Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Τα σπασμένα τζάμια του Εφετείου και το «σπασμένο» ηθικό της Δικαιοσύνης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τα σπασμένα τζάμια του Εφετείου και το «σπασμένο» ηθικό της Δικαιοσύνης

Η εικόνα των – ακόμα- σπασμένων τζαμιών στο Εφετείο της Αθήνας είναι μια εικόνα προσωρινής ήττας για τη Δικαιοσύνη. Απλώς γατί είναι εκεί για να θυμίζουν πως πριν από 11 μήνες 4 τρομοκράτες έφτασαν την είσοδο του – υποτίθεται- καλύτερα φρουρούμενου κτηρίου της Αθήνας, και αφού τοποθετήσαν εκρηκτικό μηχανισμό, σπαράλιασε την είσοδό του. Αυτή την εικόνα βλέπουν καθημερινά πολίτες, δικηγόροι και δικαστές.

Η εικόνα έχει μια σημειολογία γιατί επί της ουσίας αυτό είναι ένα από τα τρία χτυπήματα κατά της Δικαιοσύνης τα τελευταία χρόνια.

Τον Οκτώβρη του 2016 είχε τοποθετηθεί μηχανισμός κάτω από το σπίτι της Εισαγγελέα Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, η οποία είχε εμπλακεί σε μια σειρά δημοσιευμάτων και αντιπαραθέσεων στην έρευνα για τον αποβιώσαντα επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο.

Τον Δεκέμβρη του 2017 στο Εφετείο της Αθήνας, τοποθετήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός ο οποίος διέλυσε την είσοδο. Ένας από τους (4 πιθανότατα) δράστες πυροβόλησε με καλάζνικοφ κατά του αστυνομικού φρουρού, χωρίς ευτυχώς να τον τραυματίσει.

Χθες ήταν η σειρά του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου. Ο μηχανισμός δεν εξερράγη αλλά η οργή των δικαστών πλέον έχει ξεχειλίσει.

«Μας στοχοποιούν»

Στην περίπτωση Ντογιάκου οι γνωρίζοντες αναφέρονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό στην στοχοποίησή του τα τελευταία τρία χρόνια με αφορμή την αρνητική δημοσιότητα την οποία είχε εισπράξει κατά κόρον με αφορμή μεταξύ άλλων την σφοδρή αντιπαράθεση με την τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου. Η πειθαρχική διαδικασία, η πανηγυρική επανεκλογή του στη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών (και η αποχώρησή του μετά λόγω της πειθαρχικής ποινής) διανθίστηκαν με ένα κύμα αρνητικής δημοσιότητας το οποίο προφανώς, θεωρούν οι άνθρωποι της Δικαιοσύνης, δεν είναι άσχετο με τα χθεσινά.

Η απαξίωση της Δικαιοσύνης

Την ίδια στιγμή, οι δικαστές, θεωρούν πως ρόλο στη στοχοποίησή τους παίζει και η επιθετική ρητορική της κυβέρνησης κατά της Δικαιοσύνης καθώς σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε συνολική απαξίωση του θεσμού αλλά και των προσώπων που την υπηρετούν. Θεωρούν δηλαδή, πως επειδή κατά το παρελθόν υπήρξαν και φαινόμενα διαφθοράς εντός της Δικαιοσύνης, η ρητορική αυτή κινητοποιεί ακραία ένστικτα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ