Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Μαρία Ανδρεοπούλου: Γρήγορο κι απλό το συναινετικό διαζύγιο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μαρία Ανδρεοπούλου: Γρήγορο κι απλό το συναινετικό διαζύγιο

Το συναινετικό διαζύγιο αποτελεί τον πιο απλό και γρήγορο τρόπο για τη λύση του γάμου. Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στους συζύγους να λύσουν με μία μόνο διαδικασία όλα τα θέματα που ανακύπτουν από το γάμο τους και τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης.

Απαντά η δικηγόρος Μαρία Ανδρεοπούλου

Φυσικά για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου είναι απαραίτητη η συμφωνία των συζύγων για τη λύση του γάμου τους, ο οποίος θα πρέπει να έχει διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες.

Διαδικασία… εξπρές

Μετά την τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 1441 του Αστικού Κώδικα, η διαδικασία έκδοσης του συναινετικού διαζυγίου έχει γίνει ακόμη ταχύτερη (εντός ημερών) καθώς πραγματοποιείται πλέον ενώπιον οποιουδήποτε συμβολαιογράφου, με την παράσταση δύο πληρεξουσίων δικηγόρων για την εκπροσώπηση κάθε ενός από τους συζύγους. Προϋπόθεση για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου αποτελεί η σύνταξη και υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού για τη λύση του γάμου καθώς και ιδιωτικού συμφωνητικού, με τουλάχιστον διετή διάρκεια, που ρυθμίζει τα θέματα που αφορούν στην επιμέλεια και επικοινωνία με τα ανήλικα τέκνα (εάν υπάρχουν). Με το ίδιο συμφωνητικό μπορούν να ρυθμιστούν και τα θέματα που αφορούν στη διατροφή των ανηλίκων τέκνων. Η πράξη αυτή (το συμφωνητικό) αποτελεί εκτελεστό τίτλο. Η υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού πραγματοποιείται είτε από τους συζύγους ενώπιον της Γραμματείας του Ειρηνοδικείου της έδρας του συμβολαιογράφου και η οποία δίνει βεβαίωση ως προς το γνήσιο της υπογραφής των συζύγων, είτε από τους πληρεξουσίους δικηγόρους των συζύγων, εφόσον έχει δοθεί πληρεξουσιότητα με ειδικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο, εντός μηνός πριν την υπογραφή του συμφωνητικού.

Σε μόλις 10 ημέρες

Μετά την πάροδο δέκα ημερών από την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού, οι σύζυγοι και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους υποβάλλουν το ιδιωτικό συμφωνητικό ενώπιον του Συμβολαιογράφου, προκειμένου να καταρτισθεί η συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου. Τη συμβολαιογραφική πράξη μπορούν να υπογράψουν και μόνοι οι πληρεξούσιοι δικηγόροι, εφόσον διαθέτουν ειδικό πληρεξούσιο, εντός ενός μήνα πριν την υπογραφή της πράξης. Εκτός των παραπάνω έγγραφων συμφωνιών για τη λύση του γάμου και τη ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν στα ανήλικα τέκνα, για την κατάρτιση της συμβολαιογραφικής πράξης θα πρέπει να προσκομισθούν στο Συμβολαιογράφο, αντίγραφο της ληξιαρχικής πράξης γάμου καθώς και πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Το τελευταίο βήμα πριν την… έξοδο Μετά την κατάρτιση της, η συμβολαιογραφική πράξη για τη λύση του γάμου, πρέπει να προσκομιστεί στο Ληξιαρχείο, όπου δηλώθηκε ο γάμος, προκειμένου να δηλωθεί και η λύση του. Στην περίπτωση που ο γάμος ήταν θρησκευτικός, τότε οι σύζυγοι ή μόνο ένας εξ αυτών υποβάλει αίτηση, προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ζητώντας την έκδοση εισαγγελικής παραγγελίας για την πνευματική λύση του γάμου από την Ιερά Μητρόπολη στην οποία υπάγεται ο ιερός ναός όπου ο γάμος τελέστηκε, επισυνάπτοντας στην αίτηση και το αντίγραφο της συμβολαιογραφικής πράξης λύσης του γάμου. Μετά και την πνευματική λύση του γάμου πρέπει γίνει η σχετική καταχώρηση στο Ληξιαρχείο, όπου έχει καταχωρηθεί ο γάμος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ