Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Παναγιώτης Τσιμπούκης: “Η Πηνελόπη και το πόθεν έσχες”

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Τσιμπούκης: “Η Πηνελόπη και το πόθεν έσχες”

Εύλογα ερωτήματα αλλά και πολλές απορίες δημιουργεί το ταλαιπωρημένο και χιλιογραμμένο θέμα της υποβολής των ετήσιων δηλώσεων πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης) των δικαστών και εισαγγελέων, το οποίο είναι μια παραλλαγή της ιστορίας της Πηνελόπης, της γνωστής ηρωίδας από την Οδύσσεια του Ομήρου, η οποία έπλεκε την ημέρα και το ξήλωνε την νύκτα, γιατί δεν επιθυμούσε να ξαναπαντρευτεί…

Η Πηνελόπη ήταν κόρη του βασιλιά των Αμυκλών Ικάριου και της Περίβοιας, και το όνομα της παραμένει διαχρονικά σύμβολο της πιστής και αφοσιωμένης συζύγου.

Γράφει ο Παναγιώτης Τσιμπούκης

Η Πηνελόπη παντρεύτηκε το μυθικό βασιλιά της Ιθάκης Οδυσσέα και στον έναν χρόνο που έζησε με τον Οδυσσέα, πριν αυτός φύγει για την Τροία, απέκτησε τον Τηλέμαχο. Μάλιστα, όταν  ο Οδυσσέας έφυγε, της είπε να ξαναπαντρευτεί αν δε γύριζε. Παρόλα αυτά, η Πηνελόπη τον περίμενε 20 χρόνια, ακόμη και όταν όλοι οι θεωρούσαν νεκρό τον Οδυσσέα.

Τα 20 χρόνια της απουσίας του Οδυσσέα, η Πηνελόπη, μόνη βασίλισσα καθώς ήταν, προσέλκυσε πολλούς ευγενείς μνηστήρες που επιθυμούσαν να την παντρευτούν και να ανακηρυχθούν φυσικά άρχοντες της Ιθάκης.

Αρχικά, η Πηνελόπη αγνοούσε τους μνηστήρες, όμως εκείνοι άρχισαν να την πιέζουν και τότε αναγκάστηκε να δηλώσει ότι θα διαλέξει έναν από αυτούς, όταν όμως θα τελειώσει το σάβανο που έπλεκε για τον πεθερό της Λαέρτη.

Η Πηνελόπη, που δεν επιθυμούσε να ξαναπαντρευτεί, έπλεκε το σάβανο την ημέρα και το ξήλωνε την νύκτα. Αυτό συνεχίστηκε για πολλά χρόνια, ενώ παράλληλα οι μνηστήρες έτρωγαν και λεηλατούσαν την περιουσία του Οδυσσέα, μέχρι που κάποια στιγμή μια υπηρέτρια πρόδωσε την Πηνελόπη (γνωστές οι προδοσίες στην Ελλάδα).

Και όπως πάντα, λίγο πριν το τέλος οι μύθοι και τα παραμύθια τελειώνουν ευχάριστα. Τελικά, επέστρεψε ο Οδυσσέας και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Φόνευσε τους μνηστήρες.

Κάπως, έτσι λοιπόν είναι και οι δηλώσεις του πόθεν έσχες  με παραλλαγές, δηλαδή ως μια ιστορία του τρέχοντα αιώνα.

Λοιπόν. Όταν ο Οδυσσέας έφυγε για την Τροία είπε στην Πηνελόπη: «Τους δικαστές και τα μάτια σου, αυτοί κάτι κρύβουν και κάτι θα κάνουν. Εξάλλου, μου το είπε και η Πυθία της Ιθάκης, ότι κάποιοι με μαύρα ρούχα και γουνάκια, ολημερίς και ολονυχτίες σκάβουν και  κάτι κρύβουν. Δεν μπορεί, μια, δύο, τρεις, θα πιαστούν κάποτε. Πρόσεχέ τους. Και αν δεν μπορέσουν να τους πιάσουν -σύμφωνα και πάλι με όσα μου είπε η Πυθία- τότε σίγουρα έχουν ή πρόβλημα ή σκοπό οι νομοθετούντες, όπως επιβεβαιώνουν και οι φιγούρες τους (νομοθετούντων), που φαίνονται πίσω από το άσπρο πανί που είχε η Πυθία στο λίβινγκ ρουμ».

Η τελευταία πρόταση με νόημα του Οδυσσέα προς την Πηνελόπη ήταν: «Αν δεν γυρίσω να ξαναπαντρευτείς και αν εμφανιστούν μνηστήρες να τους πεις ότι θα τα πούμε στα γουναράδικα, αλλά και εάν οι νομοθετούντες δεν μπορούν να κάνουν ένα νόμο της προκοπής, ας πάρουν τα κουβαδάκια τους να πάνε παίξουν σε άλλη παραλία, μακριά από την Ιθάκη». Κατόπιν αυτών, έλυσε κάβους ο Οδυσσέας και έφυγε προς Τροία, τάχαμ.

Τα χρόνια περνούν αλλά οι καιροί δεν αλλάζουν.

Μετά από τα λόγια αυτά του Οδυσσέα, η Κυβέρνηση με υπερβάλλοντα ζήλο νομοθετεί ασφυκτικό πλαίσιο  και περιεχόμενο για τις δηλώσεις πόθεν έσχες. Έρχεται όμως η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (κάτι σαν τον Άρειο Πάγο της Αθήνας) και κρίνει ορισμένες, ως αρκετές, διατάξεις του νομικού πλαισίου για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, αντισυνταγματικές και ανεφάρμοστες. [Εδώ επαληθεύεται η Πυθία της Ιθάκης].

Στο άκουσμα της αντισυνταγματικότητας, η Κυβέρνηση δια του αρμοδίου υπουργού της, εξαπολύει μύδρους σε βάρος των δικαστών, ενώ βγάζει φωτιές όπως οι μυθικοί δράκοι. Επιτόπου, αμέσως νομοθετεί εκ νέου, διότι αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει κύκλωμα δικαστών, που αφενός αρνούνται να υποβάλουν δηλώσεις πόθεν έσχες, καθώς ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί (εγκληματική οργάνωση), κάτι έχουν να κρύψουν και αφετέρου πολεμούν το κυβερνητικό έργο της κάθαρσης. [Εδώ επαληθεύεται η Πυθία της Ιθάκης, αλλά και ο Οδυσσέας].

Σβήσε – γράψε, σκυμμένος μόνιμα πάνω στα χαρτιά ο αρμόδιος υπουργός, φτιάχνει νέο νομοθετικό πλαίσιο «φωτιά». Σύμβουλός του μια ξανθιά κυρία με λάχανο που κάθεται σε μια μεγάλη καρέκλα και πετάει από καρέκλα σε καρέκλα. Νέος νόμος πλέον, που όμως είναι σχεδόν ίδιος με το παλαιό, ενώ αυτά που του είπε η Ολομέλεια του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας δεν τα πήρε είδηση και τα ξαναέβαλε μέσα στο νέο δεύτερο νομοθετικό πλαίσιο.

Έτσι, προσέφυγαν και πάλι για τρίτη φορά οι δικαστές σε αυτό το Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρώσουν εκείνα που έχουν ξανακυρώσει. Μετά από αυτό, ο δράκος της κυβέρνησης θα πει ότι οι δικαστές δεν θέλουν να υποβάλουν δηλώσεις πόθεν έσχες, όπως είχε προβλέψει η Πυθία της Ιθάκης.

Μετά από όλα αυτά ο Οδυσσέας γύρισε μόλις του επισκεύασαν το GPS (συσκευή πλοήγησης) και σκότωσε τους μνηστήρες εκτός από τον αοιδό Φήμιο.

Ο Οδυσσέας όταν έμεινε μόνος του με την Πηνελόπη, αφού τις είπε τι έκανε τα 20 χρόνια που έλειπε -χωρίς να πει φυσικά τι έκανε στα λιμάνια που έπιανε- είπε για την ιστορία των δικαστών και το πόθεν έσχες.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Πηνελόπη μου. Αυτή η ιστορία που σου είπα πριν φύγω για τους δικαστές, τη σκεφτικά καλά και ειδικά όταν με είχαν δεμένο στο κατάρτι και το κεφάλι μου ήταν στραμμένο προς τον ουρανό για να γλιτώσω από τις Σειρήνες». Χαμηλώνει τον τόνο της φωνής και λέει: «Για τις Σειρήνες θα σου πω άλλη φορά».

Και συνέχισε:

«Άκου Πηνελόπη. Κάποιοι ή δεν ξέρουν να νομοθετούν, δηλαδή δεν έχουν ανθρώπους  που ξέρουν γράμματα και ας έχουν πτυχία ή για δικούς τους πολιτικούς λόγους θέλουν να στρέψουν τον κόσμο εναντίον των δικαστών.

Το δεύτερο είναι παλαιό κόλπο Πηνελόπη. Το έκανα και εγώ μια φορά αλλά με πήραν είδηση και έφυγα 20 χρόνια από τότε, άσε τι λέει στον κόσμο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, περί Τροίας. Για να κάνεις τέτοια κόλπα πρέπει να έχεις άλλα «ειδικά βάρη», που λέμε εμείς οι ναυτικοί, κάτι που οι νομοθετούντες δεν έχουν. Όλοι αυτοί, οι νομοθετούντες είναι όπως λένε στην Ιθάκη μπαταξήδες, ψιλικατζήδες να πούμε. Να σαν τον Αγέλαο, έναν από τους μνηστήρες που είχε ΕΒΓΑ δίπλα από το παλάτι. Θυμήσου, μόλις γύρισα τους συνάντησα στα γουναράδικα και από τότε κάνει δεν κάνει λόγο γι’ αυτούς.

Και από την άλλη, μη νομίζεις και οι δικαστές πονηρούληδες μονιματσίδες είναι. Πότε βγάζουν προσωρινές διαταγές πριν προλάβουν να καταθέσουν αιτήσεις για το πόθεν έσχες, πότε βάζουν δικασίμους άψε –σβήσε, πότε υποθέσεις του κοσμάκη κάνουν χρόνια για να  βγάλουν τις αποφάσεις τους και έχει ο Δίας. Άσε που να σου τα λέω όλα. 

Το τελευταίο ανέκδοτο που κυκλοφορεί στην Ιθάκη, λες και ο λαός μας τρώει κουτόχορτο, είναι ότι δεν κατέθεσαν αίτηση προσωρινής διαταγής και αναστολής για το πόθεν έσχες όλοι, αλλά ένας μόνο. Ρε τι πλάκα έχουν.  Σου θυμίζω ρε Πηνελόπη τι έλεγε ο Αμφίνομος, ένας από τους μνηστήρες σου, πριν τον βρω στα γουναράδικα, «ένας χρειάζεται και καθαρίζουν όλοι και οι άλλοι κάνουν τον καλό».

Πηνελόπη μου, έχουν δει τόσα τα μάτια μου και έχουν ακούσει τόσα τα αυτιά μου…

Πηνελόπη, δεν είναι καλά τα πράγματα, άσε γ….. Πάμε, τώρα γυναικούλα μου να κάνουμε τον Πτολίπορθο, το δεύτερο παιδί μας».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ