Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Πως αυξάνεται η φυλάκιση για όσους καταδικαστούν από 3-5 χρόνια για βαριά πλημμελήματα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πως αυξάνεται η φυλάκιση για όσους καταδικαστούν από 3-5 χρόνια για βαριά πλημμελήματα

Σε μια έμμεση αύξηση της ποινής για όσους καταδικαστούν στα λεγόμενα με τον νέο Ποινικό Κώδικα βαριά πλημμελήματα, οδηγεί η αναστολή της εφαρμογής του μέτρου για την μετατροπή μέρους της ποινής σε κοινωφελή εργασία.

Διαβάστε τα παράλογα στα οποία οδηγεί μια -επιβεβλημένη πλην- ανοργάνωτη αλλαγή στον ποινικό χάρτη της χώρας:  Η επιβολή κοινωφελούς εργασίας (σε δήμους) ως κύριας ποινής ή ως τρόπο μετατροπής για όσους δεν έχουν και την χρηματική δυνατότητα να εξαγοράσουν , είναι σωστή και επιβεβλημένη. Τι γίνεται όμως όταν, όπως λένε επισήμως οι δήμοι δεν έχουν τις υποδομές για να παράσχουν αυτή τη δυνατότητα; Τότε αναγκάζεται, όπως εν προκειμένω, το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αναστείλει την εφαρμογή της κοινωφελούς εργασίας ως κύριας ποινής (μετατρέπεται σε χρηματική).

Αυτό αφορά τα λεγόμενα ελαφρά πλημμελήματα που τιμωρούνται με φυλάκιση έως 3 χρόνια.   Αναστολή λοιπόν μέχρι νεωτέρας.

Όμως: Για τα βαριά πλημμελήματα με ποινή από 3-5 χρόνια ο νέος κώδικας προβλέπει πως δεν υπάρχει αναστολή αλλά υποχρεωτική έκτιση των 2/5 της ποινής με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς αναστολή. Αυτό σημαίνει πως ένας κατάδικος με ποινή π.χ. 4 χρόνια υποχρεωτικά οδηγείται στις φυλακές.

Εκτίει υποχρεωτικά το 1/5 καθ’ οποιονδήποτε τρόπο (φυλάκιση συν εργασία στις φυλακές) ή το 1/10 πραγματική φυλάκιση (δηλαδή 4 μήνες) . Ακολούθως με τις διατάξεις του κώδικα είχε δικαίωμα να αποφυλακιστεί και να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής με κοινωφελή εργασία.

Όμως πλέον η αναστολή της κοινωφελούς, καταργεί αυτό το δικαίωμα άρα οι κατάδικοι σε βαριά πλημμελήματα θα πρέπει να μένουν κι άλλους μήνες στις φυλακές. Η’ να ζητήσουν να αποφυλακιστούν και να εκτίσουν κατ΄ οίκον την ποινή με βραχιολάκι, μόνο που αυτό κοστίζει…

Συμπέρασμα; Η ανοργανοσιά κοστίζει στους πολίτες και πάλι..

ΥΓ: Εκτός κι αν οι δικαστές λύσουν μόνοι τους το πρόβλημα, δίδοντας σε αυτούς τους κατάδικους ελαφρυντικό και αλλάζοντας το πλαίσιο ποινής από 3-5 χρόνια σε κάτω από 3 χρόνια. Έτσι οι ποινές ή θα αναστέλλονται ή θα εξαγοράζονται…  

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ