Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Π. Πικραμμένος: Πως η οικονομία επηρεάζει τη Δικαιοσύνη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Π. Πικραμμένος: Πως η οικονομία επηρεάζει τη Δικαιοσύνη epa03232546 Greek Prime Minister Panagiotis Pikrammenos addresses a news conference at the end of an informal EU summit in Brussels , Belgium 24 May 2012. EU heads of states gather for an informal EU summit on economic growth, which will mark French President Francois Hollande's debut on the EU scene, and set the stage for a potential clash between his push for economic growth and German demands for fiscal prudence. EPA/THIERRY ROGE

Την αναγκαιότητα σύνθεσης των δικαστικών αποφάσεων με την οικονομία και την θεωρία «των εξαιρετικών περιστάσεων», επισήμανε ο πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος κατά την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Επίκουρου Καθηγητή στη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργου Δελλή.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ, αναφέρθηκε στην «εισβολή» των οικονομικών δεδομένων στην διαμόρφωση της νομολογίας των δικαστηρίων και ειδικά των Διοικητικών Δικαστηρίων.

Με άλλα λόγια, «το δίκαιο εξετάζεται με όρους οικονομικών αποτελεσμάτων, δηλαδή θετικών και αρνητικών «εξωτερικοτήτων», καθώς το δίκαιο πλέον θεωρείται κι αυτό μια ρύθμιση που πρέπει να κριθεί με βάση το οικονομικό της αποτέλεσμα».

Όμως, ειδική αναφορά έκανε ο κ. Πικραμμένος στο τεράστιο ζήτημα της καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης που απασχολεί τις τελευταίες δεκαετίες το νομικό και όχι μόνο κόσμο, που έχει ως αποτέλεσμα η Δικαιοσύνη να αποτυγχάνει να επιτελέσει το έργο της».

Οικονομία και Δίκαιο

Κατά τα λεγόμενα του κ. Πικραμμένο «στις δίκες ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις ρυθμίσεις που προβλέπουν αύξηση της φορολόγησης, περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, αλλαγές στα εργασιακά, στην κοινωνική ασφάλιση, στη Δικαιοσύνη, στην υγεία, στην παιδεία, στην προστασία του περιβάλλοντος, οι καθαρά νομικοί ισχυρισμοί έχουν αρχίσει να περιορίζονται και οι διάδικοι προβάλλουν πλέον οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά επιχειρήματα προκειμένου να στηρίξουν ορθότητα των αιτημάτων τους.

Το δικαστήριο χρησιμοποιώντας τις διάφορες θεωρίες που συνδέουν το δίκαιο με την οικονομία, τη θεωρία των «εξαιρετικών περιστάσεων» αλλά και συνταγματικές αρχές που διέπουν παγίως τη νομολογιακή του στάση όπως η αρχή της ισότητας, της αναλογικότητας και της προστασίας του πυρήνα των συνταγματικών δικαιωμάτων προσπάθησε και προσπαθεί να επιτελέσει το ρόλο του που δεν είναι άλλος από τη διασφάλιση της εφαρμογής των κανόνων που έχουν ως στόχο τη διατήρηση της τάξης, της λειτουργικότητας, της αποτελεσματικότητας, της κοινωνικής ειρήνης στη χώρα και πάνω απ’ όλα την επιβίωσή της».

Η χρονοκαθυστέρηση στην  έκδοση των αποφάσεων

«Αποτελεσματική απονομή Δικαιοσύνης είναι η επίκαιρη απονομή Δικαιοσύνης» τόνισε ο κ. Πικραμμένος και προσέθεσε:

«Η καθυστερημένη διάγνωση της υποθέσεως και η απόφαση που εκδίδεται μετά την πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος δεν τέμνει πλέον τη διαφορά. Διότι η διαφορά δεν υπάρχει πια, είτε διότι δεν υπάρχουν οι άνθρωποι, είτε διότι έχουν αλλάξει οι συνθήκες και ο χρόνος έχει δώσει πια τις δικές του λύσεις. Μια τέτοια απόφαση έχει μόνον έννοια γνωμοδότησης προς τη διοίκηση ως προς το ποια είναι η ερμηνεία της διατάξεως και ποια ήταν στην περίπτωση αυτή η ορθή λύση.

Στις περιπτώσεις μάλιστα που η ερμηνευθείσα διάταξη έχει στο μεταξύ καταργηθεί ή ουσιωδώς τροποποιηθεί –σκεφτείτε εν προκειμένω τους διάφορους φορολογικούς νόμους– η ανεπίκαιρη δικαστική απόφαση έχει μόνον ιστορική αξία.

Κάθε ανεπίκαιρη λόγω καθυστέρησης δικαστική απόφαση, όπως και κάθε κρίση η οποία αγνοεί τις ευρύτερες επιπτώσεις της απόφασης στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας προκαλούν εκτός των άλλων ένα πρόσθετο «κόστος συναλλαγής», το οποίο επιβαρύνει όχι μόνον τους διαδίκους αλλά ένα ευρύτερο σύνολο (λ.χ. τους χρήστες μιας υπηρεσίας, τους κατοίκους μιας περιοχής, τους εργαζόμενους μιας επιχείρησης, τους φορολογούμενους, τους παρόντες και τους μελλοντικούς ασφαλισμένους κ.ά.)».

Εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας

Παράλληλα, ο κ. Πικραμμένος ανέφερε:

«Ωστόσο, όταν το κόστος σε χρόνο και χρήμα για την επίλυση διαφορών από τα δικαστήρια είναι υπερβολικό, η Δικαιοσύνη αποτυγχάνει να επιτελέσει το έργο της.

Στην περίπτωση αυτή, η οικονομική ανάλυση του δικαίου θεωρεί ότι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη παύει πλέον να αποτελεί ορθολογική επιλογή για τα μέρη της διαφοράς, τα οποία θα παρακάμψουν τη δικαστική οδό στρεφόμενα σε άλλες μορφές επίλυσης, τις οποίες θα κρίνουν ως πιο αποτελεσματικές.

Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν θα επιλέξουν κάποια θεμιτή μορφή εξωδικαστικής επίλυσης (διαιτησία, διαμεσολάβηση), στη χειρότερη θα καταφύγουν στη διαφθορά ή θα αναζητήσουν προστασία από εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας».

Τέλος, η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Δελλή, υπό τον τίτλο «Δήμος και Αγορά- Το δημόσιο δίκαιο «αλλιώς», με βλέμμα της οικονομικής ανάλυσης» (εκδόσεις Ευρασία,) πραγματοποιήθηκε στο πολυχώρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ