Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Πλιώτας, Βουρλιώτης και Δασούλας προτείνονται για τη θέση του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πλιώτας, Βουρλιώτης και Δασούλας προτείνονται για τη θέση του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου

Οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, Χαρ. Βουρλιώτης και Δημ. Δασούλας προτείνονται από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Στην μυστική ψηφοφορία που έγινε μετά την ακρόαση των υποψηφίων

  • ο κ. Πλιώτας έλαβε 14 ψήφους
  • ο κ. Βουρλιώτης 7 και
  • ο κ. Δασούλας 5

Στη λίστα υποψηφίων ήταν ακόμα η Βασιλική Θεοδώρου, η Ευσταθία Σπυροπούλου και ο Παναγιώτης Καραγιάννης.

Την τελική απόφαση όπως και για την θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου θα πάρει το υπουργικό συμβούλιο το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.

Όπως μετέφερε στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλα η συζήτηση κύλησε σε ήπιους τόνους, ενώ στη Διάσκεψη το «παρών» έδωσαν 3 από τους 6 ανώτατους δικαστικούς, καθώς οι άλλοι 3 είχαν είτε ζητήματα υγείας είτε ανειλημμένες υποχρεώσεις.

Αρχαιότητα

Σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή, αρκετοί από τους δικαστικούς λειτουργούς, που προσήλθαν στη χθεσινή και στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους διότι υπήρξε σεβασμός στην αρχαιότητα και την επετηρίδα, σε σχέση με τις προτάσεις που έγιναν από την κυβέρνηση προς τη Βουλή. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι και οι 3 που πλειοψήφησαν είναι οι αρχαιότεροι στην επετηρίδα του Αρείου Πάγου.

Οι δικαστικοί λειτουργοί που προσήλθαν σήμερα στη Διάσκεψη ρωτήθηκαν ποια είναι η θέση τους για το γεγονός ότι επαναλαμβάνεται η διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασαν την άποψη ότι αυτό είναι θέμα που αφορά την εκτελεστική εξουσία και τη νομοθετική, στο βαθμό που η δεύτερη εμπλέκεται στη διαδικασία. Είπαν, δε, ότι έχουν άριστες σχέσεις με τις δύο δικαστικούς λειτουργούς που είχαν προταθεί κατά την προηγούμενη βουλευτική περίοδο.

Επιμένουμε στη θεσμική κανονικότητα

«Εμείς επιμένουμε στη θεσμική κανονικότητα. Προσηλωμένοι στον στόχο για την επαναφορά της θεσμικής τάξης στη χώρα. Προχωρήσαμε και υλοποιήσαμε με άρτιο τρόπο τη σχετική διαδικασία, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους», ανέφερε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης.

«Όπως χθες, έτσι και σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να συναινέσει στην προσπάθεια πολιτικοποίησης της διαδικασίας για την εκλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, μια προσπάθεια, μια επιχείρηση την οποία μεθοδεύει συστηματικά η κυβέρνηση της ΝΔ», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, και πρόσθεσε: «Από την πλευρά μας, και με πλήρη σεβασμό στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, ψηφίσαμε και σήμερα λευκό, αναδεικνύοντας από τη μία μεριά, τις αντιφάσεις της ΝΔ ως προς τις διακηρύξεις της ότι θα σεβαστεί τους δημοκρατικούς θεσμούς και από την άλλη, τις αντιθεσμικές πρακτικές της».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ