Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Η εξοργιστική στάση 3 στελεχών της Πυροσβεστικής και η αυτοθυσία εκατοντάδων άλλων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η εξοργιστική στάση 3 στελεχών της Πυροσβεστικής και η αυτοθυσία εκατοντάδων άλλων

H απρεπής αντίδραση στελεχών της Πυροσβεστικής στις τηλεφωνικές εκκλήσεις ανθρώπων έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Και είναι λογικό. Είδαμε ωστόσο εκπρόσωπό τους να ζητά δημόσια συγγνώμη και ήταν η ελάχιστα οφειλόμενη πράξη.

Οφείλουμε να παραδεχτούμε όμως δύο πράγματα:

Α) Πρώτον, ότι γίναμε κοινωνοί ενός μπάχαλου, ενός κράτους που είναι  κράτος μόνο στα χαρτιά και το οποίο φέρει τεράστια ευθύνη για τον χαμό 100 ανθρώπων. Από αυτό το μπάχαλο ευθυνών δεν εξαιρείται σε πολλές περιπτώσεις ούτε η ηγεσία, ούτε μεγαλοστελέχη της Πυροσβεστικής. Η συμπεριφορά δε, αυτών των τριών κυρίων στο 199, ήταν το κερασάκι στην τούρτα της καταστροφής.

Β) Δεύτερον, όμως, οφείλουμε να μην ρίχνουμε συλλήβδην τον λίθο του αναθέματος σε όλους. Μην ξεχνάμε πως για κάθε έναν από αυτούς τους τρεις, υπάρχουν εκατοντάδες πυροσβέστες που έδωσαν τη ζωή τους για να σώσουν ανθρώπους, μην ξεχνάμε πως ένας πυροσβέστης την ώρα που έδινε τη μάχη για να σώσει ανθρώπινες ζωές, λίγα εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα έχανε στη φωτιά τη δική του οικογένεια. Ας μην τσουβαλιάζουμε όλους λοιπόν, γιατί οι ευθύνες ανήκουν σύμφωνα με τους εισαγγελείς στην ανικανότητα διαχείρισης της κρίσης από τους αρμοδίους. Η απουσία τέτοιου σχεδίου άλλωστε, ήταν που οδήγησε στα τραγικά αποτελέσματα, όπως λένε, οι εισαγγελείς. Αναφέρουν μάλιστα, πως αν είχε συνεδριάσει εγκαίρως το Συντονιστικό (η σύγκλησή του είναι ευθύνη της Περιφέρειας) και είχε ενημερωθεί ο κόσμος πως πλησιάζει η φωτιά, έστω ατάκτως θα μπορούσαν να σωθούν κάποιοι άνθρωποι:

«Στην περίπτωση λοιπόν που είχε συγκληθεί έγκαιρα το ΣΟΠΠ Ανατολικής Αττικής και επιτελούσε τον σκοπό του ως προς τον συντονισμό των φορέων αλλά και κυρίως στον συντονισμό των φορέων για την ειδοποίηση – ενημέρωση των κατοίκων….., είναι βέβαιο ότι θα αποδυναμωνόταν ο κίνδυνος για τους κατοίκους και θα είχαν αποφευχθεί οι τραγικές συνέπειες που επήλθαν ή θα μειώνονταν σημαντικά…»

Κανένα σχέδιο όμως. Και το ερώτημα είναι, το σχέδιο πολιτικής προστασίας που έχει εξαγγελθεί θα πραγματοποιηθεί ποτέ, ή πάλι θα μείνει στα χαρτιά;

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ