Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Δικηγόροι κατά Αυγενάκη για το «αδιάβλητο» των εκλογών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικηγόροι κατά Αυγενάκη για το «αδιάβλητο» των εκλογών

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι εγγυώνται το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας, απαντούν οι δικηγόροι στις δηλώσεις του Λευτέρη Αυγενάκη ότι «κάποιοι είναι αποφασισμένοι να αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα στις προσεχείς εκλογές».

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων  Ελλάδος πήρε θέση σε όσα είπε ο γραμματέας της ΝΔ και εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι δημοκρατικοί θεσμοί στη χώρας μας έχουν βαθιά θεμελίωση, ως αποτέλεσμα των αγώνων και του δημοκρατικού φρονήματος του λαού μας.

Το  εκλογικό αποτέλεσμα , ως αποτύπωση της κυρίαρχης βούλησης των πολιτών, εγγυάται πρωτίστως  το έργο των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, που στην συντριπτική  πλειοψηφία τους είναι δικηγόροι. Αυτοί έχουν αποδειχθεί  διαχρονικά εγγυητές των δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών.

Οι χθεσινές δηλώσεις  του Γραμματέα του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Λευτέρη Αυγενάκη, περί διάχυτης πληροφόρησης ότι, κάποιοι είναι αποφασισμένοι να αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα στις προσεχείς εκλογές, στο βαθμό που αμφισβητούν το έργο των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, απέχουν της πραγματικότητας και αφήνουν εκτεθειμένους στην κοινή γνώμη, ως εκ της γενικότητάς τους, δικηγόρους, δικαστές, συμβολαιογράφους και λοιπές κατηγορίες δικαστικών αντιπροσώπων για συμμετοχή ή ανοχή σε τέτοιας υφής παράνομες και αντιδημοκρατικές πρακτικές. Και ως εκ τούτου,  αδικούν όχι μόνο τους δικαστικούς αντιπροσώπους  αλλά και τον ίδιο τον εκφραστή τους.

Οι Έλληνες δικηγόροι, αλλά και όλοι οι εκπρόσωποι της δικαστικής αρχής, που κάτω από δύσκολες συνθήκες ανέλαβαν το ύψιστο αυτό καθήκον να διεξάγουν  τις επικείμενες Ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές και μάλιστα σε 39.063 εκλογικά τμήματα ανά την Επικράτεια, εγγυώνται την άρτια από άποψη δημοκρατικής νομιμότητας διεξαγωγή τους.

Σε αυτή την  κατεύθυνση, αποτελεί υποχρέωση όλων των θεσμικών πολιτειακών παραγόντων, με τις πράξεις τους αλλά και με τις δηλώσεις τους, να συμβάλλουν στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών».

Χαρίτσης: «Κακή υπηρεσία στη δημοκρατία και τους θεσμούς»

Για το ίδιο θέμα είχε απαντήσει και ο ΥΠΕΣ, Αλ. Χαρίτσης, ο οποίος ανέφερε:

«Ένας βασικός, άγραφος, αλλά απαράβατος κανόνας, που έγινε διαχρονικά σεβαστός από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Χώρας, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, είναι η αυστηρή αποφυγή επέκτασης της πολιτικής διαμάχης και του κομματικού ανταγωνισμού, στο ύψιστης θεσμικής σημασίας ζήτημα της φερεγγυότητας και του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας.

Με σημερινές του δηλώσεις, ο Γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να παραβεί τον κανόνα αυτόν και, τοποθετούμενος με αδιανόητη ευτέλεια και θεσμική ανευθυνότητα, εν ου παικτοίς, διατύπωσε παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς περί δήθεν «σχεδιασμού αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων».

Εκφράζω ειλικρινά την ελπίδα ότι το σοβαρότατο αυτό θεσμικό ολίσθημα δεν εκφράζει συνολικά το κόμμα και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Αναμένω, λοιπόν, την άμεση τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του θέματος και την πιο κατηγορηματική αποδοκιμασία των απαράδεκτων δηλώσεων του Γραμματέα του κόμματός του. Οτιδήποτε λιγότερο θα συνιστά κακή υπηρεσία στη δημοκρατία και τους θεσμούς.

Δηλώσεις όπως οι σημερινές του κ. Αυγενάκη, πέρα από το ότι συνιστούν σοβαρό θεσμικό ατόπημα, προσβάλλουν ευθέως το κύρος και την εργασία  χιλιάδων στελεχών των φορέων της Πολιτείας που είναι επιφορτισμένοι με το δύσκολο και σημαντικό έργο της διεξαγωγής των εκλογών.

Επισημαίνω, λοιπόν, στον Γραμματέα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι, ακόμα κι αν διαπιστώνει ότι τα πολιτικά επιχειρήματα της παράταξής του στερεύουν, τα «παιχνίδια» με την εκλογική διαδικασία, δεν θα του προσφέρουν διέξοδο. Απεναντίας, διακινδυνεύει έτσι να ανασύρει στη μνήμη του Ελληνικού Λαού ιστορικές εμπειρίες, που κάθε άλλο παρά ευνοούν και τιμούν την παράταξή του».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ