Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Όλοι οι άνθρωποι του Τσίπρα στη Δικαιοσύνη και η παρουσία της Βασιλικής Θάνου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Όλοι οι άνθρωποι του Τσίπρα στη Δικαιοσύνη και η παρουσία της Βασιλικής Θάνου

Ήταν ευδιάκριτο δια γυμνού οφθαλμού: Η απόφαση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές εν μέσω σκληρού ροκ περί διαφθοράς και διαπλοκής,

δηλαδή με διώξεις για αποκαλούμενες υποθέσεις διαφθοράς , θα οδηγούσε στο υπουργείο Δικαιοσύνης ένα πρόσωπο υψηλής εμπιστοσύνης. Η επιλογή λοιπόν του 43χρονου δικηγόρου Μιχ. Καλογήρου και μέχρι προχθές γενικού γραμματέα της κυβέρνησης ήταν μονόδρομος για τον Αλέξη Τσίπρα καθώς η στόχευση είναι διπλή: Πρώτον, ο ισχυρός συμβολισμός της ανανέωσης και της εισόδου της γενίας των 40ρηδων του ΣΥΡΙΖΑ στα βαθιά της πρώτης γραμμής της κυβέρνησης, που αναζητούσε το Μαξίμου έπρεπε να δωθεί στο υπουργείο που θα παίξει τον κομβικό, καθοριστικό – κατα τους παρατηρητές- ρόλο της επόμενης, προεκλογικής περιόδου.

Τα δύο πρόσωπα της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, θα διαχειριστούν τον «καυτό» δικαστικά, προεκλογικό χειμώνα

Ο νεαρότερος υπουργός Δικαιοςύνης της μεταπολίτευσης δίνει το στίγμα μιας αντιδιαστολής : «Το νέο πολεμά το παλιό της διαφθοράς και της διαπλοκής» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της επερχόμενης θητείας, δεδομένου πως η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να τοποθετήσει τα – προεκλογικά- ρέστα της, στις υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια , τη στιγμή μάλιστα που , όπως λέγεται, οι δίωξεις σε διάφορες υποθέσεις βρισκονται «επι θύραις».

Η δήλωση

Αλλωστε η πρώτη δήλωση του νέου υπουργού Δικαιοσύνης, είναι ενδεικτική και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως: «Η δικαιοσύνη και η πολιτική εξουσία πρέπει να ειναι στην ίδια πλευρά της μάχης απέναντι στους εχθρούς του δημοσίου συμφέροντος».

Δεύτερον, η δεύτερη στόχευση είναι η ομάδα της «Δικαιοσύνης» να αποτελείται πλέον από ανθρώπους της απολύτου εμπιστοςύνης του Αλ. Τσίπρα καθώς ο μεν Μ. Καλογήρου είναι στενός φίλος του Δημ. Τζανακόπουλου και με προσωπική επαφή με τον πρωθυπουργό πολλά χρόνια τώρα, ο δε Δημ. Παπαγγελόπουλος (ακλόνητος στη θέση του) απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του επικεφαλής της κυβέρνησης. Η παρουσία , με ισχυρό συμβολισμό , της προισταμένης της νομικής υπηρεσίας του πρωθυπουργού, πρωην προεδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, στην τελετή παραλαβής Καλογήρου- αποχώρησης Κοντονή, μαρτυρά σίγουρα πολλά για τις σχέσεις της με τον μέχρι πρότιμος επικεφαλής του υπουργείου.

Συμβολική ήταν η παρουσία Θάνου στην ανάληψη Καλογήρου και την αποχώρηση Κοντονή.

Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα ισχυρό τρίγωνο προσώπων στη Δικαιοσύνη που θα διαχειριστούν προεκλογικά την καυτή δικαστική αντζέντα. Σε αυτή την εξίσωση δεν πρέπει να αγνοηθεί ο κεντρικός ρόλος του κυβέρνητικού εκπροσώπου( δικηγόρου στο επάγγελμα) Δημ. Τζανακόπουλου, οι σχέσεις του οποίου τόσο με την γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου όσο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «οικογενειακές».

Τα καρφιά Παπαγγελόπουλου

Στον αντίποδα ενδεικτικό της ψυχρότητας στις σχέσεις Κοντονή με Παπαγγελόπουλου-Θάνου, είναι το γεγονός ότι ο απερχόμενος υπουργός ευχαρίστησε τους πάντες από τους γενικούς γραμματείς, τους δικαστες μέχρι και τον τελευταίο υπάλληλο, δεν είπε όμως κουβέντα για τον αναπληρωτή υπουργό. Σαν έτοιμος από καιρό ο κ. Παπαγγελόπουλος εκφώνησε ένα απλό «αποχαιρετώ τον Σταυρό Κοντονή» και στη συνέχεια , σε αντιδιαστολή, έπλεξε το εγκώμιο του νέου υπουργού: «Καλοσωρίζω τον Μιχάλη Καλογήρου και του εύχομαι καλή επιτυχία. Εκτος από την αμέριστη συμπαράσταση όλων μας , έχει την πολύτιμη αρωγή της ευφυίας , μετριοπάθειας του και της βαθιας γνώσης των ευαισθητων θεματων της δικαιοσύνης. Οσο για μένα θα παραμείνω ρομαντικός, σφοδρός πολέμιος κάθε λογικής που οδηγεί σε συστημικές παγίδες».

Η «ψυχρή» σχέση Κοντονή- Παπαγγελόπουλου και τα «καρφιά» του δεύτερου

Ο Στ. Κοντονής , εμφανώς ενοχλημένος, αποχώρησε χωρις να κάνει απολογισμό (δε χρειάζεται, ολοι ξέρουν, ειπε) επιτέθηκε όμως στον Κυρ. Μητσοτάκη: “Η κυβέρνηση δίνει όλα αυτά τα χρόνια μια μεγάλη μάχη απέναντι σε ένα συστημα διαπλοκής και διαφθοράς που συνέδραμε για να πέσει η χώρα στα βράχια, στόχος μας είναι να μην επανέλθει αυτό το σύστημα, το σύστημα με τον κ. Μητσοτάκη με τη Νέα Δεξιά που δομείται από τον ίδιο και ακροδεξιά στοιχεία, για να μην γυρίσει η Ελλάδα πίσω. Αυτήν την προσπάθεια θα την εκτιμήσει ο ελληνικός λαός”.

Οι σχέσεις με τους δικαστές

Η αποχώρηση Κοντονή πάντως έχει να κάνει και με μια προσπάθεια αποκατάστασης της σχέσης της κυβέρνησης με δικαστές και δικηγόρους οι οποίες ειχαν διαρραγεί. Οι εκατέρωθεν ανακοινώσεις με κάθε αφορμή είχαν οδηγήσει σε προσωπική κόντρα. Θέματα όπως π.χ της δικαστικής διαμεσολάβησης ή της τριχοτόμησης του Πρωτοδικείου Αθηνών, οδήγησαν σε μια ατέρμονη προσωπική αντιπαράθεση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ