Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

«Χρυσή αποκάλυψη» ή «χρυσή νομική γκάφα»;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Χρυσή αποκάλυψη» ή «χρυσή νομική γκάφα»;

Πρόκειται πιθανόν για μια τεράστια «χρυσή» γκάφα στην υπόθεση της καταγγελλόμενης ως παράνομης δραστηριότητας της ομάδας των 63 ατόμων σχετικά με την εμπορία χρυσού.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης από χθες το απόγευμα επικαλούνται συγκεκριμένες διατάξεις της σύμβασης της ΕΕ με την Τουρκία για να αποδείξουν πως δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής δασμών στις συναλλαγές της ΕΕ με την Τουρκία. Τι σημαίνει αυτό;

Αν ισχύει νομικά και επιβεβαιώνεται από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές , τότε σημαίνει πως όλη η υπόθεση, όπως παρουσιάστηκε, σκάει σα φούσκα.

Άλλωστε το γεγονός ότι χθες το βράδυ αφέθηκαν ελεύθεροι και οι 23 εναπομείναντες κατηγορούμενοι , μεταξύ των οποίων ένας αστυνομικός που φέρεται να ενημέρωνε για κινήσεις της αστυνομίας, και ο φερόμενος αρχηγός της δεύτερης ομάδας, σε αυτή την κατεύθυνση κατατείνει. Όχι δασμοί, όχι λαθρεμπορία Το είπε τη δεύτερη μέρα ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος του Ριχάρδου: Δεν υπάρχουν δασμοί μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Μίλησε μάλιστα για προχειροδουλειά της αστυνομίας. Το σχηματοποίησε την τρίτη μέρα, ο Μιχ. Δημητρακόπουλος, συνήγορος του φερόμενου ως επικεφαλής της δεύτερης ομάδας:

«Οι εντολείς μου αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή σε πράξεις λαθρεμπορίας για πραγματικούς και νομικούς λόγους . Επί της ουσίας ουδέποτε μετέφεραν κράμα χρυσού στην Τουρκία. Νομικά το αδίκημα της λαθρεμπορίας δεν υφίσταται , γιατί το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1995 με την υπ΄αριθμόν 1 απόφασή του κατάργησε τους εισαγωγικούς και εξαγωγικούς δασμούς και φόρους με την Τουρκία για όλα τα προϊόντα πλην των τροφίμων», ανέφερε ο κ. Δημητρακόπουλος

Στον αέρα η υπόθεση

Εφόσον ευσταθεί αυτή η νομική άποψη, γεγονός που θα κληθεί να επιβεβαιώσει η αρμόδια αρχή (άραγε γιατί δεν ερωτήθηκε εξ αρχής) τότε σ’  αυτή την περίπτωση δεν υφίσταται (νομικά) ούτε εγκληματική οργάνωση με αποτέλεσμα επι της ουσίας η δικογραφία με τους 63 συλληφθέντες (μεταξύ των οποίων και ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος) να τινάζεται στο αέρα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δεν αποκλείεται συνολικά οι κατηγορούμενοι να αφεθούν ελεύθεροι αφού θα πρόκειται για ήσσονος σημασίας αδικήματα με πιθανόν μόνο φορολογικό αντικείμενο.

Θα πρόκειται όμως και για ένα τεράστιο «φιάσκο» για το οποίο ειχε μιλήσει με διθυράμβους στη Βουλή ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ας μη βιαζόμαστε όμως , κοντός ψαλμός..

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ