Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ηλίας Καραμανέας: Τέλος στην αθώωση για το έγκλημα της «αποπλάνησης παιδιών» με βάση τη συναίνεση του θύματος

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ηλίας Καραμανέας: Τέλος στην αθώωση για το έγκλημα της «αποπλάνησης παιδιών» με βάση τη συναίνεση του θύματος

Με αφορμή αναίρεση υπέρ του νόμου που άσκησε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Κατερίνης, η οποία έκρινε αθώο τον κατηγορούμενο για τα εγκλήματα της αποπλάνησης παιδιού και βιασμού κατ’εξακολούθηση, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ’αριθμόν 3/2018 ποινική απόφασή της, κλήθηκε να αποσαφηνίσει το πεδίο εφαρμογής του άρθρου 339 ΠΚ, το οποίο τιτλοφορείται «Αποπλάνηση Παιδιών».

Αναλύει ο δικηγόρος Ηλίας Καραμανέας*

Πράγματι, ο Ελληνικός Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 339 παρ. 1 προβλέπει ότι «Όποιος ενεργεί ασελγή πράξη με πρόσωπο νεότερο από 15 ετών ή το παραπλανά με αποτέλεσμα να ενεργήσει ή να υποστεί τέτοια πράξη τιμωρείται, αν δεν υπάρχει περίπτωση να τιμωρηθεί βαρύτερα για το έγκλημα του άρθρου 351 Α, ως εξής:

  • α) αν ο παθών δεν συμπλήρωσε τα δώδεκα έτη, με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών·
  • β) αν ο παθών συμπλήρωσε τα δώδεκα αλλά όχι τα δεκατέσσερα έτη, με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών και γ) αν συμπλήρωσε τα δεκατέσσερα και μέχρι τα δεκαπέντε έτη, με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών».

Ο νομοθέτης με την ως άνω διάταξη σκοπεί αναμφίβολα στην προστασία της αγνότητας της παιδικής ηλικίας, την οποία έχει αναγάγει σε έννομο αγαθό. Για την στοιχειοθέτηση του εγκλήματος απαιτείται τέλεση ασελγούς πράξεως, από γενετήσια άποψη, με πρόσωπο νεότερο των 15 ετών, ιδιότητα που ο δράστης γνωρίζει ή έστω πιθανολογεί.

Ως ασελγή πράξη, η ως άνω απόφαση της Ολομέλειας, περιέγραψε όχι μόνο τη συνουσία και την παρά φύση ασέλγεια, αλλά και την ψαύση, τις θωπείες των γεννητικών οργάνων του δράστη στα γεννητικά όργανα του ανηλίκου, τον εναγκαλισμό και τον ασπασμό στο πρόσωπο και το σώμα του παιδιού, εφόσον κατατείνουν στη διέγερση ή την ικανοποίηση της γενετήσιας επιθυμίας του δράστη. Είναι φανερό ότι οι ως άνω πράξεις όχι μόνο προσβάλλουν την αγνότητα της παιδικής ηλικίας, αλλά διεγείρουν και το κοινό αίσθημα της αιδούς και την περί των ηθών κοινή αντίληψη. Σύμφωνα με το σκεπτικό της αναιρεθείσης απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Κατερίνης, από την εξέταση του κατηγορούμενου, της ανήλικης (η οποία παρέστη ως μάρτυρας υπεράσπισης) αλλά και με βάση διεθνή δεδομένα και εξετάσεις πραγματογνωμόνων και τις κοινές κοινωνικές αντιλήψεις, η ερωτική δραστηριότητα ανηλίκου σε ηλικία νεότερη των 15 ετών δεν είναι συχνό φαινόμενο, αλλά όχι όμως και ανύπαρκτο.

Επιπλέον, και δεδομένου ότι η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει (!) την τέλεση γάμου με ανήλικο, ήδη από το 10ο έτος της ηλικίας του, κατόπιν βέβαια άδειας, το άρθρο 339 παρ. 3 ΠΚ προβλέπει την κήρυξη του απαραδέκτου της ποινικής δίωξης σε περίπτωση τέλεσης γάμου μεταξύ του υπαιτίου και του παθόντος ανηλίκου. Με βάση αυτές τις σκέψεις, και σταθμίζοντας τις αντιλήψεις της τοπικής κοινωνίας σε συνδυασμό με το αποδεικτικό υλικό, στο οποίο ουδεμία ένδειξη υπήρξε περί εξαπάτησης, πλάνης ή απειλής εις βάρος του θύματος ή εξαναγκασμό αυτού, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κατερίνης έκρινε ότι οι κατ’εξακολούθηση ασελγείς πράξεις έγιναν με τη θέληση του ανήλικου προσώπου κι ως εκ τούτου αίρεται ο άδικος χαρακτήρας της πράξης. Δυνάμει αυτών, κήρυξε τον κατηγορούμενο αθώο. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ωστόσο, ορθά αναίρεσε της ως άνω αθωωτική απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Κατερίνης, με τη σκέψη ότι το τελευταίο ερμήνευσε και εφάρμοσε εσφαλμένα την ουσιαστικού δικαίου διάταξη του άρθρου 339 παρ. 1 ΠΚ, την οποία ευθέως παραβίασε, καθόσον παρά τα αναφερόμενα στη νομική του σκέψη, η συναίνεση του ανηλίκου δεν αίρει τον άδικο χαρακτήρα της περιγραφόμενης στο άρθρο 330 παρ. 1 ΠΚ αξιόποινης πράξης. Με τον τρόπο αυτό, και με περιβολή Απόφασης Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, αποσαφηνίστηκε πλέον, ότι οποιαδήποτε συναίνεση του ανηλίκου παιδιού (κάτω των 15 ετών) για τέλεση ασελγών πράξεων εις βάρος του, δε μπορεί και δεν πρέπει να αίρει τον άδικο χαρακτήρα της πράξης που περιγράφεται στο άρθρο 339 παρ. 1 ως «Αποπλάνηση Παιδιών».

*Δικηγόρος Παρά Πρωτοδίκαις, Μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο – Ποινική Δικονομία ΕΚΠΑ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ