Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Τα πετρέλαια «ορίζουν» την νέα πολιτική των ΗΠΑ στη Λ. Αμερική;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τα πετρέλαια «ορίζουν» την νέα πολιτική των ΗΠΑ στη Λ. Αμερική;

Οι ΗΠΑ είναι μία από τις πρώτες χώρες που πήραν θέση με φόντο την πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα. Έσπευσαν άμεσα να αναγνωρίσουν τον αυτοανακηρυγμένο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, Χουάν Γκουαϊδό, ενώ ο Τζον Μπόλτον (άθελά του;), πρόσφατα αποκάλυπτε και τις αμερικανικές πετρελαϊκές βλέψεις στη Βενεζουέλα.

«Μήπως πρόκειται για το πρώτο βήμα, μιας νέας αμερικανικής πολιτικής στην Λατινική Αμερική;», ήταν το ερώτημα που έθετε σωστά με βάση τις εξελίξεις η Deutsche Welle σε ανάλυση της για όσα συμβαίνουν στη «γη του Μπολίβαρ».

Η Βενεζουέλα είναι το “κλειδί”

Σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, στα μάτια της κυβέρνησης Τραμπ, η Βενεζουέλα είναι το κλειδί ώστε οι ΗΠΑ ακολούθως να ελέγξουν τόσο την Κούβα όσο και την Νικαράγουα – χώρες που εξαρτώνται άμεσα από τις εισαγωγές πετρελαίου από το Καράκας. Σε περίπτωση ανατροπής του καθεστώτος Μαδούρο λοιπόν, θεωρούνται σχεδόν βέβαιες και οι πολιτικές αναταράξεις στις δυο αυτές χώρες.

Πέρα από το πολιτικό ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον όμως, στις αποφάσεις που λαμβάνονται από τα «γεράκια» των ΗΠΑ επικυριαρχεί βέβαια και ο παράγοντας «ενέργεια». Τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου της Βενεζουέλας, που δεν παιρνούν βέβαια απαρατήρητα από τις ΗΠΑ.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με μεγάλες αμερικανικές εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στη Βενεζουέλα, είτε στις ΗΠΑ όπως η βραζιλιάνικη Citgo. Νομίζω ότι όλοι έχουμε τον ίδιο στόχο. Για τις ΗΠΑ θα ήταν μεγάλα τα οικονομικά οφέλη από μια επένδυση αμερικανικών πετρελαϊκών εταιριών στην χώρα καθώς και την ενίσχυση των δυνατοτήτων εξόρυξης. Θα ήταν θετικό για τους λαούς της Βενεζουέλας και των ΗΠΑ», είπε ο Μπόλτον, δείχνοντας προφανώς πως η υπερδύναμη δεν έχει καμιά διάθεση να σταματήσει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ