Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Τι συμβαίνει (και βάλλεται) η Μαρία Παπασπύρου;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τι συμβαίνει (και βάλλεται) η Μαρία Παπασπύρου;

«Φίλια» πυρά, θα μπορούσε ένα πει κανείς πως δέχεται το τελευταίο διάστημα η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, η οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν ως ένα από τα πρόσωπα υψηλής εμπιστοσύνης του στενού πυρήνα της κυβερνητικής εξουσίας.

Η επιθεωρήτρια, η οποία ήταν επί σειρά ετών δικαστική λειτουργός, έχει βρεθεί πολλές φορές στο μάτι του κυκλώνα, λόγω της ενασχόλησής της με υποθέσεις μεγάλης πολιτικής έντασης όπως π.χ. την υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ ή την έρευνα για τις πλημμύρες στο Μάτι, αλλά συνήθως τα πυρά προέρχονταν από την αντιπολίτευση. Τον τελευταίο καιρό όμως, αν παρατηρήσει κανείς, η Επιθεωρήτρια που θεωρείται -όπως και η κα Ξένη Δημητρίου, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου- πρόσωπο του στενού φιλικού περιβάλλοντος του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημ. Τζανακόπουλου, δέχεται πυρά από τον Τύπο, δημιουργώντας μια εικόνα αποδρομής για την μέχρι πρότινος κραταιά Επιθεωρήτρια.

Τα δημοσιεύματα

Αυτή τη φορά τα πυρά προέρχονται (πρόσφατα) από την «Εφημερίδα των Συντακτών», η οποία ασκεί δριμεία κριτική  στη γενική επιθεωρήτρια, στην οποία αποδίδεται πως καθυστέρησε 19 μήνες να παραδώσει ένα πόρισμα 18 σελίδων για δύο περιστατικά Διεθνούς Δικαίου που αφορούσαν απελάσεις προσφύγων, οι οποίοι είχαν εκφράσει ενδιαφέρον να ζητήσουν άσυλο.

«…Το ίδιο το πόρισμα της ΓΕΔΔ εμφανίζεται εξαιρετικά προβληματικό, καθώς δεν απαντά σχεδόν σε κανένα ερώτημα, ενώ αντιθέτως προξενεί απορίες για τον τρόπο που έγινε ο έλεγχος, για τις αντιφάσεις που περιέχει και για τη σκοπιμότητά του», επισημαίνει η εφημερίδα.

Καθυστερήσεις;

Τη σκυτάλη πήρε αμέσως μετά η εφημερίδα «Δημοκρατία», η οποία κατέγραψε μια διαδρομή καθυστερήσεων και «αστοχιών» (κατά την εκτίμησή της)  σε μια σειρά από υποθέσεις πρώτης γραμμής. Η ανάγνωση λοιπόν που μπορεί να γίνει είναι πως έχει αρχίσει να καταγράφεται  μια δυσαρέσκεια – πιθανόν σε υψηλά κλιμάκια- για τις καταγεγραμμένες καθυστερήσεις σε σοβαρές υποθέσεις από την κα Παπασπύρου. Σε υποθέσεις μάλιστα που η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολιτικά και οι καθυστερήσεις προφανώς ενοχλούν.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, χαρακτηριστικό παράδειγμα καθυστερήσεων είναι το θέμα του πορίσματος για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, για την οποία η κυρία Παπασπύρου έδωσε την εξήγηση πως «η καθυστέρηση αποδίδεται στην αργή ροή πληροφοριών». Η ίδια επιχειρηματολογία χρησιμοποιήθηκε και για τις καθυστερήσεις των ερευνών της στην υπόθεση Novartis. «Χάθηκαν στοιχεία γι’ αυτό και έχουμε καθυστερήσει τόσο πολύ» δήλωνε στις αρχές του 2018.

Στην περίπτωση της φονικής πλημμύρας στη Μάνδρα η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης χρειάστηκε και πάλι οκτώ μήνες για να εκδώσει πόρισμα, το οποίο τελικώς δεν απέδωσε καμία ευθύνη στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου. Ως γνωστόν  η περιφερειάρχης σε αντίθεση με όσα έλεγε η κα Παπασπύρου, εκλήθη μαζί με άλλα δέκα άτομα, να καταθέσει στον εισαγγελέα ως ύποπτη.

Το Μάτι

Στην περίπτωση των πυρκαγιών στο Μάτι, η έρευνα της κας Παπασπύρου είχε χρησιμοποιηθεί ως αντίβαρο στην εκπεφρασμένη βούληση της εισαγγελίας να προχωρήσει άμεσα σε κλητεύσεις υπόπτων.

Τότε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, με την οποία η κυρία Παπασπύρου διατηρεί φιλικές σχέσεις, ζήτησε από τους εισαγγελείς να συμπεριλάβουν στη δικογραφία και το πόρισμα που θα συνέτασσε η γενική επιθεωρήτρια, το οποίο θα έπαιρνε αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθεί. Η εντολή της κυρίας Δημητρίου στην ουσία «πάγωνε» το έργο του τότε προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίου, ο οποίος είχε ήδη παραλάβει το πόρισμα του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα – πυραγού και βρισκόταν στο στάδιο να αποστείλει κλήσεις για εξηγήσεις στους υπευθύνους. Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν έκαναν την κυρία Δημητρίου να αναδιπλωθεί και να δηλώσει πως δεν ήθελε να «παγώσει» τις έρευνες, αλλά να καταστήσει γνωστό στον κ. Ζαγοραίο ότι υπάρχει και το πόρισμα της επιθεωρήτριας.

Το πράγματα λοιπόν φαίνεται πως έχουν πάρει μια άλλη τροπή εντός του κυβερνητικού συνδυασμού. Υπάρχουν δηλαδή πλέον φωνές αντίρρησης και αντίδρασης στο εσωτερικό του, που καταγράφουν «αδυναμίες», για να το πούμε ευγενικά, στην περίπτωση της επιθεωρήτριας. Το ερώτημα είναι αν θα βρουν απόκριση και πιο ψηλά…

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ