Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Βασίλης Χειρδάρης: Οι «απουσίες» στον νέο Ποινικό Κώδικα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βασίλης Χειρδάρης: Οι «απουσίες» στον νέο Ποινικό Κώδικα

Το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, που κινείται αναμφίβολα προς την σωστή κατεύθυνση, η οποία είναι ο εξορθολογισμός των ποινών και ο εκσυγχρονισμός του ποινικού συστήματος με βάση τη λογική και τα σύγχρονα δεδομένα της ποινικής επιστήμης και των ατομικών δικαιωμάτων, διαθέτει και μια άλλη διάσταση εκτός των θεσπιζομένων άρθρων.

Αναλύει ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης

Η διάσταση αυτή βρίσκεται στα προς κατάργηση άρθρα, τα οποία υπάρχουν στον ισχύοντα ποινικό κώδικα αλλά έχουν αφαιρεθεί από τον νέο. Πιο συγκεκριμένα οι σημαντικότερες καταργήσεις είναι:

  1. Μια κατάργηση με ερωτηματικά και απορίες είναι ενός άρθρου που δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Αυτή του άρθρου 151 ΠΚ. Στο άρθρο αυτό προβλέπεται ως αδίκημα κακουργηματικής μορφής η πρόκληση με δόλο βλάβης στο κράτος από τους πληρεξουσίους του, δηλαδή από αυτούς που το εκπροσωπούν. Ουσιαστικά στο άρθρο αυτό περιλαμβάνεται κάθε υπόθεση (όπως οι διακρατικές συμφωνίες πολιτικής, αθλητικής, πολιτιστικής η οικονομικής μορφής) και υποκείμενο του εγκλήματος μπορεί να είναι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τον τελευταίο πολίτη που ενεργεί κατ΄εντολή του κράτους.
  2. Καταργείται η αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων (άρθρα 61-64). Μια σωστή κατάργηση που δημιουργούσε πολλά θεσμικά προβλήματα.
  3. Καταργούνται η παραπομπή σε κατάστημα εργασίας (άρθρο 72), η απαγόρευση διαμονής σε ορισμένο τόπο (άρθρο 73), η απέλαση αλλοδαπού (άρθρο 74).
  4. Καταργούνται οι νόμοι προσωρινής ισχύος (άρθρο 3)
  5. Καταργείται η θρασύτητα κατά της αρχής (άρθρο 171), δηλ. δεν αποτελεί πλέον ποινικό αδίκημα η δημόσια συγκέντρωση παρά την απαγόρευση από τις αρχές και η μη υπακοή των συγκεντρωμένων στις αρχές για διάλυση της συγκέντρωσης.

*Ποινικολόγος- ειδικός σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ