Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης η Ολομέλεια του ΔΣΑ – Ικανοποίηση αιτημάτων του Συλλόγου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης η Ολομέλεια του ΔΣΑ – Ικανοποίηση αιτημάτων του Συλλόγου

Την ικανοποίηση του εξέφρασε το δικηγορικό σώμα μετά την χθεσινή Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.

Οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων έθεσαν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης θέματα που αφορούν το δικηγορικό σώμα και εν γένει την απονομή της Δικαιοσύνης, ενώ αναφέρθηκαν και σε επιμέρους ζητήματα που αφορούν τους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους.

Από την πλευρά του, ο κ. Καλογήρου  ενημέρωσε την Ολομέλεια για επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου με την οποία ικανοποιείται σειρά αιτημάτων του δικηγορικού σώματος, ιδίως: η περαιτέρω κατοχύρωση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των δικηγορικών συλλόγων, και η επίλυση ζητημάτων που άπτονται της νομικής βοήθειας, όπως α) η μετάθεση του χρόνου έκδοσης των φορολογικών στοιχείων κατά τον χρόνο είσπραξης της αμοιβής, β) η υπαγωγή της νέας διαδικασίας έκδοσης συναινετικών διαζυγίων ενώπιον συμβολαιογράφου και γ) η κατοχύρωση πρόσθετης αμοιβής για τις ποινικές δίκες μακράς διάρκειας.

Μάλιστα, ο  Υπουργός δεσμεύθηκε ακόμη ότι θα συσταθεί Επιτροπή για το ζήτημα της Διαμεσολάβησης με τη συμμετοχή εκπροσώπων του δικηγορικού σώματος, αλλά και Επιτροπή για την εκτίμηση της πορείας της εφαρμογής του νέου ΚΠολΔ, και την υπόδειξη των αναγκαίων βελτιωτικών  παρεμβάσεων, με τη συμμετοχή και του δικηγορικού σώματος, μετά τις επισημάνσεις για τις καθυστερήσεις στον προσδιορισμό δικασίμου και στην έκδοση αποφάσεων.

Ο Μιχάλης Καλογήρου αναφέρθηκε εκτενώς στα χρηματοδοτούμενα μέσω ΕΣΠΑ έργα του Υπουργείου στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, εκτεταμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και συντήρησης των δικαστικών κτηρίων της χώρας και πρόγραμμα άσκησης για 2.480 ασκ. δικηγόρους, επί 12μηνο στις γραμματείες των δικαστηρίων και επί 6μηνο σε δικηγορικά γραφεία, έναντι 650 ευρώ μηνιαίως.

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ακόμη να εξετάσει, από κοινού με το συναρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, την ένταξη των μητέρων δικηγόρων στον Κανονισμό Παροχών του ΕΦΚΑ για το ζήτημα της άμεσης καταβολής επιδόματος του ΟΑΕΔ για 6 μήνες μετά τη λοχεία προς το σκοπό ίσης μεταχείρισης με τις λοιπές μητέρες ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πρόθεση δημιουργίας βρεφονηπιακών σταθμών στα δικαστήρια της χώρας, για την εξυπηρέτηση των μητέρων δικηγόρων, δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ