Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Η Ανδρονίκη Κουβέλη γράφει για τη “βία κατά των γυναικών”

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η Ανδρονίκη Κουβέλη γράφει για τη “βία κατά των γυναικών”

Με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για την κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας με τον ν.4531/2018 έρχεται στο προσκήνιο ένα δυσλειτουργικό φαινόμενο στην Ελληνική κοινωνία αλλά και στην Ελληνική Δικαιοσύνη λόγω πληθώρας των περιστατικών .

Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα που όμως εκτείνεται σε όλες τις πτυχές και εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας.

Γράφει η δικηγόρος Ανδρονίκη Κουβέλη*

Ο πρώτος εξειδικευμένος νόμος στην χώρα μας για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος ήταν ο ν. 3500/2006 και τον Απρίλιο του 2018 ύστερα από συνεχείς προσπάθειες και πιέσεις κυρώθηκε επιτυχώς από το Ελληνικό Κοινοβούλιο η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που τέθηκε αρχικά  σε ισχύ το 2014.

Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας εκδηλώνεται κοινωνικά πρωτίστως σε βάρος των γυναικών παραβιάζοντας την αναγνωρισμένη από το Σύνταγμα της Ελλάδος ισότητας των δύο φύλων παρεμποδίζοντας καθοριστικά με αυτόν τον τρόπο την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας τους, αρχή επίσης αναγνωρισμένη από το Σύνταγμα.

Στόχος του ανωτέρω θεσμικού αυτού πλέγματος και της εξέλιξής του  είναι η προστασία ειδικά των γυναικών μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον μέσω της πρόληψης και καταπολέμησης της βίας εναντίον τους.

Επιδίωξη είναι να εκλείψει σε πρώτο στάδιο η κοινωνική ανοχή και ακόμα και οι ίδιες οι γυναίκες να μην  φοβούνται ή να  διστάζουν να καταγγείλουν ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής  κακοποίησης από παραμέτρους όπως η ανεργία , η μη ύπαρξη οικονομικής ανεξαρτησίας εκτός οικογενείας, οι πιθανές συνέπειες στον επαγγελματικό αντίκτυπο του συζύγου, το κοινωνικό στίγμα και η απόρριψη από το κοινωνικό περιβάλλον.  Λόγοι που μέχρι σήμερα οδηγούν το θύμα να αποσιωπά περιστατικά κακοποίησης.

 Η έμφυλη βία αποτελεί σύμπτωμα βαθιά ριζωμένο σε πατριαρχικές δομές. Ακόμη και σήμερα σε πολλές κοινωνίες η νοοτροπία περί ισότητας και ισονομίας των δύο φύλων είναι ξεχασμένα χρόνια πίσω και επιτρέπουν στον εκάστοτε σύζυγο/σύντροφο να θεωρεί ότι μπορεί να βιαιοπραγεί στη σύζυγο/σύντροφο του διότι λόγω τέλεσης γάμου/σύναψης σχέσης η γυναίκα αποτελεί ιδιοκτησία του άντρα και για τον λόγο αυτό μπορεί αυτός να την μεταχειρίζεται κατά το δοκούν. Σίγουρα και η ίδια η φύση λόγω σωματικής υπεροχής του άντρα είχε συνδράμει στην επικράτηση της αυτής αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο κράτους δικαίου και εν έτει 2018 η συνέχιση της ίδιας αντίληψης απλά φθίνει.

Το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας/απειλής πηγάζει από ένα κοινωνικό φαινόμενο ανοχής, που όμως γίνονται συνεχείς παρεμβάσεις να εξαλειφθεί. Στο πλαίσιο αυτής της εξάλειψης βρίσκεται και το πνεύμα του ν. 3500/2006 ακόμη και με τις τροποποιήσεις του 4531/2018 που ορίζει ότι  η ποινική δίωξη του δράστη να είναι αυτεπάγγελτη και όχι κατ’έγκληση του παθόντος με διττό στόχο την διευκόλυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης αφενός και αφετέρου  να μην μπορεί ο δράστης/κατηγορούμενος να απαλλαχθεί των κατηγοριών με μία απλή ανάκληση της έγκλησης αυτής.

Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι ιδιωτική υπόθεση αλλά αποτελεί σοβαρή κοινωνική παθογένεια και η  αιτιολογική έκθεση του νόμου για την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης , του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας παραθέτει αναλυτικά την ανάγκη καταπολέμησης της  ειδικότερα των γυναικών και για το λόγο αυτό μνημονεύω ένα απόσπασμά της:

« Πραγματικά, η βία κατά των γυναικών – και με τη μορφή της ενδοοικογενειακής βίας – αποτελεί μια μείζονα παράμετρο περιορισμού και συχνά αποστέρησης θεμελιωδών δικαιωμάτων για τις γυναίκες… Οι ρυθμίσεις της (εν. της Σύμβασης )  εκκινούν από την παραδοχή ότι το κοινωνικό φύλο αποτελεί την βάση ανάπτυξης προσβλητικών, επιθετικών και βίαιων συμπεριφορών, που απομειώνουν την κοινωνική παράσταση των θυμάτων, θίγουν την προσωπικότητά τους και συχνά επιφέρουν σοβαρές ψυχοσωματικές βλάβες ακόμη και θάνατο » .

*Δικηγόρος παρά Πρωτοδίκαις

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ