Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Γιάννης Ιωαννίδης: Σχέσεις Κράτους με το θρησκευτικό φαινόμενο: Στην επικαιρότητα η ανάγκη δικαιοκρατικών μεταρρυθμίσεων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιάννης Ιωαννίδης: Σχέσεις Κράτους με το θρησκευτικό φαινόμενο: Στην επικαιρότητα η ανάγκη δικαιοκρατικών μεταρρυθμίσεων

Στην επικαιρότητα και πάλι τα ζητήματα των σχέσεων της Πολιτείας με τις θρησκευτικές κοινότητες. Αφενός με την πρόσφατη ανακίνηση των θεμάτων εκκλησιαστικής περιουσίας, μισθοδοσίας του κλήρου και αναθεώρησης του άρθρου 3 του Συντάγματος, όπου προτείνεται να εισαχθεί διάταξη για τη θρησκευτική ουδετερότητα του Κράτους, χωρίς όμως να καταργείται η «επικρατούσα θρησκεία».

Γράφει ο δικηγόρος Γιάννης Φ. Ιωαννίδης*

Αφετέρου με την καταδίκη της Ελλάδας για την υποχρεωτική, δυστυχώς και κατά τη νομολογία του Αρείου Πάγου, εφαρμογή της Σαρία στους μουσουλμάνους της Θράκης με την απόφαση MollaSali v. Greece του  Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

Στην επιτυχία της συνέβαλε και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) με παρέμβαση ως «amicuscuriae» στη δίκη  στην Ολομέλεια του ΕΔΔΑ.

Η ΕλΕΔΑ αναδείκνυε όλα αυτά τα ζητήματα στην «πρόταση νόμου» που παρουσιάσαμε το 2005 για τους καθαρούς ρόλους Εκκλησίας-Πολιτείας, προτείνοντας ήδη από τότε την κατάργηση των δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων του Μουφτή.

Σε ένα Κράτος Δικαίου οφείλουμε να υποστηρίζουμε σταθερά τα Δικαιώματα όλων, χριστιανών και μουσουλμάνων, ανδρών και γυναικών. Οι νομοθετικές τροποποιήσεις των αρμοδιοτήτων του Μουφτή που έγιναν πριν λίγους μήνες, προφανώς ενόψει της επικείμενης τότε καταδίκης, είναι ένα πρώτο θετικό βήμα.

 Όπως όμως η ΕλΕΔΑ επισήμανε, παραμένει «μια ιδιαίτερα σημαντική  εκκρεμότητα, η οποία είναι βέβαιο ότι θα μας απασχολήσει ξανά: η συμβατότητα του ίδιου του ιερού μουσουλμανικού νόμου, όπως τον εφαρμόζει ο δικαστής-Μουφτής, με την αρχή της ισότητας, ιδιαίτερα της ισότητας των φύλων, και με το συμφέρον του παιδιού».

*δικηγόρος, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ