγεσία τους, οι  δύο αξιωματικοί που επέβαιναν σε ελικόπτερο συντονισμού της Πυροσβεστικής και πέταξαν πάνω από το μέτωπο της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, το Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας, δεν αποτελεί επιτελικό όργανο

Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν εκείνες τις ώρες έκαναν άνιση τη μάχη με τις φλόγες, σύμφωνα τουλάχιστον με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής στον αντιπεριφερειάρχη Πέτρο Φιλίππου. “Η πληροφόρηση που είχα ήταν ότι το φαινόμενο δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί”, καταθέτει ο κ. Φιλίππου, προσκομίζοντας  την  έκθεση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την ταχύτητα των ανέμων στην συγκεκριμένη περιοχή και την έκθεση του ΕΚΠΑ του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος,  στην οποία αναφέρονται πέντε επιστημονικοί λόγοι για τους οποίους αδύνατη η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Το συντονιστικό και η Δούρου

«Κλειδί» πάντως για την εισαγγελική έρευνα είναι το θέμα της σύγκλησης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας  που φέρνει υπόλογη και την Περιφερειάρχη  Αττικής, Ρένα Δούρου.

Αν και ο ρόλος της Περιφέρειας εκείνες τις δραματικές ώρες δεν θα μπορούσε να είναι αποφασιστικός, εν τούτοις η ώρα σύγκλησης του ΣΣΟΠ, αποτελεί «αιχμή του δόρατος» στις αιτιάσεις της  Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα πάντως με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας , δεν αποτελεί επιτελικό όργανο το οποίο μπορεί να δίνει εντολές στους φορείς που συμμετέχουν σ’ αυτό, αφού κάθε φορέας είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την υλοποίηση των δράσεων αρμοδιότητάς του. Ο επιχειρησιακός άλλωστε σχεδιασμός για την  κατάσβεση της πυρκαγιάς και τη διάσωση των ανθρώπων και των  υλικών αγαθών ανήκει στην Πυροσβεστική. Όλα τα άλλα όργανα και όλοι οι άλλοι φορείς συνδράμουν  το έργο της Πυροσβεστικής και αυτό μόνο και εφόσον ζητηθεί, από τον αξιωματικό της Πυροσβεστικής.

Δεν είναι υποχρεωτική

Για το λόγο αυτό, η  έκτακτη σύγκληση ΣΟΠΠ μετά από την εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς,  δεν είναι υποχρεωτική αλλά δυνητική,  όπως προκύπτει από το υπ’ αριθμ 3752/ 25-5-2018 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.  Συνεδριάζει δηλαδή  ανάλογα με τις συνθήκες ή την αναγκαιότητα που υπάρχει ή τις δυνατότητες  σύγκλησης του στη πράξη και πάντοτε σύμφωνα  με την ενημέρωση από τον αρμόδιο αξιωματικό της πυροσβεστικής.

Στην Κινέττα “οι αστυνομικοί πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι ενημερώνοντας τους κατοίκους για τον άμεσο επερχόμενο κίνδυνο και την ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης του

Ενδεικτικό μάλιστα  του ρόλου που έχει το ΣΟΠΠ είναι και το γεγονός ότι από τους 45 προσκληθέντες  στις 23/7, προσήλθαν μόνο 3. Μάλιστα ο αρμόδιος της πυροσβεστικής που θα είχε το πρώτο ρόλο όχι μόνο στην ενημέρωση αλλά και στο συντονισμό της επιχείρησης, δεν εμφανίστηκε.  Ούτε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, ούτε του δήμου Ραφήνας.

Το παράδειγμα της Κινέττας

Η εισαγγελική έρευνα πάντως στην προσπάθειά της να εξακριβώσει τι πήγε λάθος στην Ανατολική Αττική με αποτέλεσμα να χαθούν 99 ανθρώπινες ζωές,  μελετά τις καταθέσεις από την άλλη φωτιά στην Κινέττα. Εκεί, όπου, σύμφωνα με τους μάρτυρες , “οι αστυνομικοί πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι ενημερώνοντας τους κατοίκους για τον άμεσο επερχόμενο κίνδυνο και την ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης τους. Όποιοι κάτοικοι δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, τους βοηθούσαν».

Όπως κατέθεσε, αστυνομικός στην Διεύθυνση Δυτικής Αττικής «ενώ η φωτιά βρισκόταν στα Γεράνεια Όρη και εκτιμώντας την κατάσταση του ανέμου διετάχθη η ταχεία αποχώρηση των κατοίκων από τα σπίτια τους». Η εκκένωση όλων των οικισμών διήρκεσε δύο με τρεις ώρες ενώ η ΓΑΔΑ είχε στείλει στην περιοχή και δύο ομάδες ΔΙΑΣ για ενίσχυση.

«Η αστυνομία περνούσε από τα σπίτια και έδινε οδηγίες εκκένωσης με περιπολικά και ενημέρωναν τον κόσμο με μεγάφωνα που είχαν τα περιπολικά. Πολίτες απομακρύνθηκαν ακόμη και με πίεση από τους αστυνομικούς, σε κάποιες περιπτώσεις», αναφέρουν οι μάρτυρες για τη φωτιά στην Κινέττα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ