Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Φραουλοχώραφα Μανωλάδας: Μια αναίρεση χωρίς τυπική αλλά με ουσιαστική σημασία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Φραουλοχώραφα Μανωλάδας: Μια αναίρεση χωρίς τυπική αλλά με ουσιαστική σημασία

Αναίρεση υπέρ του νόμου άσκησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτης  για την αθωωση των κατηγορουμένων στην υπόθεση της κακοποίησης των εργατών στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας.

Η αναίρεση έχει τυπικό χαρακτήρα όσον αφορά την τύχη των κατηγορουμένων (που δεν αλλάζει) , έχει όμως και ουσιαστική, ηθικά και νομολογιακά σημασία, αφού επιχειρεί να εγγράψει με διαφορετικό τρόπο στην δικαστική ιστορία μιας υπόθεσης που αποκλήθηκε από πολλούς «ντροπή» για τη χώρα.

Ο κ.Βουρλιώτης άσκησε αναίρεση υπέρ του νόμου κατά της αθωωτικής απόφασης για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων που είχε οδηγήσει σε μια ντροπιαστική καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2017 η Ελλάδα είχε καταδικαστεί να αποζημιώσει με ποσό που φτάνει τις 676.000 συνολικά 42 αλλοδαπούς εργάτες της Μανωλάδας οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των οποίων  παρέπεμπαν στα σκλαβοχώραφα του αμερικάνικου Νότου πριν τον εμφύλιο.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτης

Λάθος

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκρινε πως υπάρχει εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου από τους δικαστές(ΜΟΔ Πατρών) καθώς –όπως  αναφέρει- η εμπορία ανθρώπων πέρα από τον απεχθή χαρακτήρα της, επιφέρει βαριές ψυχικές και σωματικές βλάβες ιδίως σε εκείνα τα θύματα που η κοινωνική τους κατάσταση είναι ευάλωτη.

Κατά τον εισαγγελέα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πατρών που αθώωσε τους κατηγορούμενους για εμπορία ανθρώπων υπέπεσε σε πλημμέλειες σε ότι αφορά την ερμηνεία της διάταξης. Επιπλέον, στο έγκλημα αυτό κατά τον εισαγγελέα θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί και ρατσιστικές διαστάσεις.

Δεν αλλάζει

Η αναίρεση έχει μόνον ηθική και νομολογιακή αξία. Αλλωστε τον Απρίλιο του 2017 μετά την καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής ειχε παραγγείλει ποινική και πειθαρχική έρευνα – προφανώς κατά των δικαστών που το αποφάσισαν-για την  αθώωση των πρωταγωνιστών της υπόθεσης . Η τύχη της έρευνας αγνοείται.

Πάντως τον Ιούλιο του 2014 η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, παρενέβη στην υπόθεση, ζητώντας από το Μ.Ο.Ε. Πατρών να διαβιβάσει αντίγραφο της επίμαχης απόφασης, προκειμένου να κριθεί, εάν συντρέχει περίπτωση να ασκηθεί αναίρεση. Παράλληλα, στο μεσοδιάστημα, αναίρεση άσκησαν και οι εμπλεκόμενοι μετανάστες.Τον Οκτώβρη του 2014 ο αντιεισαγγελέας του Ανωτατου Δικαστηρίου Κων/νος  Παρασκευαΐδης έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος να ασκηθεί αναίρεση στην απόφαση του Μ.Ο.Ε. της  Πάτρας, καθώς έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, αλλά υπήρξε και ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας από την πλευρά των δικαστών.

Κλειστή ημερίδα

Στις 30 Νοεμβρίου, διοργανώνεται κλειστή ημερίδα στο ΥΠΕΞ με τη συμμετοχή Ελλήνων δικαστών και εισαγγελέων, δικαστών από το εξωτερικό και του Ελληνα αντιπροέδρου του Ευρωπαικού Δικαστηρίου Λ.Α. Σισιλιάνου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ