Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Οι αναφορές Αγγελή που έχουν φέρει τα «πάνω-κάτω» στη Δικαιοσύνη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι αναφορές Αγγελή που έχουν φέρει τα «πάνω-κάτω» στη Δικαιοσύνη

Σε όποιο γραφείο δικαστή ή εισαγγελέα βρεθεί κάποιος τις τελευταίες ημέρες ένα όνομα ακούγεται: Γιάννης Αγγελής.

Ο εισαγγελικός λειτουργός που με την αναφορά του καταρχάς,  την οποία αποκάλυψε  η εφημερίδα «Πρώτο θέμα»,  και την ανακοίνωσή του στον Τύπο  εν  συνεχεία, προκάλεσε «σεισμό» , δεν είναι η πρώτη φορά που φέρνει τα «πάνω-κάτω» στο χώρο της δικαιοσύνης.

Της  τωρινής  «κρίσης»  είχε προηγηθεί εκείνη που προκλήθηκε μετά την συνάντηση στη Βιέννη  τον περασμένο Δεκέμβριο μεταξύ του ιδίου, των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς και του αμερικανικού κλιμακίου που διερευνά την υπόθεση Novartisστην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Τότε, πάλι με  αναφορά, ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του εποπτεύοντος την Εισαγγελία Διαφθοράς  όταν  δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» έκανε λόγο για ένα «στικάκι»  με «καυτά» στοιχεία που μας έδωσαν οι Αμερικανοί και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρνήθηκε να πάρει. Κατά τον κ. Αγγελή  το δημοσίευμα ήταν υποκινούμενο  και τον στοχοποιούσε.

Ο Ι. Αγγελής και η υπόθεση Βγενόπουλου

Αλλά και πριν από αυτό , τον Μάιο του 2016 άλλη μία αναφορά του  είχε προκαλέσει  «σάλο». Σε αυτή  έκανε λόγο για μεθοδεύσεις υπέρ του Ανδρέα Βγενόπουλου στους κόλπους της Δικαιοσύνης εξαπολύοντας  πυρά κατά συγκεκριμένων προσώπων και κυρίως κατά της τότε  Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, αλλά και του επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρου Ντογιάκου.

Σύμφωνα με την αναφορά Αγγελή υπήρξαν  μεθοδεύσεις και προσπάθειες κάλυψης του επιχειρηματία  ή στην καλύτερη περίπτωση αμέλεια από συνολικά πέντε συναδέλφους του: εκτός από την κ.Κουτζαμάνη και τον κ. Ντογιάκο στο «κάδρο» έβαζε τη Γεωργία Τσατάνη η οποία αρχειοθέτησε  αρχικώς την υπόθεση, τον Εισαγγελέα Εφετών Σταμάτη Δασκαλόπουλο, την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου και τον σύνδεσμο της  χώρας μας στην EUROJUST Νίκο Ορνεράκη. Για τους δύο τελευταίους άφηνε  να εννοηθεί πως ενδεχομένως να εκτελούσαν εντολές των ανωτέρων τους.

Τελικώς  οι καταγγελίες  Αγγελή τέθηκαν στο αρχείο στις 30 Ιουνίου 2016 από τον τότε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Μανώλη Ρασιδάκη. Με ένα πόρισμα 110 σελίδων ο κ. Ρασιδάκης  κατέληγε  στο ότι οι καταγγελίες του  δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, ενώ σημείωνε   ότι αυτές μειώνουν και θίγουν την τιμή των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών που αναφέρονται στην καταγγελία.

Η κ. Ξένη Δημητρίου ωστόσο που διαδέχτηκε  την κ. Κουτζαμάνη στη θέση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου  ανέσυρε  από το αρχείο τις δύο αναφορές  που σχετίζονταν με την υπόθεση Βγενόπουλου δίνοντας  παραγγελία να επανεξεταστούν ενώ  στη συνέχεια ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής  ζήτησε  εκ νέου πειθαρχική αλλά και ποινική έρευνα σε βάρος των εισαγγελικών λειτουργών που περιλαμβάνονταν στην  αναφορά Αγγελή. Οι συγκεκριμένοι ακόμη δεν έχουν  «ξεμπερδέψει» με τους ελέγχους.

Αγγελής κατά Ντογιάκου

Ο  Ισίδωρος Ντογιάκος όμως δεν βρέθηκε στο «στόχαστρο» του κ. Αγγελή μόνο στην παραπάνω περίπτωση.  Πάλι με μία  αναφορά  που υπέβαλλε περί τα τέλη του 2015 διαμαρτυρόταν για δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών σχετικά με την υπόθεση Βγενόπουλου. Η Εισαγγελία  απαντούσε  σε δημοσιεύματα περί καθυστερήσεων στην διερεύνηση της  και περί μεθοδευμένης αρχειοθέτησης της δικογραφίας στη συνέχεια.

Στην αναφορά του ο κ. Αγγελής ο οποίος  είχε χειριστεί την εν λόγω υπόθεση   από τη θέση του Εισαγγελέα δικαστικών συνδρομών στο Εφετείο, στρεφόταν κατά του  τότε   διευθύνοντα την Εισαγγελία  Ισίδωρου Ντογιάκου. Του απέδιδε  πως χωρίς να του έχει υποδείξει κάποιον άλλο τρόπο χειρισμού της δικογραφίας   και χωρίς να έχει προχωρήσει στην εξακρίβωση της αλήθειας ή μη των σχετικών με την υπόθεση δημοσιευμάτων, με δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 25-11-2015 τον στοχοποιούσε  ως τον εισαγγελέα που διαρρέει στοιχεία.  Κατηγορούσε επίσης τον κ. Ντογιάκο για ειδική αρνητική μεταχείριση στο πρόσωπό του σε υπηρεσιακό επίπεδο και ζητούσε να διαταχθεί  έρευνα εναντίον του τόσο σε πειθαρχικό όσο και σε ποινικό επίπεδο, αν ο προϊστάμενός του  θεωρεί πως έχει διαπράξει οποιαδήποτε πλημμέλεια γενικά ή σχετικά με την υπόθεση ή αν  θεωρεί πως είναι υπαίτιος των δημοσιευμάτων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ