Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Πως ο ελληνικός Άρειος Πάγος “έδωσε” (!) πολιτικό άσυλο στον Γκρουέφσκι

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πως ο ελληνικός Άρειος Πάγος “έδωσε” (!) πολιτικό άσυλο στον Γκρουέφσκι

Μια απόφαση του Μάιου του 2018 του Ελληνικού Αρείου Πάγου επικαλέστηκε ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Νικολά Γκρουέφκσι, στην αίτησή του για χορήγηση πολιτικού ασύλου από την Ουγγαρία στην οποία έχει διαφύγει.

Με αυτή ως νομικό όπλο ζητεί να μην εκδοθεί στην ΠΓΔΜ  καθώς κρίνεται (σε αίτημα έκδοσης άλλων Σκοπιανών από τις ελληνικές αρχές) πως δεν υπάρχει διασφάλιση δίκαιης δίκης στη γειτονική χώρα.

Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας διέφυγε στην Ουγγαρία και ζήτησε πολιτικό άσυλο από τον ομοϊδεάτη του Όρμπαν προκειμένου να αποφύγει την έκτιση ποινής φυλάκισης δυο ετών που του είχε επιβληθεί για υπόθεση αγοράς πολυτελούς τεθωρακισμένου οχήματος από το δημόσιο.

Η απόφαση

Στην αίτηση ασύλου 30 σελίδων που αποκάλυψε η εφημερίδα «Mayar Idok» γίνεται εκτενής αναφορά στην υπ΄αριθμόν 839/18 του Ε΄ ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με την οποία απορρίπτεται το αίτημα έκδοσης στην ΠΓΔΜ δυο Σκοπιανών πράκτορες που κατηγορούνται για συμμετοχή στο σκάνδαλο επί των ημερών του Γκρουέφσκι.

Οι άνδρες είχαν συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2017 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης ενώ ετοιμάζονταν να πετάξουν (επίσης) για Βουδαπέστη, με βουλγάρικα διαβατήρια τα οποία ήταν πλαστά. Αποδείχθηκε ότι ήταν πολίτες της ΠΓΔΜ, υψηλόβαθμα στελέχη της Διεύθυνσης Αντικατασκοπείας στη χώρα τους και διώκονταν με Ερυθρά Αγγελία της Ιντερπόλ, για συμμετοχή στο σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών του 2015 στα Σκόπια.

Είχε δοθεί χάρη

Πρόκειται για τον 51χρονο Γκόραν Γκρουγέφκσι και τον 35χρονο Νίκολα Μποσκόσκι. Στους δύο καταζητούμενους είχε δοθεί χάρη από το Δικαστήριο της ΠΓΔΜ η οποία ανακλήθηκε. Η υπεράσπισή τους υποστήριξε σήμερα στον Άρειο Πάγο ότι η ανάκληση έγινε με μη νόμιμο τρόπο, κάτι που έγινε δεκτό από τους δικαστές.

Στις ελληνικές αρχές είχαν υποστηρίξει, και έγινε δεκτό, πως «η χάρη που τους είχε δοθεί ανακλήθηκε με τρόπο που αντιβαίνει στα διεθνή νομικά δεδομένα».  Οι δύο άνδρες μετά τη σύλληψή τους στη Θεσσαλονίκη είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες και υποστήριζαν ότι είχαν πέσει θύματα σκευωρίας. Ακόμη, είχαν δηλώσει ότι φοβούνται για τη ζωή τους.

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε γίνει γνωστό το 2015 μετά από καταγγελίες, η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, μέσω των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες των Σκοπιανών πολιτών.

Περισσότερα από 20.000 άτομα -ανάμεσά τους ακτιβιστές, δημοσιογράφοι, δικαστές, διπλωμάτες, ηγέτες της αντιπολίτευσης, ακόμη και μέλη της κυβέρνησης- ήταν σε λίστα καταγραφής των τηλεφωνημάτων τους από τις μυστικές υπηρεσίες της ΠΓΔΜ.

Το σκάνδαλο είχε φέρει τη χώρα σε πολιτική κρίση μέχρι την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ζόραν Ζάεφ την άνοιξη του 2017.

Αυτό επικαλείται

Ο Γκρουέφσκι, ο οποίος ανακοίνωσε προ ημερών (στο Facebook) ο ίδιος πως του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο, επικαλείται αυτή ακριβώς την απόφαση του ελληνικού ανωτάτου Δικαστηρίου για να καταδείξει πως δεν θα έχει δίκαιη δίκη εφόσον εκδοθεί στα Σκόπια.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ