Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Γ. Μαντζουράνης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ άντεξε και κυριάρχησε ως προοδευτικός πόλος»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γ. Μαντζουράνης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ άντεξε και κυριάρχησε ως προοδευτικός πόλος»

Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ένα τέλος και μία αρχή και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τη Νέα Δημοκρατία. Η ΝΔ πήρε καθαρή νίκη, καθαρή εντολή να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Και έχει και την ευθύνη, δεν  μπορεί να δικαιολογηθεί ότι «δεν μου δώσατε αυτοδυναμία, έχω 149…», έχει άνετη πλειοψηφία στη Βουλή. Τώρα οι μεγάλες προσδοκίες που δημιούργησαν οι υποσχέσεις για μειώσεις φόρων, για 4% ανάπτυξη, θα έρθουν σε σύγκρουση ή μάλλον θα συναντηθούν με τη σκληρή πραγματικότητα. Από αύριο αρχίζουν τα ζόρικα για τη Νέα Δημοκρατία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά το κόστος μιας 4ετούς εφαρμογής ενός ήπιου μνημονίου, το οποίο όμως είχε και αυτό σκληρά μέτρα σε βάρος λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, ΑΝΤΕΞΕ. ‘Αντεξε και κυριάρχησε εκλογικά ως 2ος πόλος: «ο προοδευτικός πόλος». Τώρα βρίσκεται μπροστά στο καθήκον του και μάλλον και  η μεγάλη του πρόκληση – που νομίζω ότι ήδη απάντησε σήμερα με τις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας – που μίλησε για μετασχηματισμό του κόμματος, για αντιστοίχιση του κομματικού μηχανισμού με την κοινωνία και με τους ανθρώπους που ψήφισαν το ΣΥΡΙΖΑ και το  έφεραν στο 32% .  Σας λέω 32% είναι μόλις 3,5 μονάδες κάτω από το ποσοστό των εκλογών του Γενάρη και του Σεπτέμβρη του 2015 – δηλαδή είχε απώλειες πολύ μικρές. Τώρα λοιπόν η μεγάλη του πρόκληση είναι την εκλογική κυριαρχία του στον προοδευτικό πόλο να τη μεταβάλει, να την μεταλλάξει σε πολιτική ηγεμονία. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται να αναστοχασθεί και τις μέχρι σήμερα πολιτικές του, όχι μόνο τα λάθη του, ούτε να  αρχίσει η αυτοκριτική ανασκολόπιση. Και αυτοκριτική θα γίνει, αλλά πρέπει να ενστερνιστεί τις ορίζουσες των πολιτών που τον ψήφισαν και οι οποίοι βεβαίως δεν είναι ούτε το 3% ούτε το 35% του 2015. Είναι ενδεχομένως κάποιοι άλλοι. Αυτοί οι πολίτες που ανήκουν στη Σοσιαλδημοκρατία, στην Κεντροαριστερά, στη Ριζοσπαστική Αριστερά, στους Πράσινους και Οικολόγους, έχουν κάποιες αρχές και κάποιες αξίες. Αυτές πρέπει να βρούνε έκφραση και στο κόμμα και στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι θα αποκτήσει την πολιτική ηγεμονία αυτού του χώρου και θα προετοιμαστεί αυτή την περίοδο μέσα και από τη σκληρή, ανελέητη θα έλεγα εγώ αντιπολίτευση, αλλά θεσμική και υπεύθυνη, απέναντι στην κυβέρνηση και στην εφαρμογή των μέτρων που θα πλήξουν εξ αντικειμένου, τα λαϊκά στρώματα. Γιατί και αυτή η κυβέρνηση έχει περιορισμένα περιθώρια και δεν μπορεί να ασκήσει την επεκτατική πολιτική που θα ήθελε ενδεχομένως οποιοδήποτε πρωθυπουργός.

Μέσα από αυτή την αντιπολίτευση θα πρέπει να προετοιμαστεί καλύτερα για την επόμενη αναμέτρηση και την επόμενη ημέρα. Νομίζω ότι το σημερινό διάγγελμα -η σημερινή η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα – δείχνει ότι έλαβε τα μηνύματα και πρόκειται να προχωρήσει στη σωστή κατεύθυνση.

*Ποινικολόγος

Πηγή: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ