Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Βασίλης Χειρδάρης: Απόλυση υπό τον όρο έκτισης ποινής κατ΄οίκον με ηλεκτρονική επιτήρηση. Μια αντιδικία χωρίς νόημα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βασίλης Χειρδάρης: Απόλυση υπό τον όρο έκτισης ποινής κατ΄οίκον με ηλεκτρονική επιτήρηση. Μια αντιδικία χωρίς νόημα

Η απόλυση των φυλακισμένων υπό τον όρο της κατ΄ οίκον έκτισης της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση είναι ένας σύγχρονος διεθνής θεσμός που έχει επιλύσει σε πολλές χώρες αρκετά προβλήματα εκσυγχρονίζοντας τη σωφρονιστική πολιτική. Στη χώρα μας όμως τις τελευταίες μέρες έχει δημιουργήσει μια σοβαρή αντιπαράθεση μεταξύ νομικών, ΜΜΕ  και του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Αναλύει ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης

Θεωρώ ότι τα πράγματα είναι πιο  απλά από ότι φαίνονται και τις λύσεις της δίνει η ίδια η νομοθεσία.

Στον Ποινικό Κώδικα που ίσχυε μέχρι τέλος Ιουνίου 2019 το άρθρο 110Β ήταν σαφές. Προέβλεπε  ότι όσοι καταδικάστηκαν σε ποινή στερητική της ελευθερίας είτε πρόσκαιρης κάθειρξης (5-10 χρόνια) είτε ισόβιας κάθειρξης  μπορούσαν με αίτησή τους να απολυθούν από τις φυλακές υπό τον όρο του κατ΄οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, εφόσον αυτοί είχαν εκτίσει καθ΄οιονδήποτε τρόπο (όχι δηλαδή πραγματικά αλλά ευεργετικά) τα 2/5 της ποινής τους για όσους είχαν καταδικαστεί σε πρόσκαιρη κάθειρξη και τουλάχιστον 14 χρόνια για τους καταδικασθέντες σε ισόβια κάθειρξη. Στην περίπτωση που ο κατάδικος είχε καταδικαστεί σε περισσότερες τέτοιες ποινές αυτός μπορούσε να απολυθεί, όπως παραπάνω, εάν είχε εκτίσει 17 χρόνια καθ΄ οιονδήποτε  τρόπο.

Από την ρύθμιση αυτή εξαιρούντο όσοι είχαν καταδικαστεί για σοβαρά κακουργήματα όπως της εσχάτης προδοσίας,  της εγκληματικής οργάνωσης, για τρομοκρατικές πράξεις, για βιασμό, γενετησίες πράξεις με ανηλίκους, κατάχρηση ανηλίκων, πορνογραφίας ανηλίκων, ληστείας, ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, των βαρύτερων περιπτώσεων των εγκλημάτων για ναρκωτικά κ.α.

Με το νέο Π.Κ. η διάταξη του προηγούμενου κώδικα εισήχθη ως άρθρο 110 Α με σημαντικές τροποποιήσεις οι οποίες δίνουν μια ευρύτερη διάσταση στην απόλυση υπό τον όρο της έκτισης κατ΄οίκον με ηλεκτρονικά μέσα. Συγκεκριμένα:

Επεκτείνεται και διευρύνεται η ανωτέρω απόλυση σε όλα τα αδικήματα και επομένως ισχύει πλέον  από 1.7.2019 και στα πλημμελήματα (πλέον των κακουργημάτων)  υπότον όρο ότι οι κατάδικοι πρέπει να έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής τους. Οι όροι έκτισης για τα κακουργήματα ισχύουν όπως και στον προηγούμενο Π.Κ.

Αφαιρείται από τον νέο Π.Κ. η εξαίρεση των καταδίκων για πολύ σοβαρά αδικήματα, που ίσχυε όπως αναφέρεται πιο πάνω,  με αποτέλεσμα να μην ισχύει πλέον καμία απολύτως εξαίρεση στην αντιμετώπιση των καταδίκων που έχουν καταδικαστεί για μεγάλης απαξίας αδικήματα.

Κατόπιν των νέων τροποποιήσεων ο θεσμός  της απόλυσηςκαταδίκων υπό τον όρο της έκτισης στο σπίτι τους με ηλεκτρονικά μέσα γενικεύεται, αφορά όλα τα αδικήματα και μάλιστα κάθε μορφής, από τα μικρότερης απαξίας μέχρι τα σοβαρότερα, και όλους ανεξαιρέτως τους καταδίκους, χωρίς να γίνεται καμία απολύτως διάκριση  μεταξύ αυτών και για οποιοδήποτε λόγο.

Η διάταξη του άρθρου 110Α του νέου και ήδη ισχύοντος ΠΚ εξισώνει όλους τους καταδικασθέντες και επιφέρει πλήρη ισότητα στην αντιμετώπισή τους για το στάδιο της υφ΄όρον απόλυσης.

Διάβασα και κάποιες απόψεις περί  ύπαρξης άλλης νομοθετικής διάταξης που αποκλείει καταδίκους που έχουν τελέσει σοβαρά αδικήματα, όμως η διάταξη είναι παλιά και ισχύει πλέον ο πολύ πρόσφατος Ποινικός Κώδικας ως νεότερο νομοθέτημα.

Σε κάθε περίπτωση η διάταξη του άρθρου 110Α του νέου ΠΚ είναι νεότερη και ασφαλώς επιεικέστερη για τους καταδικασθέντες.

Συμπερασματικά με την εφαρμογή από 1.7.2019 του νέου Ποινικού Κώδικα μπορεί ο κάθε κρατούμενος που έχει καταδικαστεί για οποιοδήποτε έγκλημα, χωρίς καμία διάκριση, να υποβάλει Αίτηση για απόλυση υπό τον όρο της έκτισης στο σπίτι του  με ηλεκτρονική επιτήρηση. Σε αυτούς αναμφίβολα συγκαταλέγονται και οι καταδικασθέντες για τρομοκρατικές δράσεις ή για άλλα σοβαρότατα αδικήματα.

Βεβαίως η χορήγηση της απόλυσης έχει και προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος και μπορεί να μην χορηγηθεί, σύμφωνα με το άρθρο 106 Π.Κ. αν κριθεί με ειδική αιτιολογία ότι η διαγωγή του καταδίκου κατά την έκτιση της ποινής του, καθιστά αναγκαία τη συνέχιση της κράτησής του για να αποτραπεί η τέλεση νέων εγκλημάτων.  Έτσι ο ίδιος Π.Κ. που επιβάλει ισότητα στην αντιμετώπιση των κρατουμένων για όλα τα αδικήματα ταυτόχρονα προσθέτει και ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να αποφεύγονται υπερβολές και επικίνδυνες καταστάσεις.

Εξάλλου είναι έργο των δικαστών και της δικαιοσύνης η ορθή, ισορροπημένη  και δίκαιη εφαρμογή   της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ