Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Κωνσταντίνος Γώγος: Κατάργηση φυλακών Κορυδαλλού και μετά;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Γώγος: Κατάργηση φυλακών Κορυδαλλού και μετά;

Έκπληξη προκάλεσε το πρόγραμμα μέτρων το οποίο ανακοίνωσε η Κυβέρνηση με άμεση εφαρμογή του ήδη μέσα στο 2019. Μέσα στο σύνολο των αλλαγών εντάσσεται και η κατάργηση των φυλακών Κορυδαλλού με τη δημιουργία πάρκου στην περιοχή και τη μετεγκατάσταση αυτών σε άλλο σημείο στην Αττική.

Γράφει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Χ. Γώγος

Η κατάργηση των φυλακών Κορυδαλλού συνιστά από μόνη της μία ευχάριστη είδηση με διττό προσανατολισμό. Αφενός η περιοχή του Κορυδαλλού θα αποκτήσει άλλη όψη με τη δημιουργία πάρκου, και μόνο η μη ύπαρξη των φυλακών εντός της οικιστικής ζώνης και δίπλα σε σχολεία θα δώσει οικονομική ώθηση στην κτηματομεσιτική αγορά της περιοχής, αυξάνοντας το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων. Αφετέρου το συγκρότημα των φυλακών Κορυδαλλού αποτελεί ένα χώρο, ο οποίος δεν επαρκεί πια για τη κάλυψη των αναγκών των κρατουμένων ούτε σε επίπεδο πληθυσμιακής κάλυψης αλλά ούτε και σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών στις απαιτήσεις ενός ευρωπαϊκού κέντρου κράτησης.

Ωστόσο, ο Κορυδαλλός δεν αποτελεί μόνον έναν χώρο έκτισης ποινών. Είναι το μόνο κέντρο κράτησης το οποίο φιλοξενεί όλο το σύστημα μεταγωγών κρατουμένων, ενόψει της εκδίκασης των υποθέσεών τους. Εκδικάσεις οι οποίες λόγω της κακουργηματικής μορφής των αδικημάτων πολλές φορές μπορούν να κρατούν μήνες ή και έτη. Αντιλαμβάνεται κανείς επομένως τη χρησιμότητα η φυλακή να βρίσκεται σχετικά κοντά στα δικαστήρια προκειμένου να διευκολύνεται η μετάβαση των κρατουμένων.

Επομένως, πριν προχωρήσουμε στην κατεδάφιση θα πρέπει να εξετάσουμε που θα μπορούσε να χτιστεί μία νέα φυλακή εντός της Αττικής. Και αυτός καθώς εκτός από τις μεταγωγές κρίσιμο είναι το ζήτημα της εξυπηρέτησης των Δικηγόρων. Καθώς η μετεγκατάσταση των φυλακών σε χώρο μακριά από τα Δικαστήρια θα δυσχεράνει την υπεράσπιση των κατηγορουμένων αφού δε θα μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση στους Δικηγόρους τους. Καλό θα ήταν επομένως πριν παρθεί η οιαδήποτε απόφαση να γίνει ένας συντονισμένος διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς και δη με το Δικηγορικό Σώμα προκειμένου να υπάρξει συναίνεση στην επιλογή της τοποθεσίας.

ΥΓ: Επειδή ήδη από κάποιες φωνές ακούστηκε η περιοχή του Αυλώνα, στην οποία άλλωστε υπάρχουν ήδη Φυλακές ανηλίκων και επειδή για το συντάκτη του παρόντος τυγχάνει να είναι τόπος καταγωγής, θα ήταν κρίσιμο να αναφερθούν τα εξής:

  • 1ον Η περιοχή του Αυλώνα δεν ενδείκνυται γιατί είναι πάρα πολύ μακριά από την περιοχή των Δικαστηρίων με αποτέλεσμα οι μεταγωγές να είναι ιδιαιτέρως δυσχερείς.
  • 2ον Η μετακίνηση σε καθημερινή βάση των Δικηγόρων προκειμένου να επισκεφτούν τους εντολείς τους θα ήταν εξουθενωτική.
  • 3ον Η κτηριακή εγκατάσταση δεν είναι επαρκής για να φιλοξενήσει όλους τους κρατούμενους του Κορυδαλλού.
  • 4ον Και επί προσωπικού: Η ύπαρξη φυλακών στην περιοχή του Αυλώνα δημιουργεί θέματα ασφαλείας για τους κατοίκους της. Σε κάθε προηγούμενη απόδραση κρατουμένων υπήρχαν φαινόμενα εγκληματικότητας με κλοπή αυτοκινήτων, διαρρήξεων κτλ. Ήδη η περιοχή του Αυλώνα συντηρεί κατάστημα κράτησης και στρατόπεδο. Επομένως, οι κάτοικοι του Αυλώνα έχουν ήδη αποδώσει το χρέος τους στην κοινωνία, δεν νομίζω ότι απαιτείται να επωμιστούν και άλλα βάρη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ