Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Ο «μπρουτάλ» λόγος του Πολάκη (ηχητικό), η δίκη της ΧΑ και το νομοσχέδιο που περνάει διακομματικά

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο «μπρουτάλ» λόγος του Πολάκη (ηχητικό), η δίκη της ΧΑ και το νομοσχέδιο που περνάει διακομματικά

Σε μια άλλη χώρα η είδηση θα ήταν πώς στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική υποβολή πόθεν έσχες, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί (ή θα έπρεπε να αποτελεί) την κορωνίδα της μάχης για διαφάνεια και έλεγχο του μαύρου χρήματος.

Κι όμως τελικά οι κραυγές και οι καυγάδες (κι όχι η τυχόν συναίνεση) ακούγονται περισσότερο και προφανώς δυνατότερα . Θα μου πείτε καλά δεν είναι σημαντική η δημοσιοποίηση της είδησης πως ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κραδαίνει την «εισαγγελική» του Δαμάκλειο Σπάθη πάνω από τα κεφάλια των πολιτικών του αντιπάλων;

Η φράση στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ότι «θα κερδίσουμε τις εκλογές αν βάλουμε κάποιους στη φυλακή», είναι πράγματι από αυτές που λέγονται στα καφενεία της χώρας (όπως είπε κι ο υπουργός) , αλλά η Βουλή και τα κόμματα δεν λειτουργούν ως …καφενεία.

Ο Παύλος Πολάκης

Αυτή η ατάκα λοιπόν μονοπώλησε το ενδιαφέρον, καθώς η αντιπολίτευση , βρήκε πάτημα για να ασκήσει σκληρή κριτική. Το (μεγάλο) πάτημα το έδωσε και η συνέχεια των αποκαλύψεων πως ο κ. Πολάκης στο κλείσιμο της ομιλίας του στην ΚΕ  είπε «πρέπει να επιταχύνει η Δικαιοσύνη αυτό που κάνει», συμπληρώνοντας με μία παραίνεση προς όσους ήταν παρόντες.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την ψηλή κουλτούρα» ανέφερε , «αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε και δεν το αφήνουμε, αλλά πρέπει να τους σπρώχνουμε περισσότεροι και πρέπει να βγαίνει και στον λόγο μας.. Αν δεν σπάσει αυτή η ιστορία δεν παίρνουμε πραγματική εξουσία σε αυτή τη χώρα. Και ο νοών νοείτω».

Το μπρουτάλ ύφος

Η θέση αυτή ήταν αρκετή για να ξεσπάσει κόντρα στη Βουλή (επαναλαμβάνω πως συζητείτο το νομοσχέδιο για το πόθεν έσχες) και απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλος , η αλήθεια είναι πως διαχώρισε με έξυπνο τρόπο το «ύφος» από την «ουσία»: «Ο κ. Πολάκης, μήπως έχει παρεξηγηθεί σ’ αυτή την τοποθέτησή του; Μήπως δεν εκφράζει πρόθεση πολιτικών διώξεων αλλά μια αγωνία του- έστω με κάποιον μπρουτάλ τρόπο- για απονομή δικαιοσύνης και τιμωρίας κάποιων ενόχων; Αναρωτιέμαι».

Ο  Δημ. Παπαγγελόπουλος

Η συνέχεια ήταν ανάλογη: «Άλλωστε, η αντιπολίτευση δεν μπορεί να μιλάει για πολιτικές διώξεις και δεν θα αναφερθώ σε συγκεκριμένα πράγματα, απλώς, για να μην ξεχνιόμαστε.

Η παρούσα κυβέρνηση, έχει σεβαστεί όλες τις η δικονομικές προϋποθέσεις σε όλες τις υποθέσεις που έχουν ανοίξει, δεν έχει υπάρξει καμία παρέμβαση, παρότι καταβάλλεται μια προσπάθεια να φανεί το αντίθετο, αλλά εγώ θα υπενθυμίσω τα πογκρόμ συλλήψεων επιχειρηματιών και όχι μόνο, με εντάλματα συλλήψεως που έγιναν στην προηγούμενη κυβέρνηση, καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους».

Χαμός

Εκεί όμως ήταν που χάθηκε η μπάλα της αντιπαράθεσης: Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ , Κ.Χατζηδάκης εντόπισε πίσω από τα λεγόμενα περί «πογκρόμ συλλήψεων επιχειρηματιών και όχι μόνο, με εντάλματα συλλήψεως», υπαινιγμό περί της Χρυσής Αυγής και ζήτησε την αποπομπή του.

Ο Παπαγγελόπουλος του απάντησε πως «είναι παρανοϊκή και αποτυχημένη η προσπάθεια στοχοποίησής του» και έκλεισε λέγοντας  «όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται» αλλά και μιλώντας για κάτι «άγνωστες φωνές που έδιναν οδηγίες σε εισαγγελείς».

Ο Κωστής Χατζηδάκης

Ο Χατζηδάκης του ζήτησε να κατονομάσει τους επιχειρηματίες και η συνέχεια αναμένεται σήμερα στο Κοινοβούλιο..

ΥΓ: Κατά τα λοιπά προέκυψε συναίνεση: το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης έγινε δεκτό επί της αρχής του από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής με ευρύτατη πλειοψηφία και χωρίς κανένα «όχι». Υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗ.ΣΥ., ΚΚΕ, ΑΝ.ΕΛ. και Ποτάμι, ενώ επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια Ν.Δ., Χ.Α. και Κεντρώοι. Μάλιστα, ο κ. Παπαγγελόπουλος χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητικές τις επισημάνσεις από φορείς και αντιπολίτευση, δεσμευόμενος να τις εντάξει στο νομοσχέδιο.

Ακούστε εδώ το ηχητικό απόσπασμα από την ομιλία του Π. Πολάκη

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ