Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Ένοχος (χωρίς τιμωρία) ο 85χρονος γιατρός που επί Φράνκο έκλεψε χιλιάδες μωρά

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ένοχος (χωρίς τιμωρία) ο 85χρονος γιατρός που επί Φράνκο έκλεψε χιλιάδες μωρά

Ένοχος κρίθηκε τελικά ο 85χρονος γιατρός Εντουάρντο Βέλα, ο οποίος κατηγορείτο ότι την εποχή του Φράνκο έκλεβε νεογέννητα -συνήθως από μητέρες αντιφρονούντες-, τα οποία στη συνέχεια έδινε σε οικογένειες φίλα προσκείμενες στο καθεστώς οι οποίες δεν μπορούσαν να κάνουν παιδιά.

Το δικαστήριο, ωστόσο, δεν τον καταδίκασε, λόγω παραγραφής των ποινικών αδικημάτων του. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι ο πρώην γυναικολόγος είναι ένοχος για το έγκλημα της απαγωγής παιδιού, για ψεύτικη καταγραφή τοκετού και για πλαστογράφηση επίσημων εγγράφων, αλλά οι κατηγορίες σε βάρος του παραγράφηκαν μετά την ενηλικίωση του μωρού, το 1987.

Πλαστογράφησε το πιστοποιητικό γέννησής της

Κατά του Βέλα προσέφυγε η 49χρονη Ινές Μαδριγάλ, κατηγορώντας τον ότι τη χώρισε από τη βιολογική μητέρα της και πως πλαστογράφησε το πιστοποιητικό γέννησής της, τον Ιούνιο του 1969, για να τη δώσει σε μια γυναίκα που ήταν στείρα.

Η περίπτωση της Μαδριγάλ είναι μία από τις δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις κλοπής μωρών, που ξεκίνησε την εποχή της δικτατορίας του Φράνκο και συνεχίσθηκε έως τη δεκαετία του ’90, συχνά με τη συνέργεια της Καθολικής Εκκλησίας.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η Μαδριγάλ δήλωσε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ