Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Από τη χρεοκοπία, στους τζίρους εκατομμυρίων και τώρα στη φυλακή

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Από τη χρεοκοπία, στους τζίρους εκατομμυρίων και τώρα στη φυλακή

Μια ιστορία της κρίσης, με θύμα αρχικά τον ίδιο, και στη συνέχεια μια ιστορία επιτυχίας με πρωταγωνιστή και πάλι τον ίδιο αλλά στηριγμένη πάνω στον πόνο της οικονομικής δυσπραγίας της μεσαίας και της πιο αδύναμης τάξης του ελληνικού λαού.

Χθες το βράδυ, όταν η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας ανακοίνωσαν στον επιχειρηματία Ριχάρδο, πασίγνωστο μέσα από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις του για την αγορά κοσμημάτων, πως θα οδηγηθεί στις φυλακές, ήταν σα να έπεσε η ταμπέλα μιας εποχής.

Η κρίση, όπως τη βιώσαμε όλοι ήταν τελικά συνυφασμένη (και) με τη φωνή του Ριχάρδου, ο οποίος επί 5λεπτο κάθε πρωί σε ζώνες υψηλής τηλεθέασης, μας ενημέρωνε πως «αγοράζει χρυσαφικά σε τιμή κοσμημάτων και όχι τιμή χρυσού». Παράνομο; Όχι , αλλά για σκεφτείτε τι ήταν τα κοσμήματα: Ήταν από δαχτυλίδια και βέρες έως χρυσά δόντια και αλυσίδες και βαφτιστικούς σταυρούς.

Ήταν η εποχή που οι Έλληνες πουλούσαν εξ ανάγκης τις αναμνήσεις τους και τα 88 καταστήματα του Ριχάρδου (και άλλων) ήταν εκεί για να τις αγοράζουν, να τις λιώσουν στα χυτήρια και να τις πουλήσουν ως χρυσό. Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος και μεταξύ των ενεχυροδανειστών αλλά αυτό δεν τους πτοούσε όπως λέγεται, να δημιουργούν ένα καρτέλ που διαμόρφωνε τις τιμές αγοράς – λέει η αστυνομία- πολύ χαμηλότερη από την τιμή του χρυσού.

«Θύμα της κρίσης»

Να σκεφτεί κανείς πως ο ίδιος ο Ριχάρδος, στην περιγραφή που κάνει στο απολογητικό του υπόμνημα, ήταν θύμα της κρίσης: Το 2011 ήταν , κατά δήλωσή του, ένας χρεωκοπημένος εισαγωγέας και διακινητής φτηνών κοσμημάτων, και λόγω κρίσης αναγκάστηκε να κλείσει τα καταστήματά του στο Σύνταγμα. Το 2017, επίσης κατά δήλωσή του, διέθετε 65 ενεχυροδανειστήρια στην Ελλάδα και 2 στο εξωτερικό , με κύκλο εργασιών 14,3 εκατομμύρια (30 εκατομμύρια στη διετία) και 9,8 εκατομμύρια αδιάθετο απόθεμα σε χρυσό. Στο μεσοδιάστημα πρόλαβε να έχει και μια ανάλογη -με τη σημερινή- περίπτωση κατηγορίας, για την οποία, όπως αναφέρει απαλλάχτηκε το 2016. Το 2018 όμως αποδεικνύεται μια κακή χρονιά αφού από χθες το βράδυ η αρχές αποφάσισαν την προσωρινή του κράτηση.

Πολύτεκνος με δυο γάμους

Ως  «πολύτεκνος με πέντε ανήλικα παιδιά, οικογενειάρχης με δύο γάμους στο ενεργητικό του, συνεπής φορολογούμενος, πετυχημένος επιχειρηματίας με δεκάδες  καταστήματα και περίπου 100 εργαζομένους ύστερα από έντιμη και σκληρή δουλειά και κυρίως… αθώος»,  συστήνεται ο Ριχάρδος.

Πάνω στην τραγωδία της οικονομικής κρίσης , δομήθηκαν ιστορίες επιτυχίας για αυτούς που το κυνήγησαν και προφανώς ο επιχειρηματίας ήταν ένας από αυτούς:   Μάλιστα, ο 51χρονος δηλώνει έτοιμος να στραφεί σε βάρος όλων όσων τον χρησιμοποίησαν και εξαιτίας της επιτυχίας του προσπαθούν να τον καταστρέψουν αφήνοντας αιχμές κατά του Τούρκου συνεργάτη του:

«Τα κέρδη από την απολύτως νόμιμη δραστηριότητά μου ήταν τόσα, ώστε να καθίσταται κωμικός ο ισχυρισμός ότι χρειαζόταν να επιδοθώ και στην αποδιδόμενη παράλληλη και παράνομη εξαγωγική δραστηριότητα. Αντιθέτως,  κάποιοι που βλέπουν τα δικά μου κέρδη και δεν μπορούν να έχουν τον δικό μου απολύτως επιτυχή μηχανισμό λειτουργίας της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας, επέλεξαν αυτή την παράλληλη δραστηριότητα για να με ανταγωνιστούν. Είμαι τόσο καθαρός που είμαι διατεθειμένος να παραστώ και ως πολιτικώς ενάγων κατά παντός υπαιτίου, αφού η παράλληλη αυτή δραστηριότητα πλήττει τη δική μου νόμιμη δραστηριότητα».

Το πρόβλημα εν προκειμένω για τον επιχειρηματία είναι πως οι δικαστές, μέχρι στιγμής έδειξαν να μην πείθονται. Η διαδικασία πάντως θα είναι σίγουρα μακρά.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ