Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Η Εισαγγελέας Αρείου Πάγου καλεί τους πληγέντες στο Μάτι σε προσωπική ενημέρωση «πειθούς»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η Εισαγγελέας Αρείου Πάγου καλεί τους πληγέντες στο Μάτι σε προσωπική ενημέρωση «πειθούς»

Σε προσωπική ενημέρωση για την “άμεση” ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας για την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών στην πυρκαγιά στο Μάτι  , καλεί τους πληγέντες και τους συγγενείς θυμάτων, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Η Ανωτάτη Εισαγγελική Λειτουργός έγινε το πρόσωπο των ημερών την τελευταία βδομάδα του Σεπτεμβρίου όταν λίγο πριν αποχωρήσει εκ νέου για ένα από τα πολλαπλά  ταξίδια της στο εξωτερικό (26 καταγράφονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Αρείου Πάγου) έστειλε μια παραγγελία προς τον εισαγγελέα Ηλία Ζαγοραίο η οποία προκάλεσε ένα ντόμινο αντιδράσεων εντός και εκτός Δικαιοσύνης.

Η παραγγελία εκλήφθηκε ως τροχοπέδη στην συνέχεια της έρευνας που είχε φτάσει στην κλήτευση υπόπτων

Κατά γενική εκτίμηση εισαγγελικών κύκλων και όσων κινούνται εντός των δικαστηρίων, η παραγγελία είχε μόνο μια ανάγνωση: «Να σταματήσει η έρευνα για τις ευθύνες στο Μάτι που βρισκόταν στο στάδιο αποστολής κλήσεων προς υπόπτους , μέχρι να εκδοθεί πόρισμα επί των πειθαρχικών ευθυνών που είχε ξεκινήσει να ετοιμάζει η επιθεωρήτρια Μαρία Παπασπύρου».

Η δεύτερη παραγγελία και η διάψευση

Η κα Δημητρίου , δυο ημέρες μετά έστειλε νεότερη παραγγελία με την οποία ουσιαστικά ανέφερε πως «παρεξηγήθηκε» η προηγούμενη και καλούσε τον εισαγγελέα Ζαγοραίο (ο οποίος έχει προαχθεί στο Εφετείο) αφενός να παραμείνει στη θέση του μέχρι να ολοκληρώσει την έρευνα και αφετέρου να τη συνεχίσει τάχιστα. Όπως ανέφερε, εννοούσε με την προηγούμενη παραγγελία, πως θα έπρεπε να αναζητήσει «κάποια στιγμή» το πόρισμα Παπασπυρου για τον πειθαρχικό έλεγχο και όχι να σταματήσει την έρευνα. Από οπισθoδρόμηση έως αναδίπλωση , έγραψαν όλοι.

Κάλυψη

Αυτά λέγονταν βέβαια μέχρι τη στιγμή που ο νεότερος, χαμηλότερου βαθμού και υφιστάμενος της κας Δημητρίου, εισαγγελέας Ζαγοραίος, προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση «κάλυψής της» μιλώντας ευθέως για παρεξήγηση της πρώτης παραγγελίας και χαρακτηρίζοντας άδικα όσα λέγονταν περί «αναδίπλωσης» και παρεμβάσεως. Η φράση δε «προφανώς παρερμηνεύθηκε το πρώτο έγγραφο» είναι ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος με την δεύτερη παραγγελία Δημητρίου.

Ο εισαγγελέας Ηλίας Ζαγοραίος

Ετεροχρονισμένα

Η αντίδραση της κας Δημητρίου πάντως έρχεται αρκετές μέρες μετά και μάλιστα με τρόπο που δεν είναι συνηθισμένος για εισαγγελικούς λειτουργούς. Επί της ουσίας καλεί με προσωπική επιχείρηση «πειθούς» τους πληγέντες «για την ακλόνητη θέληση και απόλυτη στάση μας σχετικά με την άμεση περαίωση της προκαταρκτικής εξέτασης και την απόδοση των ποινικών ευθυνών, όπου υπάρχουν…».

Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε σήμερα στον site του Αρείου Πάγου αναφέρει: «Μετά από όσα γράφτηκαν στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, περί δήθεν παρέμβασής μας, για την καθυστέρηση της περάτωσης της προκαταρκτικής ποινικής εξέτασης για την υπόθεση των πυρκαγιών της 23-7-2018 στην Ανατολική Αττική, την οποία μάλιστα εμείς διατάξαμε, ήδη από 24-7-2018,

 Καλούμε, όσους εκ των πληγέντων από τις πυρκαγιές, συγγενείς θυμάτων κλπ, διατηρούν αμφιβολίες για την ακλόνητη θέληση και απόλυτη στάση μας σχετικά με την άμεση περαίωση της προκαταρκτικής εξέτασης και την απόδοση των ποινικών ευθυνών, όπου υπάρχουν, να επικοινωνήσουν με το γραφείο μας στα τηλέφωνα 210 6419175 και 210 6419331, προκειμένου να κλείσουν συνάντηση μαζί μας, για ενημέρωσή τους».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ