Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Νίκος Ελευθερόγλου: Συμβαίνουν και εις… Παρισίους

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νίκος Ελευθερόγλου: Συμβαίνουν και εις… Παρισίους

Δεν είναι λίγες φορές που έχουμε επικρίνει αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης, με αφορμή αποφυλακίσεις, αποφάσεις, βουλεύματα που αφορούν «γαλαζοαίματους» κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ή προσώπων που ανήκουν στην οικονομική ή κοινωνική ελίτ της πατρίδας μας.

Σχολιάζει ο δημοσιογράφος Νίκος Ελευθερόγλου*

Ως γνωστοί ομφαλοσκόποι θεωρούμε την ασθένεια αυτή ως ελληνική μοναδικότητα. Δεν ξέρω εάν μας παρηγορεί να αποδεχτούμε ότι τέτοια φαινόμενα δεν συμβαίνουν μόνο στη χώρα μας και αλλού.

Όπως εις τους Παρισίους, που και εκεί η ελίτ, απολαμβάνει προνόμια αποφάσεων και ειδικών μεταχειρίσεων από τη δικαιοσύνη. Αφορμή για το παραπάνω είναι η απόφαση που έλαβε γαλλικό δικαστήριο και αφορούσε Υπουργό του Ολάντ, ο οποίος συνελλήφθη για φοροδιαφυγή 600.000 ευρώ στα τέλη του 2016.

Όπως έγινε γνωστό η υπόθεση αφορούσε τον πρώην υπουργός Προυπολογισμού επί προεδρίας Φρανσουά Ολάντ, Ζερόμ Καουζάκ, που ναι μεν κρίθηκε ένοχος αλλά θα εκτίσει την ποινή του όχι πίσω από κάποια φυλακή αλλά θα βρίσκεται σε κατ′ οίκον περιορισμό και με βραχιολάκι στη βίλα του στην Κορσική.

Και αυτό γιατί πολύ απλά ο νόμος έχει παραθυράκια που συνήθως εκμεταλλεύονται οι ισχυροί.

Η επιβολή μιας τέτοιας ποινής αντί της φυλάκισης προβλέπεται από τον ποινικό κώδικα στη Γαλλία για κάθε αδίκημα που δεν ξεπερνά ποινή 2 ετών μια και το δικαστήριο φρόντισε να την κατεβάσει από τα 3 σε δυο. Να σημειώσουμε για την ιστορία ότι ο πρώην σοσιαλιστής έχει πληρώσει ήδη 300.000 ευρώ ως πρόστιμο για το αδίκημα.

Το εφετείο θα μειώσει την ποινή του στα δυο χρόνια και πλέον μπορεί να απολαύσει την άνεση του σπιτιού του στην παραθαλάσσια περιοχή της Γαλλίας.Τελικά φαίνεται πως κάτι ήξερε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν είχε πεί ότι ανήκουμε εις την Δύσιν προσθέτοντας το σύνθημα : Ελλάς-Γαλλία συμμαχία.

Έστω και στην προστασία των ελίτ, που εντελώς συμπτωματικά ανήκουν στους ίδιους χώρους.

*Δημοσιογράφος-ιστορικός, Διευθυντής Σύνταξης εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ