Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Υποθέσεις βιασμού: Αντιδράσεις για τη νέα διάταξη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υποθέσεις βιασμού: Αντιδράσεις για τη νέα διάταξη

Σοβαρές αντιδράσεις σε επίπεδο γυναικείων οργανώσεων αλλά και νομικών προκαλεί η νέα διάταξη στον προτεινόμενο Ποινικό Κώδικα για τον βιασμό. Οι ενστάσεις αφορούν τον  ορισμό του εγκλήματος του βιασμού. Μέχρι σήμερα διώκονταν ως βιασμός η πράξη που γινόταν μέσω «απειλής σπουδαίου και άμεσου κινδύνου», ενώ τώρα περιορίζεται σε «απειλή κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας».

Η διεθνής Αμνηστία αλλά και νομικοί αντιδρούν καθώς μένουν απ’ έξω οι απειλές μέσω βιντεοσκόπησης προσωπικών στιγμών και ψυχολογικής βίας. Μάλιστα, ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου Στ. Παπαγεωργίου -Γονατάς, αναφέρει στο dikastiko.gr πως «εξοστρακίζοντας από τη διάταξη του βιασμού κάθε άλλη μορφή σωματικής και ψυχολογικής βίας, εξαναγκάζουν μία γυναίκα να υποταχθεί στις διεστραμμένες ορέξεις του βιαστή της. Ειδικά στην Ελλάδα, όπου πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό οι καταγγελίες πράξεων βιασμού μέσω απειλών και εκβιασμών, οι οποίες διαπράττονται μέσω διακίνησης προσωπικών δεδομένων, όπως ερωτικών φωτογραφιών και βίντεο ερωτικών σκηνών σε διαδικτυακές πλατφόρμες, εξαναγκάζοντας πολλές γυναίκες να γίνουν θύματα βιασμού».

Οπισθοδρόμηση

Μάλιστα, η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει οπισθοδρόμηση για τα δικαιώματα των γυναικών τον προτεινόμενο ορισμό του βιασμού, ο οποίος παρεμπιπτόντως δόθηκε στη δημοσιότητα, ανήμερα την ημέρα της γυναίκας (ολόκληρο το νομοσχέδιο). Η οργάνωση έχει ξεκινήσει εκστρατεία με αίτημα την τροποποίηση του άρθρου 336, που περιλαμβάνει τον ορισμό του βιασμού, έτσι ώστε αυτός να ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης.

Ωστόσο, όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση, στο προτεινόμενο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, «όχι απλώς δεν υιοθετείται ένας ορισμός του βιασμού με βάση τη συναίνεση, αλλά ο ισχύων μέχρι σήμερα ορισμός, αντικαθίσταται με έναν ακόμη χειρότερο». Η νέα πρόταση, εξηγεί, περιορίζει τις περιπτώσεις της «απειλής σπουδαίου και άμεσου κινδύνου», μόνο σε εκείνες που αφορούν «απειλή κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας».

Με αυτόν τον τρόπο, οριοθετείται ακόμη περισσότερο η έννοια της απειλής (ως αποκλειστικά σωματικής) και κλείνει οποιοδήποτε περιθώριο διαφορετικής ερμηνείας.

Η Διεθνής Αμνηστία θα θέσει στη δημόσια διαβούλευση αίτημα τροποποίησης του άρθρου 336 και της υιοθέτησης ενός ορισμού του βιασμού, με βάση την απουσία συναίνεσης και καλεί το υπουργείο Δικαιοσύνης να αναλάβει πρωτοβουλία για αυτή την τόσο απαραίτητη νομοθετική αλλαγή.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ