Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Υπόθεση Μάτι: Παρέμβαση στο dikastiko.gr της Μαρίας Παπασπύρου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υπόθεση Μάτι: Παρέμβαση στο dikastiko.gr της Μαρίας Παπασπύρου

Τους διακριτούς ρόλους της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης και του εισαγγελέα , επισημαίνει σε άρθρο της στο dikastiko.gr η κ. Μαρία Παπασπύρου.

Όπως σημειώνει , λίγες ώρες μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, «ο διοικητικός έλεγχος είναι αυτόνομος και δεν επηρεάζει την έρευνα και τις ενέργειες του Εισαγγελέα για τη διακρίβωση τυχόν ποινικών ευθυνών» .

Αναφέρει δε βήμα-βήμα τις δικές της ενέργειες που ξεκίνησαν λίγες μόλις ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι.

«Στις 3-8-2018 εκδόθηκε από την Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης εντολή ελέγχου σε μικτό κλιμάκιο με θέμα την αναγνώριση και καταγραφή όλων των αυθαιρέτων κατασκευών στην πληγείσα περιοχή των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνα από την Πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 και συγκεκριμένα όσες εντοπίζονται σε απόσταση μικρότερη των 100μ από τον αιγιαλό, με επανέλεγχο όλων των οικοδομικών αδειών στην ίδια ζώνη, και την καταγραφή των χρήσεων γης στην πληγείσα περιοχή σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Στις 7/9 ενημέρωσε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι ξεκινά έρευνα για τυχόν διοικητικές και πειθαρχικές ευθύνες των Υπηρεσιών

Με επόμενη εντολή της η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης στις 6-9-2018 λαμβάνοντας υπόψη και τη δημοσιευθείσα στον τύπο επιστολή του τ. υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος και πραγματογνώμονα των οικογενειών των θυμάτων, διέταξε τη διενέργεια Διοικητικού Ελέγχου σχετικά με την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στην περιοχή των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνα. Αντικείμενο ελέγχου αποτελεί η εξέταση της τήρησης της νομιμότητας και των προβλεπόμενων διαδικασιών αναφορικά με τις ενέργειες και τυχόν παραλείψεις των εμπλεκομένων φορέων, σχετικά με την πυρκαγιά.

Η προαναφερθείσα επιστολή του Α. Γκουρμπάτση συγκεκριμένα ζητούσε να διερευνήσει η ΓΕΔΔ τις διοικητικές και πειθαρχικές ευθύνες τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις των Υπηρεσιών που χειρίστηκαν τη καταστροφική πυρκαγιά ανεξάρτητα από τις ενέργειες της δικαιοσύνης και τις μηνύσεις των οικογενειών των θυμάτων.

Η εντολή της ΓΕΔΔ στις 7-9-2018 διαβιβάστηκε για ενημέρωση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Το κατά πόσο θα συμπεριληφθεί στη δικογραφία η έκθεση της ΓΕΔΔ μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου είναι απόφαση αποκλειστικά και μόνο του αρμόδιου εισαγγελέα.

Ο διοικητικός έλεγχος που διενεργείται από το μικτό κλιμάκιο επιθεωρητών είναι αυτόνομος, έχει αποφασισθεί αποκλειστικά από την ΓΕΔΔ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και δεν επηρεάζει την έρευνα και τις ενέργειες του Εισαγγελέα για τη διακρίβωση τυχόν ποινικών ευθυνών.»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ