Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Δολοφονία Αλ. Γρηγορόπουλου: Ένα «ελαφρυντικό» για τον Επ. Κορκονέα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δολοφονία Αλ. Γρηγορόπουλου: Ένα «ελαφρυντικό» για τον Επ. Κορκονέα

Ίσως την καλύτερη περιγραφή για την απόφαση του Μικρού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας για την υπόθεση δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηρόπουλου, την έκανε ένας μη νομικός : «Ο Κορκονέας (ο αστυνομικός που σκότωσε τον 15χρονο) καταδικάστηκε από τους δικαστές γιατί με άμεσο δόλο, δηλαδή με πρόθεση,  σκότωσε τον Αλέξανδρο.  Οι ίδιοι δικαστές, του αναγνώρισαν ελαφρυντικό, πως διήγαγε σύννομο βίο. Και από ισόβια τον καταδίκασαν σε 13 χρόνια κάθειρξη με αποτέλεσμα να αποφυλακιστεί».

Που είναι λοιπόν η αντίφαση;  

Πουθενά θα πει ο ψύχραιμος παρατηρητής, καθώς θα θυμίσει πως μεσολάβησε η ψήφιση ενός νέου Ποινικού Κώδικα. Και δεν ισχυρίζεται κάποιος πως αυτός ήταν ο καταλύτης αποφυλάκισης του Κορκονέα, καθώς και με τον παλιό Ποινικό Κώδικα θα αποφυλακιζόταν εφόσον «έσπαγε» η ισόβια κάθειρξη. Τι άλλαξε λοιπόν; Μα ο τρόπος με τον οποίο πλέον χορηγούνται τα ελαφρυντικά από τα δικαστήρια, ακόμα και σε περιπτώσεις ανθρωποκτονίας.  Ο νομοθέτης επέλεξε αντί της παλαιάς διατύπωσης του προτέρου εντίμου βίου (λευκό ποινικό μητρώο και θετικές πράξεις στη ζωή του που αποδεικνύονται)   αυτή της «σύννομής ζωής».

Ειδικότερα, κατά τη νέα διάταξη του άρθρου 84 παρ.2 περ. α ΠΚ ως ελαφρυντική περίσταση θεωρείται  «το ότι ο υπαίτιος έζησε σύννομα ως τον χρόνο που έγινε το έγκλημα, περίσταση που δεν αποκλείεται από μόνη την προηγούμενη καταδίκη του για ελαφρό πλημμέλημα. Ορίζεται δηλαδή, πλέον, ρητά ότι η καταδίκη για ελαφρό πλημμέλημα και το μη λευκό εξ αυτού του λόγου ποινικό μητρώο δεν αποκλείει την αναγνώριση του εν λόγω ελαφρυντικού.

Η διατύπωση μπορεί να μην είναι εξαιρετικά διαφορετική αλλά είναι προφανές πως εισάγει κριτήρια πιο «ανοιχτά» για τη χορήγηση ελαφρυντικών, δηλαδή ανοίγει τις δυνατότητες των δικαστών να τα παραχωρούν με μεγαλύτερη ευκολία.

Τελικά υπάρχει αντίφαση; Κι όμως, αν κοιτάξει κάποιος καλύτερα , υπάρχει: Στο γεγονός ότι οι δικαστές επιλέγουν να δώσουν ελαφρυντικό σε κάποιον που, λίγα λεπτά νωρίτερα, είχαν αποφασίσει πως είχε δολοφονήσει με πρόθεση και άμεσο δόλο(ήθελε δηλαδή να το κάνει) , ένα 15χρονο παιδί. Είναι δηλαδή σα να ήθελαν να πουν πως ενδεχομένως δεν είχε άμεσο δόλο (δεν το ήθελε δηλαδή ακριβώς) αλλά για δικούς τους λόγους δεν το είπαν με την απόφαση. Και ήρθαν να το δείξουν εμμέσως δίδοντας ένα ελαφρυντικό που «εξαφανίζει» την ισόβια κάθειρξη. Και εκδίδοντας τελικά μια – κοινωνικά- αντιφατική απόφαση…

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ