Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ και οι ύποπτοι της τραγωδίας στον εισαγγελέα!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ και οι ύποπτοι της τραγωδίας στον εισαγγελέα!

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, την ίδια -δηλαδή- χρονική περίοδο που ο Αλέξης Τσίπρας θα πηγαίνει στην ΔΕΘ, θα αρχίσει ο επιμερισμός των ποινικών ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι.

O Παν. Στάθης γράφει για την “επόμενη μέρα” της τραγωδίας και την παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ

Αυτό φαίνεται  από την εξέλιξη της έρευνας που διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Το χρονοδιάγραμμα, δεν σχεδιάστηκε προφανώς για να συμπέσουν τα δυο γεγονότα (δε θα μπορούσε άλλωστε) αλλά όπως εξελίσσονται τα πράγματα, τη στιγμή που ο  πρωθυπουργός θα οδεύει πρός τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, υπηρεσιακοί παράγοντες υψηλής βαθμίδας, παράγοντες της αυτοδιοίκησης και – πιθανόν- της περιφέρειας θα ανεβαίνουν τα σκαλιά του εισαγγελέα προκειμένου να δώσουν απαντήσεις για σειρά γεγονότων τα οποία στη συνέχεια ,πιθανόν, θα συγκροτήσουν τον πυρήνα των αδικημάτων τα οποία θα απαγγελθούν. Κατά πάγια τακτική οι εισαγγελείς μετά την ολοκλήρωση των μαρτυρικών καταθέσεων  και αφού συλλέξουν τα απαραίτητα στοιχεία, προχωρούν στην πρώτη αξιολόγηση του υλικού και ακολούθως καλούν ως υπόπτους για την διάπραξη αδικημάτων τους βασικούς εμπλεκόμενους στην κάθε υπόθεση. Σε αυτή την περίπτωση , υπολογίζεται πως τα πράγματα θα εξελιχθούν ως εξής:  

Καταθέσεις μαρτύρων Μέχρι  το τέλος της εβδομάδας, εκτός απροόπτου, κλείνει ο κύκλος των  μαρτύρων ,  που είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή  ή σχέση με όσα  έγιναν και κυρίως όσα οι αρμόδιοι παρέλειψαν να πράξουν τις κρίσιμες ώρες της πύρινης λαίλαπας. Ο προιστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος και η συνάδελφός του Βαρβάρα Γνεσούλη, οι οποίοι τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα την έρευνα ήδη έχουν εξετάσει ή θα έχουν εξετάσει έως το τέλος της βδομάδας σχεδόν 30 άτομα.

Δήμαρχοι, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Πυροσβεστικής, της  Ελληνικής Αστυνομίας, της Τροχαίας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και   του Λιμενικού Σώματος  παρέλασαν όλες αυτές τις μέρες στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.  Χθες εξετάστηκε ως μάρτυρας ο νυν αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, υπαρχηγός της Πυροσβεστικής κατά το χρόνο της φονικής πυρκαγιάς Βασίλης Ματθαιόπουλος.

Καταθέσεις συγγενών Χθες διαβιβάστηκε από την ιατροδικαστική υπηρεσία στην Εισαγγελία λίστα που ανεβάζει τους νεκρούς στους 92 , από τους οποίους δύο είναι αταυτοποίητοι. Με βάση τη λίστα θα κληθούν να εξεταστούν ως μάρτυρες συγγενικά τους πρόσωπα επιζώντες της βιβλικής καταστροφής. Η λίστα με τους νεκρούς περιλαμβάνει και εκείνους που κατέληξαν νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία και στοιχεία που θα οδηγήσουν στην κλήση των συγγενών τους ως μαρτύρων. Ήδη η Εισαγγελία Αθηνών έστειλε παραγγελία για την εξέτασή τους στα αστυνομικά τμήματα Ραφήνας και Νέας Μάκρης αλλά και το Λιμεναρχείο της Ραφήνας. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δυο εβδομάδων.

Οι συνομιλίεςΤην επόμενη βδομάδα οι εισαγγελείς θα επεξεργαστούν τις συνομιλίες στελεχών της, που έστειλε η πυροσβεστική στην Εισαγγελία, και αφορούν  τον κρίσιμο χρόνο από την εκδήλωση της πυρκαγιάς και κατά τη διάρκεια της καταστροφής στο Μάτι ενώ παράλληλα αναμένεται η διαβίβαση και του φακέλου με το πλήρες προανακριτικό υλικό που συγκεντρώνει απο τη δική της πλευρά η Πυροσβεστική.

Οι αυτοψίες Αυτό που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το συμπέρασμα από την αυτοψία  της Πυροσβεστικής  Υπηρεσίας ,αλλά και το αποτέλεσμα που θα καταλήξει ο ανεξάρτητος πραγματογνώμονας Πυραγός, τον οποίο  από την πρώτες κιόλας ώρες της πολυεπίπεδης έρευνας όρισε η εισαγγελική λειτουργός θέλοντας να έχει και μία δεύτερη εικόνα ειδικού για το «σκηνικό του θανάτου». Αυτές υπολογίζεται πως θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του μήνα.  Παράλληλα, οι δύο εισαγγελείς έχουν στείλει σειρά αιτημάτων  σε διάφορες υπηρεσίες ζητώντας να τους ενημερώσουν εγγράφως για συγκεκριμένα  στοιχεία , όπως συνομιλίες και επικοινωνίες μέσω ασυρμάτων και τα οποία θα αξιολογήσουν.

Το οικόπεδο του «θανάτου» Βασικό κομμάτι τη έρευνα είναι και οι πολεοδομικές παραβάσεις αλλά και οι αυθαιρεσίες στο αποκαλούμενο «οικόπεδο του θανάτου» όπου εγκλωβίστηκαν 27 άνθρωποι μεταξύ γκρεμού και φωτιάς με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους. Για το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα έδωσε παραγγελία να διενεργηθεί έρευνα ο ίδιος ο υπουργός δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Νέοι μάρτυρες και ύποπτοι Όλα αυτά εχουν ως καταληκτικό χρονικό προσδιορισμό τα τέλη Αυγούστου ώστε αν προκύψει με βάση τις τεχνικές αναφορές να κληθούν νέοι μάρτυρες να γίνει αμέσως.  Δεν αποκλείεται  μάλιστα πρόσωπα που εξετάστηκαν ως μάρτυρες που κατέθεσαν, αν προκύπτουν σε βάρος τους ενδείξεις τέλεσης αξιοποίνων πράξεων, στην τελική ευθεία της προκαταρκτικής να ξαναπεράσουν  την πόρτα του εισαγγελικού γραφείου , με  διαφορετική ιδιότητα , αυτή του υπόπτου. Τότε οι μαρτυρικές καταθέσεις τους θα τεθούν στο αρχείο (δε θα ληφθούν υπόψιν) και θα δώσουν έγγραφες εξηγήσεις ως ύποπτοι διάπραξης αδικήματος.

Ο προάγγελος των ποινικών διώξεων

Οι κλήσεις αυτές, σε αρκετά όπως εκτιμάται πρόσωπα, είναι ο προάγγελος των ποινικών διώξεων αλλά και του κύκλου των προσώπων που θα βρεθούν τελικά υπό κατηγορία, αν και η κλήση ενός προσώπου ως υπόπτου δε σημάνει πως αυτομάτως θα είναι κατηγορούμενος στην εξέλιξη της έρευνας. Τα πρόσωπα αυτά εκτιμάται πως θα προέρχονται από έναν μεγάλο κύκλο προσώπων υπηρεσιακών παραγόντων, αυτοδιοικητικών και πιθανόν προσώπων της περιφέρειας. Κι αυτό γιατί οι εγκληματικές πράξεις που  διερευνώνται  φαίνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουν τελεστεί δια παραλείψεως. Γεγονός που πρακτικά σημαίνει  ότι  διερευνώνται τα πρόσωπα εκείνα που  αν και κατείχαν καίριες θέσεις ευθύνης δεν είχαν φροντίσει εγκαίρως να λάβουν  μία σειρά από μέτρα πρόληψης , τα οποία εν τέλει την κρίσιμη στιγμή συντέλεσαν αιτιωδώς  στο θάνατο δεκάδων ανθρώπων. 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ