Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο θα λυθεί ο γόρδιος δεσμός των αναδρομικών;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο θα λυθεί ο γόρδιος δεσμός των αναδρομικών;

Μια σειρά αποφάσεων που ουσιαστικά ερίζουν για τις περικοπές των μνημονίων έχουν δημιουργήσει έναν δικαστικό γόρδιο δεσμό σχετικά με τις οριστικές αποφάσεις των δικαστηρίων επ’ αυτών:

-Ποιες περικοπές είναι συνταγματικές και ποιες όχι;

-Ποιοι, εφόσον κριθούν αντισυνταγματικές οι περικοπές σε μισθούς ή συντάξεις δικαιούνται αναδρομικά;

Μικρό παράδειγμα:

Ενώ στην Ολομέλεια του ΣτΕ εκκρεμεί εδώ και 13 μήνες η απόφαση για τη συνταγματικότητα ή όχι του νόμου Κατρούγκαλου, στο ΣΤ’ Τμήμα του Ανώτατου δικαστηρίου εκκρεμεί η πρώτη δίκη για τις περικοπές των δώρων εν ενεργεία δικαστικών υπαλλήλων.

Παράλληλα η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε δίκη-πιλότο, έκρινε πρόσφατα ότι είναι συνταγματικές οι περικοπές που έγιναν το 2010 σε συνταξιούχο στρατιωτικό για τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας.

Ουσιαστικά το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο έκρινε ότι οι συντάξεις που υπερβαίνουν τα 2.500 ευρώ «μπορούν» να περικοπούν και πως η επίμαχη περικοπή δεν αντιβαίνει ούτε τις διατάξεις του Συντάγματος περί ισότητας και αναλογικότητας, ούτε τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Στην Ολομέλεια

Εκτιμάται λοιπόν πως οι υποθέσεις αυτές, οι οποίες εισάγονται στα δικαστήρια, θα φτάσουν να κριθούν στον ανώτατο βαθμό, όπως διαφαίνεται και με την υπόθεση του ΣΤ’ Τμήματος, η οποία αφορά στα δώρα εν ενεργεία εργαζομένων. Νομικές πηγές υποστηρίζουν ότι επειδή η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ναυπλίου κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις των νόμων βάσει των οποίων έγιναν οι επίμαχες περικοπές, οι δικαστές του ΣΤ’ Τμήματος θα παραπέμψουν το θέμα για τελική κρίση στην Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου.

Αντίθετες;

Το πρόβλημα είναι όμως, πως εκδίδονται ταυτόχρονα κατά δεκάδες αντίθετες αποφάσεις από τα Ειρηνοδικεία της χώρας τα οποία -συνήθως- δικαιώνουν τους προσφεύγοντες. Το δημόσιο ασκεί εφέσεις και ουδείς γνωρίζει το αποτέλεσμα. Νομικές πηγές εκτιμούν μάλιστα πως είναι αναπόφευκτο – αν δεν δοθεί κεντρική πολιτική λύση- και αυτό το δικαστικό σήριαλ μπορεί να φτάσει πολύ «ψηλά», δηλαδή, μέχρι τον Άρειο Πάγο σε αυτήν την περίπτωση. Και τότε, με το Δημόσιο να εξαντλεί όλα τα ένδικα μέσα, οι ανώτατοι δικαστές θα είναι αυτοί που θα αποφανθούν για το «καυτό» αυτό θέμα. Σε περίπτωση που η απόφασή τους θα είναι διαφορετική από αυτήν της Ολομέλειας του ΣτΕ, τότε την ενδεχόμενη διχογνωμία θα κληθεί να λύσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ