Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Κωνσταντίνος Γώγος: Το δικαίωμα του εκλέγειν

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Γώγος: Το δικαίωμα του εκλέγειν

Βρισκόμαστε μόλις ένα βήμα από τις επικείμενες εκλογές της 26/05/2019. Παρά το γεγονός ότι η εκλογική διαδικασία θα έπρεπε να αποτελεί χαρά της Δημοκρατίας παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια τα νούμερα της αποχής να αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες.

Γράφει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Χ. Γώγος

Η συνεχής απογοήτευση των πολιτών από τα πολιτικά κόμματα και ίσως μία γενικότερη τάση απαξίωσης των εκλογών έχουν οδηγήσει τους πολίτες σε μία νοοτροπία απάθειας. Λησμονούν ωστόσο οι πολίτες ότι το δικαίωμα του εκλέγειν δεν είναι απλώς μία υποχρέωση αλλά και ύψιστο Συνταγματικά προστατευμένο δικαίωμα του πολίτη σε μία δημοκρατική χώρα.

Συγκεκριμένα, το δικαίωμα της ψήφου είναι η ασπίδα και ο δορυφόρος της πολιτικής ελευθερίας, καθώς συμβάλλει στην ουσιαστική λειτουργία του πολιτεύματος. Το δικαίωμα του εκλέγειν αποτελεί την κορυφαία στιγμή για τη συμμετοχή του πολίτη στη διαμόρφωση των βασικών επιλογών που καθορίζουν την πορεία του κοινωνικού σχηματισμού μας.

Η μη άσκηση επομένως του δικαιώματός μας στην πραγματικότητα ούτε αντίδραση είναι ούτε απαξίωση στο πολιτικό σύστημα δείχνει. Αντιθέτως, η αποχή αποδυναμώνει το δημοκρατικό μας πολίτευμα αλλοιώνοντας την πραγματική βούληση του σώματος των εκλογέων.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, είναι επιβεβλημένη η συμμετοχή μας στην εκλογική διαδικασία έτσι ώστε αφενός να υπάρχει σαφής εντολή στους αντιπροσώπους που θα εκλεχθούν και αφετέρου να υπάρχει πραγματική αντιπροσώπευση των πολιτών στο πολιτικό βίο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ