Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Άγρια δολοφονία δημοσιογράφου στην Βουλγαρία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άγρια δολοφονία δημοσιογράφου στην Βουλγαρία

Το πτώμα παρουσιάστριας του τηλεοπτικού δικτύου TVN Ruse βρέθηκε σε πάρκο πόλης της Βουλγαρίας όπως  ανακοίνωσε και ο τοπικός εισαγγελέας Γκεόργκι Γκεοργκίεφ.

Δυστυχώς η ελευθερία του Τύπου υπέστη άλλο ένα πλήγμα με την δολοφονία της 30χρονης δημοσιογράφου  Βικτόρια Μαρίνοβα στην πόλη Ρούσε.

Η γυναίκα είχε χτυπηθεί στο κεφάλι και είχε στραγγαλισθεί, αφού προηγουμένως βιάσθηκε, σύμφωνα με το βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών.

Η 30χρονη πραγματοποιούσε έρευνα για υπόθεση διαφθοράς στη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Η τελευταία εκπομπή της αφορούσε έρευνα δημοσιογραφικής ομάδας για εταιρείες που συμμετέχουν σε κατασκευαστικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, το 30%-40% των ευρωπαϊκών κονδυλίων διασπαθίστηκαν ή δαπανήθηκαν σε μίζες.

Η αστυνομική έρευνα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, τόσο την προσωπική, όσο και την επαγγελματική ζωή της δημοσιογράφου, που παρουσίαζε εκπομπή αφιερωμένη σε κοινωνικά θέματα στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο της πόλης Ρούσε, σημαντικού λιμανιού στον Δούναβη, στα σύνορα με τη Ρουμανία.

Στην τελευταία εκπομπή της, στις 30 Σεπτεμβρίου, μεταδόθηκε συζήτηση με δύο γνωστούς ερευνητές δημοσιογράφους, τον Βούλγαρο Ντίμιταρ Στογιάνοφ και τον Ρουμάνο Ατίλα Μπίρο, που ερευνούν υποθέσεις ενδεχόμενης απάτης σχετικά με τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με εμπλοκή επιχειρηματιών και πολιτικών.

Οι δύο δημοσιογράφοι είχαν συλληφθεί από την αστυνομία κατά τη διάρκεια της έρευνας αυτής. Η υπόθεση είχε προκαλέσει την αντίδραση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Είναι η τρίτη δημοσιογράφος που δολοφονείται τον τελευταίο χρόνο σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ερευνώντας υποθέσεις διαφθοράς. Τον περασμένο Οκτώβριο δολοφονήθηκε στη Μάλτα η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, ενώ τον Φεβρουάριο στη Σλοβακία ο Γιαν Κούτσιακ.

«Σοκαρισμένος από την είδηση της δολοφονίας της δημοσιογράφου Βικτόρια Μαρίνοβα, που ερευνούσε τη διαφθορά στη Βουλγαρία. Η τρίτη δημοσιογράφος που δολοφονείται σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε έναν χρόνο. Χρειαζόμαστε πλήρη έρευνα για το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα» έγραψε στο Twitter ο Γκι Φερχόφστατ, εκπρόσωπος της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο εκπρόσωπος αρμόδιος για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στον ΟΑΣΕ, Αρλέμ Ντεζίρ, δήλωσε «σοκαρισμένος» από τη δολοφονία της δημοσιογράφου και ζήτησε «πλήρη και ενδελεχή έρευνα», με μήνυμά του στο Twitter.

Πηγή:www.fimotro.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ