Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Κωνσταντίνος Γώγος: Επιτροπές Κτηματολογίου και δικαίωμα παράστασης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Γώγος: Επιτροπές Κτηματολογίου και δικαίωμα παράστασης

Παρά την ψήφιση του Ν. 2308/1995 εδώ και μία εικοσαετία μόλις τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει πανελλαδικά η προσπάθεια κτηματογράφησης των ακινήτων.

Γράφει δικηγόρος Κωνσταντίνος Χ. Γώγος

Μάλιστα ήδη σε κάποιες περιοχές έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση των πρώτων πινάκων και έχουν κατατεθεί οι σχετικές ενστάσεις με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σήμερα στο στάδιο της εκδίκασης ενώπιον των επιτροπών του άρθρου 7 του ανωτέρω νόμου.

Η κατάσταση στις επιτροπές του κτηματολογίου

Παρά το υψηλό νομικό επίπεδο των προέδρων και μελών των επιτροπών, παρά την ύπαρξη υλικοτεχνικής υποδομής για την εκδίκαση των υποθέσεων ενώπιον των δικαστηρίων της Ευελπίδων, οι πολίτες κατά την πρόσφατη εκδίκαση υποθέσεων έμοιαζαν ανέτοιμοι.

Άλλοι εμφανίζονταν αυτοπρόσωπα ενώπιον των επιτροπών χωρίς υπομνήματα, χωρίς έγγραφα, χωρίς προηγουμένως να έχουν προβεί στις σχετικές επιδόσεις, άλλοι αγνοούσαν παντελώς το γεγονός ότι έπρεπε να εμφανισθούν ενώπιον των επιτροπών.

Η δυνατότητα εκπροσώπησης από δικηγόρο

Θα πρέπει να κατανοήσει κανείς ότι οι επιτροπές του κτηματολογίου εκδίδουν αποφάσεις. Αποφάσεις οι οποίες είναι δεσμευτικές για τους ενιστάμενους και μπορούν να οδηγήσουν στην απώλεια της ακίνητης περιουσίας τους.

Στη βάση αυτή ο νομοθέτης προέβλεψε στο άρθρο 10α του Ν. 2308/1995 την παράσταση πληρεξούσιου Δικηγόρου ενώπιον των επιτροπών. Για όλους τους άλλους επαγγελματίες όπως συμβολαιογράφους ή μηχανικούς επέτρεψε μόνο τη συμμετοχή τους ως τεχνικούς συμβούλους.

Είναι σαφής η επιλογή του νομοθέτη, αναγνωρίζοντας το δύσκολο νομικό έργο το οποίο επιτελείται ενώπιον των επιτροπών, επιτρέποντας στον ενιστάμενο να προστατεύσει τα δικαιώματά του μέσω του πληρεξουσίου Δικηγόρου του.

Θα πρέπει επομένως να αντιληφθούν οι πολίτες ότι η παράσταση του πληρεξουσίου Δικηγόρου δεν είναι υποχρεωτική είναι όμως η μόνη νόμιμη λύση για παράσταση ενώπιον των επιτροπών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ