Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Κωνσταντίνος Γώγος: Επιτακτική η ανάγκη εξορθολογισμού του Νόμου Κατρούγκαλου 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Γώγος: Επιτακτική η ανάγκη εξορθολογισμού του Νόμου Κατρούγκαλου 

Πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Κρίσιμα ζητήματα το συνταξιοδοτικό και εν γένει το ασφαλιστικό σύστημα.

Παρά τις διαφορετικές απόψεις των εκάστοτε αναγνωστών για το αν οι δηλώσεις αφορούν ευχολόγιο ή δομημένο σύστημα βελτίωσης της οικονομίας κρίσιμη για τον δικηγόρο αποτελεί η δήλωση του πρωθυπουργού για αύξηση του κατώτατου μισθού.

O Δικηγόρος Αθηνών Κων. Χ. Γώγος

Γιατί μπορεί να αναφέρθηκε ότι θα θεσμοθετηθεί μείωση των εισφορών που αφορούν την επικουρική σύνταξη για τους δικηγόρους στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή 64,5 ευρώ/μήνα, ωστόσο καμία αναφορά δεν υπήρξε ότι αυτές οι συμπληρωματικές εισφορές δεν έχουν ακόμα υπολογιστεί στις εισφορές που καταβάλλει μηνιαία ο δικηγόρος και θα επιβληθούν αναδρομικά στο σύντομο μέλλον.

Επί της ουσίας δηλαδή ανακοινώθηκαν μειώσεις σε  εισφορές τις οποίες θα κληθούμε οι δικηγόροι να πληρώσουμε επιπρόσθετα και αναδρομικά.

Παράλληλα, δε πρέπει να λησμονούμε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου έχει άρρηκτα συνδέσει τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών με τον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη.

Συγκεκριμένα, ο Ν. 4387/2016, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα στο άρθρο 39 (Εισφορές αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών) παρ. 3 αναφέρει:

«Η μηνιαία ελάχιστη βάση υπολογισμού επί της οποίας υπολογίζεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς καθορίζεται με βάση το ποσό που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών. Ειδικά στην περίπτωση εφαρμογής της περίπτωσης β’ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου η ως άνω ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού αντιστοιχεί στο 70% επί του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών.

Ως προς το ανώτατο όριο ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση η διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 38».

 Καθίσταται σαφές επομένως πως οι εξαγγελίες επί της ουσίας περιλαμβάνουν  αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των Δικηγόρων και επιπλέον επιβολή σε αυτούς επικουρικών εισφορών.

Σαφώς και η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι επιτακτική και άμεση ανάγκη προκειμένου να υπάρξει ανάσα ρευστότητας στα νοικοκυριά, αυτό δε σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να επιβαρυνθούν κατά αυτό τον τρόπο οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Είναι επιτακτική η ανάγκη επαναθεώρησης του Νόμου Κατρούγκαλου προκειμένου να υπάρξει εξορθολογισμός των εισφορών προς όφελος όλων των κοινωνικών ομάδων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ