Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Folli Follie: Θέλει κάποιος να καθυστερήσει την έρευνα;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Folli Follie: Θέλει κάποιος να καθυστερήσει την έρευνα;

Το ερώτημα τίθεται κυρίως από χρηματιστηριακούς κύκλους και παράγοντες της αγοράς. Θέλει κανείς να καθυστερήσει η έρευνα για το σκάνδαλο της Folli Follie; Θέλει κάποιος ή κάποιοι να μην προχωρήσει άμεσα στο επόμενο στάδιο , πιθανόν της κλήτευσης υπόπτων,  η δικαστική έρευνα;

Η απάντηση που δίνουν αρμόδιες πηγές είναι πως για να προχωρήσει περαιτέρω η έρευνα, θα πρέπει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που διερευνούν τα οικονομικά στοιχεία να προχωρήσουν με ταχύτητα και αταλάντευτη βούληση για να αποκαλύψουν όλες τις διαδρομές του “σκανδάλου”.

Η απορία που εκφφράζεται είναι γιατί ακόμα δεν έχει υποβληθεί η μηνυτήρια αναφορά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τον ισολογισμό του 2016, στον οποίο επίσης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο βούλευμα δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών, έχουν εντοπιστεί – επίσης- σημεία και τέρατα:

Το Βούλευμα

Ο οικονομικός εισαγγελέας Γ.Δραγάτσης

“Εκ των ανωτέρων συνάγεται ότι πρόκειται για μεθοδευμένη και σχεδιασμένη από τουλάχιστον το 2007 εξαπάτηση των επενδυτών που εμπιστεύθηκαν την ειλικρίνεια των δημοσιευμένων ισολογισμών της εταιρίας προχώρησαν σε αγορά μετοχών της και σήμερα έχουν καταγράψει τεράστια οικονομική ζημία αφού η τιμή της μετοχής μετά την αποκάλυψη της απάτης έχει υποστεί οικονομική απαξίωση.

Επομένως με βάση το μέχρι σήμερα διαθέσιμο υλικό της προκαταρκτικής εξέτασης, το οποίο προέρχεται αφενός από την εποπτική αρχή των εισηγμένων εταιριών αφετέρου από το προσωρινό έστω πόρισμα τρίτης ανεξάρτητης ελεγκτικής εταιρίας υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις ότι η εταιρία όχι μόνο για το 2017 αλλά με μεγάλη βεβαιότητα επί σειρά ετών δηλαδή κατ΄εξακολούθηση δημοσιοποιούσε ανακριβείς οικονομικές καταστάσεις διογκώνοντας και τον κύκλο των πωλήσεων της και τα κέρδη της και τα ταμειακά της διαθέσιμα δημιουργώντας συστηματικά μάλιστα στους επενδυτές αλλά και στις εποπτικές αρχές μια παραπλανητική εικόνα για τις πραγματικές δυνατότητες της εταιρίας στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

“Ο Δ. Κουτσολιούτσος είχε προβεί σε πώληση 1.150.000 μετοχών της εταιρίας Folli Follie συνολικής αξίας 23 εκατ. €”

Δεν είναι δε τυχαίο το γεγονός ότι από τον έλεγχο των χρηματιστηριακών συναλλαγών των μελών του ΔΣ προκύπτει ότι στις 5/9/17 ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είχε προβεί σε πώληση 1.150.000 μετοχών της εταιρίας Folli Follie  συνολικής αξίας 23 εκατομμύρια ευρώ, ενέργεια που από μόνη της είναι ικανή να βλάψει το επενδυτικό κοινό και συνιστά χειραγώγηση πέραν της απατηλής σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων που παραπλάνησαν σωρεία επενδυτών που προχώρησε σε αγορά μετοχών και στη συνέχεια μετά την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου και του πανικού που ακολούθησε ρευστοποίησε τις μετοχές καταγράφοντας ζημία χιλιάδων ευρώ”.

Οι ισολογισμοί

Οι αναφορές αυτές στο βούλευμα, το οποίο υιοθετεί την πρόταση του οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, είναι απολύτως διαφωτιστικές. Και προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός ότι μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία απέστειλε – ουσιαστικά- μόνο την έκθεση διοικητικών προστίμων για το 2017, ενώ καθυστερεί να υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά και για το 2016, όπως λένε χρηματιστηριακές πηγές.

Παράλληλα ακόμα δεν έχει παραλάβει ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, το πόρισμα της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης Ισολογισμών (ΕΛΤΕ) για τους “πειραγμένους” ισολογισμούς της Folli Follie. Η παραγγελία ως γνωστόν έχει δοθεί από το καλοκαίρι αλλά το πόρισμα σε μια έρευνα που απαιτεί ταχύτητα , λόγω του τεράστιου χρηματικού όγκου που διακυβεύεται αλλά και των συμφερόντων χιλιάδων επενδυτών με μεγάλο αντίκτυπο στην αγορά, δεν έχει σταλεί ακόμα. Το γεγονός αυτό προκαλεί καθυστερήσεις στην έρευνα, την οποία προσπαθεί να επιταχύνει η εισαγγελική Αρχή.

.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ