Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Νέα συνάντηση Ελλήνων εισαγγελέων με το FBI για τη Novartis

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέα συνάντηση Ελλήνων εισαγγελέων με το FBI για τη Novartis

Κακή χημεία, παρεξήγηση ή μέχρι σήμερα τα στοιχεία έρχονταν στην Ελλάδα με λάθος τρόπο; Η χθεσινή εξέλιξη σύμφωνα με την οποία, μόλις ένα μήνα μετά την προηγούμενη, η ελληνική πλευρά αιτείται νέα συνάντηση με το FBI και τους Αμερικανούς εισαγγελείς, ερμηνεύεται με τρείς τρόπους:

  • α. Είτε η προηγούμενη δεν πήγε καλά, όπως άφησαν να εννοηθούν δημοσιεύματα του Τύπου και τώρα οι αρχές τρέχουν να βρουν έναν τρόπο να «μπαλώσουν» τα πράγματα.

Μάλιστα το αίτημα για νέα συνάντηση αυτή τη φορά στην έδρα της Eurojust (της ευρωπαϊκής αρχής για τις δικαστικές συνδρομές) για ανταλλαγή στοιχείων εμμέσως επιβεβαιώνει πως κάτι δεν πήγε καλά στην προηγούμενη. Αν και ανώτατες δικαστικές πηγές διέψευδαν κατηγορηματικά ότι στο τελευταίο τους ραντεβού τους με το Αμερικανικό κλιμάκιο στη Βιέννη οι Έλληνες εισαγγελείς αρνήθηκαν να παραλάβουν στοιχεία σε στικάκι που αφορούσαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς εμπλεκομένου υπουργού, όπως αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου φέρεται να προσανατολίζεται στη διενέργεια έρευνας ώστε να ελεγχθεί η βασιμότητά τους.

Ως επικεφαλής των Ελλήνων βρέθηκε για πρώτη φορά σε συνάντηση με τους Αμερικανούς ο εποπτεύων της εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αγγελής ζήτησε από το Αμερικανικό κλιμάκιο, στο οποίο συμμετέχουν εισαγγελείς αλλά και το FBI, όσα στοιχεία ανταλλάσσονται, πλέον,  μεταξύ των δυο χωρών να φέρουν την θεσμική «σφραγίδα» της Eurojust ώστε να χρησιμοποιούνται από τους Έλληνες εισαγγελείς στο πλαίσιο αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που έχουν ήδη διατυπώσει.

  • β. Είτε τα στοιχεία μέχρι σήμερα ανταλλάσσονταν με λάθος τρόπο. Κι αυτό γιατί μέχρι σήμερα η ανταλλαγή στοιχείων γινόταν σε διμερές επίπεδο με βάση τη διακρατική σύμβαση δικαστικής συνδρομής. Θα πει κάποιος άλλαξε ο επικεφαλής (αποχώρησε για προσωπικούς λόγους ο κ. Παπαγεωργίου και ανέλαβε ο κ. Αγγελής) αλλάζει και ο τρόπος. Η θεωρία αυτή είναι δύσκολα κατανοητή σε υποθέσεις και συνεργασίες τέτοιου επιπέδου.
  • γ. Είτε πράγματι επιχειρήθηκε να δοθούν στοιχεία με εξωθεσμικό τρόπο εκ μέρους των Αμερικανών και υπήρξε σκληρή αντίδραση από τον Έλληνα επικεφαλής. Κάτι τέτοιο πάντως διαψεύδεται από ανώτατες εισαγγελικές πηγές , παρά το γεγονός ότι θα διενεργηθεί έρευνα για τη βασιμότητα του δημοσιεύματος.

Η κατάληξη της υπόθεσης (μέχρι στιγμής) είναι να υποβληθεί νέο αίτημα για συνάντηση με τους Αμερικανούς στη Χάγη στην έδρα της Eurojust.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ