Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Βασίλης Χειρδάρης: «Η κριτική και τα όρια ευπρέπειας και σεβασμού της Δικαιοσύνης»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βασίλης Χειρδάρης: «Η κριτική και τα όρια ευπρέπειας και σεβασμού της Δικαιοσύνης»

Δηλώσεις κρατικού αξιωματούχου για τη Δικαιοσύνη και δη κατά δικαστών με τέτοια ένταση, φρασεολογία και  ονομαστική αναφορά θεωρώ ότι είναι πρωτοφανείς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι δηλώσεις του κ. Πολάκη, που έχει την ιδιότητα του Υπουργού και γίνονται με την ιδιότητά του, συνιστούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της  δικαιοσύνης, εμπλέκουν δε την εκτελεστική εξουσία στο έργο της δικαστικής με  καθοδηγητικό τρόπο που δημιουργεί ανισότητα εξουσιών και πρόθεση υποτέλειας της δικαστικής στην εκτελεστική εξουσία.

Ο ποινικολόγος και ειδικός σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Βασ. Χειρδάρης

Η φρασεολογία και το ύφος (υποδείξεις σε προσωπικό επίπεδο για το ανακριτικό έργο, τη συλλογή των αποδείξεων, για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, για προφυλακίσεις κ.α.) δημιουργούν αίσθηση επίθεσης της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική, κλήση για δημόσια απολογία των δικαστικών λειτουργών, παρέμβαση για το τι ακριβώς πρέπει να κάνουν και ουσιαστικά τοποθετούν τους δικαστές στο κατώφλι της εκτελεστικής εξουσίας και δημιουργούν καθεστώς εξάρτησης της δικαιοσύνης από την εκτελεστική, που υπερέχει όλων και επιφυλάσσει στον εαυτό της επιτηρητικό, επικριτικό και καταδικαστικό ρόλο για τη δικαστική εξουσία. Υποβιβάζει δηλαδή τη δικαστική σε δεύτερη κατηγορία εξουσίας με υποτελειακό χαρακτήρα, που υποχρεούται να σέβεται και να ακολουθεί τα κελεύσματά της εκτελεστικής.

Οι δηλώσεις όμως υποβαθμίζουν παράλληλα και το κράτος δικαίου προσβάλλοντας και τα ατομικά δικαιώματα, όπως αυτά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Οι πρόσφατες δηλώσεις για συμμορίες, προφυλακίσεις, δεσμεύσεις περιουσιών κλπ. και παλαιότερα οι χαρακτηρισμοί του ίδιου για κατηγορουμένους που η υπόθεσή τους βρίσκεται σε δικαστική εξέλιξη παραβιάζουν και το τεκμήριο της αθωότητας των υπόπτων και κατηγορουμένων.

Δεν πρέπει όμως να είμαστε άδικοι με τον κ. Πολάκη. Ανεξάρτητα του κατακριτέου ύφους και της φρασεολογίας έχει και ο ίδιος, όπως και κάθε πολίτης, το δικαίωμα να κριτικάρει τη δικαστική εξουσία για τις ενέργειες και πράξεις της. Εύλογη είναι η κριτική του για τις τυχόν καθυστερήσεις. Δικαιούται να ασκεί  ακόμα και αυστηρή κριτική για τις πράξεις των δικαστών αλλά δεν δικαιούται να παρεμβαίνει με τέτοιο τρόπο. Τα όρια στην ευπρέπεια και ο σεβασμός της δικαιοσύνης είναι υποχρέωση όλων μας και δεν εξαιρείται κανένας απολύτως!

                                                                                               

                                                                                                 *Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ